Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ποια θα είναι τα 3 θέματα που θα θέσει ο Ερντογάν στον Τραμπ στην αυριανή συνάντηση

Την Τετάρτη ο Τραμπ θα υποδεχτεί -ξανά- τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Η σχέση των δύο έχει προκαλέσει εντύπωση και ερωτήματα. Πολλοί έχουν προσπαθήσει να εξηγήσουν το
“δέσιμο” τους. Ένας απ΄ αυτούς είναι και ο Αντιναύαρχος ε.α Ιωάννης Εγκολφόπουλος που έχει μιλήσει για το θέμα σε συνέντευξη του στο Militaire.gr.
Όπως γράφει στην ιστοσελίδα Ahval ο Yavuz Baydar “ανεξάρτητα από την ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών, κάποιοι υποστηρίζουν ότι μια μυστηριώδης σχέση συνδέει τους δύο προέδρους…
Ούτε η πρόκληση του Ερντογάν στο ΝΑΤΟ με την αγορά των S-400, το ενδιαφέρον του για τα Su-35, ούτε καν η τουρκική εισβολή στη Συρία, έκαναν τον Τράμπ να ματαιώσει την προγραμματισμένη επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον
Υπό αυτές τις συνθήκες, μια συνάντηση μεταξύ του ηγέτη της μοναδικής υπερδύναμης και του επικεφαλής ενός ολοένα και πιο ασταθούς και ταραχοποιού συμμάχου -την ίδια ώρα που όπως λέει ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν,το ΝΑΤΟ φαίνεται ότι βιώνει «εγκεφαλικό θάνατο» – δείχνει με το παραπάνω τι σημαίνει βαθιά realpolitik .
Δεν υπάρχει ένα κράτος στην παγκόσμια σκηνή – εκτός από το Κατάρ, το Αζερμπαϊτζάν και την Ρωσία – που εγκρίνει το μοντέλο συμπεριφοράς του Ερντογάν… Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι επωφελείται από το διπλωματικό όλεθρο που καταστρέφει το DNA της Δύσης”.
Ποια θα είναι η πραγματική ατζέντα της συνάντησης των δύο;
Θα υπάρχουν, κατά πάσα πιθανότητα, τρία θέματα:
• Ο Ερντογάν θα θέσει την περιβόητη υπόθεση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που ερευνά το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης. Υπόθεση η οποία απειλεί να θέσει τον ίδιο και τους υπουργούς του σε θέσεις κατηγορουμένων, για παραβίαση του εμπάργκο στο Ιράν.
•Θα ζητήσει από το Τραμπ να σταματήσει την υποστήριξη της συριακής κουρδικής πολιτοφυλακής.
•Τρίτον, θα ζητήσει τη σύναψη συμφωνίας ελευθέρων συναλλαγών.
Όλα αυτά βέβαια δεν απαντούν στο ερώτημα τι είναι αυτό που συνδέει Τραμπ και Ερντογάν. Η σχέση τους έχει κάνει άνω κάτω την Ουάσινγκτον και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια