Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ποιοι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο υπνικής άπνοιας;


Αποτελεί μια σοβαρή διαταραχή της αναπνευστικής λειτουργίας, κατά την οποία η αναπνοή ενός ατόμου διακόπτεται κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Οι άνθρωποι με άπνοια σταματούν να αναπνέουν επανειλημμένα κατά τη διάρκεια του ύπνου τους, ακόμη και εκατοντάδες φορές. Αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλος -και το υπόλοιπο σώμα- δεν μπορεί να πάρει αρκετό οξυγόνο.

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της διαταραχής είναι οι παρακάτω:
  1. Παχυσαρκία: Πρόκειται για τον πιο σημαντικό παράγοντα κινδύνου. Τα παχύσαρκα άτομα έχουν επταπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν την πάθηση, καθώς το επιπρόσθετο βάρος οδηγεί σε αυξημένη πίεση στην αναπνευστική οδό και στενεύει τη διάμετρό της.
  2. Ηλικία: Η διαταραχή μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία, ωστόσο είναι συχνότερη με την πάροδο των ετών. Στις μεγαλύτερες ηλικίες, υπάρχει απώλεια τόνου και ελαστικότητας στο αναπνευστικό σύστημα. Οι ιστοί μαλακώνουν κι έτσι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος βλάβης.
  3. Κληρονομικότητα: Δεν υπάρχει γενετικό υπόβαθρο που να καθορίζει την εκδήλωση υπνικής άπνοιας, ωστόσο μπορεί ένα άτομο να έχει κληρονομήσει στοιχεία που να συντελούν στον κίνδυνο.
  4. Αλκοόλ: Προκαλεί χαλάρωση των μυών, γι' αυτό η κατανάλωση λίγο πριν τον ύπνο μπορεί να οδηγήσει σε επεισόδιο υπνικής άπνοιας.
  5. Κάπνισμα: Οι καπνιστές έχουν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν την πάθηση, σε σύγκριση με τους μη καπνιστές. Το κάπνισμα προκαλεί οίδημα της αναπνευστικής οδού, μειώνοντας τη διάμετρό της.


Πηγές: health.com, onmed.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια