Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ομιλία Προέδρου Π.Ο.ΑΣ.Υ. στο 30o συνέδριο της Π.Ο.ΑΞΙ.Α.


 Στα Ιωάννινα πραγματοποιήθηκε φέτος το 30ο τακτικό συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας.

 

Χαιρετισμό στους συνέδρους απηύθυνε ο Πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ κ. Γρηγόρης ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, τέως Αρχηγού Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστρατήγου κ. Κωνσταντίνου ΤΣΟΥΒΑΛΑ, του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστρατήγου κ. Μιχαήλ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗ, του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου ΚΑΧΡΙΜΑΝΗ, του Δημάρχου Ιωαννίνων κ. Μωυσή ΕΛΙΣΑΦ, εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων και συνδικαλιστικών φορέων:

 

Κυρίες και κύριοι

 

Θέλω καταρχάς να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση και για την ευκαιρία που μου δίνετε, να απευθυνθώ, από το βήμα του 30ου σας συνεδρίου, στο σώμα των Αξιωματικών της αστυνομίας μας, μέσω υμών, των αντιπροσώπων τους.

 

Το συνέδριο αυτό, όπως φανερώνει και το σύνθημά του, δίνει ιδιαίτερη σημασία στα 30 χρόνια της συνδικαλιστικής σας δράσης, στους αγώνες σας, σ’ αυτά που πετύχατε και σε αυτά που διεκδικείτε ακόμα.

 

Μας δίνει όμως και την ευκαιρία να αναστοχαστούμε, ως συνδικαλιστές, τόσο για τον συνδικαλιστικό, όσο και για τον αστυνομικό μας ρόλο.

 

Οι βίοι μας είναι παράλληλοι από τότε που τέθηκαν οι βάσεις του συνδικαλισμού.

 

Άλλες ήταν βεβαίως, τότε οι εποχές, και άλλες είναι σήμερα. Άλλες ήταν οι ανάγκες των αστυνομικών τότε, και άλλες είναι σήμερα. Σε κάποια σημεία, όμως, βλέπουμε ότι το «χούι» δεν αλλάζει, όταν πρόκειται για τη συμπεριφορά της εξουσίας. Η εκάστοτε κυβέρνηση, η εκάστοτε διοίκηση, μπορεί να λένε ότι προσβλέπουν σε αγαστές σχέσεις και στη συνεργασία με το συνδικαλιστικό μας κίνημα, στην πράξη, όμως, συμβαίνουν άλλα πράγματα.

 

Αναφέρομαι στο μη σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων του αστυνομικού προσωπικού, αναφέρομαι στην προσπάθεια εσωστρέφειας που εντέχνως επιχειρούν να σπείρουν ανάμεσά μας. Αναφέρομαι στις συνδικαλιστικές άδειες, που κόπηκαν από την προηγούμενη ηγεσία, αναφέρομαι σε κάποια καπρίτσια κάποιων, που ακόμα συνεχίζονται και μας εκθέτουν.

 

Τα επισημαίνω όλα αυτά, διότι πολύ καλά γνωρίζετε ότι αν ένα συνδικαλιστικό κίνημα δεν είναι ενωμένο και αποφασισμένο, δύσκολα θα πετύχει τους στόχους του.

 

Με την Ομοσπονδία σας, βρεθήκαμε πολλές φορές στην ίδια όχθη του αγώνα. Αφού ξεπεράστηκαν οι εχθρικές σχέσεις των πρώτων ετών της λειτουργίας του φορέα σας, πετύχαμε ένα επίπεδο στενής συνεργασίας, το οποίο σε ό,τι μας αφορά, θέλουμε να το διατηρήσουμε και να το ενδυναμώσουμε.

 

Ανέλαβα τα ηνία της ΠΟΑΣΥ το 2015 και βρήκα στη θέση του προέδρου τον σημερινό σας πρόεδρο, τον έως τότε γραμματέα της Ομοσπονδίας, τον Γιάννη τον Κατσιαμάκα, ένα στέλεχος με μακρά θητεία στο συνδικαλισμό. Είχε ξεκινήσει τα πρώτα του συνδικαλιστικά βήματα, πολύ πριν από το 2000, με το σωματείο των Αξιωματικών της Αττικής και από τότε φαινόταν ο δυναμισμός του. Κατάφερε με το σπαθί του να προαχθεί στο βαθμό του ταξίαρχου και σήμερα να διοικεί μια νευραλγική υπηρεσία - καθρέπτη της ασφάλειας της χώρας μας.

 

Προσωπικά, του εύχομαι να δείξει και στην Υπηρεσία το δυναμισμό που εκπέμπει ως συνδικαλιστής, και να συγκρουστεί με τα προβλήματα, τα υπαρκτά προβλήματα των συναδέλφων. Θέλουμε και αξιώνουμε από τα συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΟΑΞΙΑ που βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης, να δώσουν προτεραιότητα στην επίλυση των προβλημάτων μας. Θα ήταν άλλωστε παράδοξο και αντιφατικό να λέει κάποιος ότι είναι συνδικαλιστής και από την άλλη να είναι αδιάφορος, πόσω μάλλον να έχει απέναντί του κάποιο σωματείο μας.

 

Δεχθείτε καλόπιστα και καλοπροαίρετα τα λόγια μου αυτά, όχι ως νουθεσία, αλλά ως έκφραση μιας αγωνίας που αποτυπώθηκε, πολλές φορές και με οξύτητα, από τους  συναδέλφους μου στο Γενικό μας συμβούλιο, που συνεδρίασε πριν λίγες ημέρες στην Αθήνα, όπου τέθηκαν από μέρους τους διάφορα ζητήματα διοίκησης σε πολλές περιφερειακές υπηρεσίες.

 

Αγαπητοί σύνεδροι

 

Δεν θα αναφερθώ αναλυτικά στα προβλήματα ούτε στα κοινά μας αιτήματα. Τα γνωρίζετε πολύ καλά, τα γνωρίζουν και οι νέοι κυβερνώντες, τους οποίους εγώ τουλάχιστον έχω προειδοποιήσει ότι δεν θα σταθώ στα επικοινωνιακά τρικ, αλλά στην ουσία. Θα θεωρήσω επιτυχία τους την επίλυση των προβλημάτων των συναδέλφων μας. Θέλουμε να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, όπως μαζί απαιτήσαμε το Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη: Για το μισθολόγιο, για το βαθμολόγιο, για το επικίνδυνο.

 

Το τονίζουμε και πάλι από δω, από τα Γιάννενα, και θα το πούμε αν χρειαστεί και από την Αθήνα, σύντομα. Από την πλευρά μου κάλεσα το σύνολο των Πρωτοβαθμίων ενώσεων σε αγωνιστική ετοιμότητα. Δείξαμε μια εύλογη αναμονή, πέντε μηνών από το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, ζυγίσαμε διαθέσεις και προθέσεις, αλλά οι καλοί φίλοι κάνουν και τους καλούς λογαριασμούς. Τους είπαμε πάνω από όλα η αξιοπρέπειά μας, πάνω από όλα η αξιοπρέπεια του αστυνομικού. Δεν θα δεχθούμε επομένως κανέναν εμπαιγμό.

 

Η εγκληματικότητα και το μεταναστευτικό απειλούν τη ζωή μας, απειλούν να τινάξουν στον αέρα την ασφάλεια της χώρας και όλα αυτά καλούμαστε να τα αντιμετωπίσουμε εμείς οι αστυνομικοί, «ξυπόλητοι στ’ αγκάθια».

 

Η αστυνομία έφτασε στο αμήν. Ο Υπουργός μιλά για επανίδρυσή της. Εύχομαι να μην τα λέει όλα αυτά για να κερδίζει χρόνο και κυρίως εύχομαι να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων, όπως συνέβη με την αναδιάρθρωση. Μας είπαν, «εθνική ανάγκη» οι προσλήψεις ειδικών φρουρών και συνοριακών φυλάκων. Δεν μας είπαν ακόμα, πώς θα διασφαλίσουν τους συναδέλφους μας που μπήκαν στην αστυνομία με τις πανελλήνιες εξετάσεις και έχουν υψηλά στάνταρς επαγγελματισμού και όραμα για την αστυνομία του 21ου αιώνα.

 

Αν η νέα κυβέρνηση, που υποσχέθηκε πολλά, σπέρνει από τους πρώτους κιόλας μήνες τη διχόνοια και την ανασφάλεια ανάμεσά μας, τότε πώς στ’ αλήθεια θέλει να παραχθεί αποτέλεσμα; Δεν γνωρίζει ότι όταν ο αστυνομικός δεν αισθάνεται πλήρως κατοχυρωμένος σε αυτό που κάνει, δεν θα αποδίδει και θα είναι και ο ίδιος ευάλωτος στη μάχη με τους κακοποιούς ή ακόμα μπορεί να είναι και επικίνδυνος για τους άλλους συναδέλφους του;

 

Σε μια εποχή επομένως που η χώρα γυρίζει σελίδα και προσπαθεί να μπει στην τροχιά της ανάπτυξης, όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η κοινωνική ηρεμία και η ασφάλεια του τόπου, αποτελούν εξίσου σοβαρά εργαλεία ανάπτυξης.

 

Γι’ αυτό, κλείνοντας, θέλω να επισημάνω την αναγκαιότητα –πέρα από τις θεσμικές αλλαγές και την επίλυση επιμέρους αιτημάτων μας, να αρθεί η υποχρηματοδότηση της αστυνομίας.

 

Κάτι που δεν το βλέπουμε στον προϋπολογισμό που θα ψηφιστεί το επόμενο διάστημα από τη Βουλή των Ελλήνων.

 

Μπορεί να ανακοινώνονται νέα επιχειρησιακά σχέδια, μπορεί να λέμε ότι απαλλασσόμαστε από υπηρεσιακές αγκυλώσεις και κομματικές ιδεοληψίες, αν δεν απαλλαγούμε όμως από τα πάρεργα και αν δεν δοθούν πρόσθετα κονδύλια για τον εξοπλισμό των Υπηρεσιών, για προσλήψεις αστυνομικών, για τους μισθούς και την εκπαίδευση, τότε θα συνεχίσουμε να τρώμε τις σάρκες μας και η ώρα που οι πολίτες θα στραφούν και εναντίον μας, δεν θα αργήσει να ‘ρθει.

 

Καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας και καλή συνέχεια κύριε πρόεδρε, όποια κι αν είναι η απόφαση που θα λάβετε για τα επόμενα βήματά σας.

 

Ευχόμαστε στην Ομοσπονδία σας να βγει πιο δυνατή από το συνέδριο διότι μας περιμένουν κοινοί αγώνες.

 

Εξάλλου, ο μήνας του μέλιτος τελείωσε για την κυβέρνηση. Τώρα ξεκινά η πραγματικότητα του έγγαμου βίου…

 

Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια