Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

2013: Σφαίρες στη Χρυσή Αυγή

H δολοφονία δύο νεαρών μελών της Χρυσής Αυγής, την 1η Νοεμβρίου 2013 στο Νέο Ηράκλειο, θεωρήθηκε ως «απάντηση» στον θανάσιμο τραυματισμό του Παύλου Φύσσα στην Αμφιάλη, ενάμισι
μήνα νωρίτερα. Όλα έγιναν μέσα σε δέκα δευτερόλεπτα και καταγράφηκαν από κάμερες ασφαλείας. Μια μοτοσικλέτα σταμάτησε περίπου 20 μέτρα από τα γραφεία της τοπικής οργάνωσης βορείων προαστίων, στη λεωφόρο Ηρακλείου 420 και ο συνοδηγός κατέβηκε με το όπλο στο χέρι. Με απόλυτη ψυχραιμία άρχισε να πυροβολεί τους τέσσερις νεαρούς, που συζητούσαν κοντά στην είσοδο, στην αρχή από απόσταση και στη συνέχεια περπατώντας προς το μέρος τους.
Ένας απ’ αυτούς πρόλαβε να τρέξει και να κρυφτεί πίσω από τα σταθμευμένα αυτοκίνητα, ενώ ο 29χρονος Αλέξανδρος Γέροντας κατάφερε να απομακρυνθεί, αν και τραυματισμένος, και σωριάστηκε χωρίς δυνάμεις λίγα μέτρα μακριά. Ο άγνωστος κρανοφόρος έστρεψε στη συνέχεια το όπλο του στον 27χρονο Γιώργο Φουντούλη και τον 22χρονο Μανόλη Καπελώνη, που είχαν γυρισμένες τις πλάτες τους στο δρόμο και τον αντελήφθησαν την τελευταία στιγμή. Όταν έφτασαν τα ασθενοφόρα, ο πρώτος ήταν ήδη νεκρός, ενώ ο δεύτερος άφησε την τελευταία του πνοή καθ’ οδόν για το νοσοκομείο.

Ο εκτελεστής ανέβηκε ψύχραιμος στη μοτοσικλέτα όπου τον περίμενε ο συνεργός του και διέφυγαν από τα στενά δρομάκια της περιοχής και όχι από την Αττική Οδό, όπου θα μπορούσαν εύκολα να εγκλωβιστούν και να καταγραφούν από τις κάμερες παρακολούθησης της κυκλοφορίας. Παρά τις εκτεταμένες έρευνες δεν εντοπίστηκαν. Ο Αλέξανδρος Γέροντας υποβλήθηκε σε πολλαπλό χειρουργείο στο νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς», καθώς είχε υποστεί κάκωση σπλήνας, ρήξη διαφράγματος και αιμορραγία στον πνεύμονα και διέφυγε τον κίνδυνο.
Την ίδια ώρα στα γραφεία της Χρυσής Αυγής τον πανικό διαδεχόταν ο θρήνος και η οργή. Στο Νέο Ηράκλειο έφτασε κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας που ανέλαβε τις έρευνες. Στο σημείο της επίθεσης βρέθηκαν 13 κάλυκες από πιστόλι των 9 χιλιοστών, το οποίο ήταν «καθαρό».

Ο Γιώργος Φουντούλης, που κατοικούσε στο Νέο Ηράκλειο, είχε σπουδάσει φυσιοθεραπεία. Κατά καιρούς βοηθούσε στη φύλαξη των γραφείων της Χρυσής Αυγής και συμμετείχε στις δράσεις της. Μάλιστα είχε πάρει μέρος σε εορτασμούς του χειμερινού ηλιοστασίου, τον Δεκέμβριο του 2012, μαζί με τον Ηλία Κασιδιάρη και άλλα στελέχη, από την οποία, όπως είπαν από το κόμμα, «στοχοποιήθηκε». Στην κηδεία του, που έγινε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Ηράκλειο, παρευρέθηκαν εκατοντάδες μέλη της Χρυσής Αυγής και στις ευρωεκλογές που ακολούθησαν ο πατέρας του, Λάμπρος, εξελέγη ευρωβουλευτής.
Ο Μανόλης Καπελώνης ζούσε στο Γαλάτσι και ήταν από τα ενεργά μέλη της Χρυσής Αυγής των βορείων προαστίων. Η κηδεία του έγινε στην Αρτέμιδα με την διακριτική παρουσία της Αστυνομίας, μετά από επιθυμία της οικογένειάς του να τελεστεί χωρίς δημοσιογραφική κάλυψη. Αργότερα οι γονείς του κατέθεσαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της Χρυσής Αυγής, ζητώντας να απαγορευτεί στο κόμμα η χρήση της εικόνας και του ονόματος του.
Η πολιτική ηγεσία και όλα τα κόμματα καταδίκασαν ομόφωνα την διπλή δολοφονία, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε: «Οι δολοφόνοι, όποιοι και να είναι, θα αντιμετωπιστούν αμείλικτα από τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη και την ενωμένη ελληνική κοινωνία. Ας το γνωρίζουν οι πάντες».
Δύο εβδομάδες αργότερα άγνωστος τηλεφώνησε στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα zougla.gr και ενημέρωσε ότι στο μνημείο πεσόντων στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής υπήρχε ένας φάκελος, μέσα στον οποίο βρισκόταν, σε ηλεκτρονική μορφή, προκήρυξη με την ανάληψη ευθύνης της επίθεσης. Το κείμενο 18 σελίδων υπέγραφε μια πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση, οι «Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές Δυνάμεις».

Ο συντάκτης ανέφερε ότι το χτύπημα «έγινε ως αντίποινα για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι από τον χρυσαυγίτη Ρουπακιά και άλλα καθάρματα – μέλη του νεοναζιστικού κόμματος». Έκανε αναφορά σε «πολιτικές εκτελέσεις φασιστών – μελών του νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή» και τόνιζε ότι η δολοφονική επίθεση «είναι η αφετηρία της λαϊκής εξόρμησης, ώστε να σταλούν στα σκουπίδια της ιστορίας τα νεοναζιστικά αποβράσματα της Χρυσής Αυγής». «Η ιστορική διδαχή επισημαίνει ότι ο φασισμός δεν τσακίζεται στο κοινοβούλιο και με νόμους, ότι ο φασισμός τσακίζεται πάντα στη μάχη μέσα στους δρόμους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο συντάκτης της προκήρυξης.
Για «θρασύδειλους δολοφόνους που ανήκουν στην εγκληματική ιδεολογική μήτρα της άκρας αριστεράς», έκανε λόγο η Χρυσή Αυγή, σε ανακοίνωση – απάντηση, λίγες ώρες μετά την δημοσιοποίηση της προκήρυξης: «Οι αθλιότητες κατά της Χρυσής Αυγής που περιέχονται στο ανόητο κείμενο της προκήρυξης αναπαράγονταν για έναν ολόκληρο μήνα από τους επίορκους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (οι κατηγορίες του φακέλου Δένδια περιέχονται αυτούσιες στην προκήρυξη των τρομοκρατών), όλα τα διεφθαρμένα κόμματα του κοινοβουλίου και όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Είναι όλοι τους συνένοχοι και τίποτα δεν μπορεί να ξεπλύνει τις ποινικές και πολιτικές τους ευθύνες», αναφερόταν μεταξύ άλλων.

Στις 14 Ιανουαρίου 2014 οι «Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές Δυνάμεις» δημοσιοποίησαν νέο κείμενο, απαντώντας στην πρακτορολογία που αναπτύχθηκε. Μέσα απ’ αυτό προσπαθούσαν να πείσουν ότι το χτύπημα οδήγησε στην αποδυνάμωση της Χρυσής Αυγής, αποτέλεσε φυσική εξέλιξη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και ότι μεγάλη μερίδα των πολιτών συντάχθηκε με την εν ψυχρώ δολοφονία. Την ίδια στιγμή, τα κόμματα της Αριστεράς, κάποια μέσα ενημέρωσης και ο αντιεξουσιαστικός χώρος μιλούσαν για προβοκάτσια, δηλαδή μια επίθεση που «βόλευε» τη Χρυσή Αυγή, η οποία την «εξαργύρωσε» δεόντως: Η ανθρωποθυσία δύο δικών της μελών ήταν «αναγκαία» μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα για να εξαγνιστούν οι «αμαρτίες», ενώ ο πατέρας του Φουντούλη τοποθετήθηκε σε εκλόγιμη θέση στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος και ο Αλέξανδρος Γέροντας διορίστηκε ως μετακλητός υπάλληλος στη Βουλή…

Οι οπαδοί της Λάτσιο, γνωστοί για τα φασιστικά και ναζιστικά σύμβολα που σηκώνουν συχνά στο «πέταλο» του «Ολίμπικο» της Ρώμης, ανάρτησαν πανό με μήνυμα για την διπλή δολοφονία, κατά τη διάρκεια του επόμενου αγώνα της ομάδας τους με την Τζένοα, στο οποίο έγραφαν: “Ιl tramonto è rosso, l’alba dorata: Μanolis e Yorgos presenti”, δηλαδή: «Η δύση είναι κόκκινη, η αυγή χρυσή: Μανόλης και Γιώργος παρόντες». Εκτενείς αναφορές έκανε και ο διεθνής τύπος.

Μία εβδομάδα αργότερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, μιλώντας για την τρομοκρατία σε αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. στο αμφιθέατρο της ΓΑΔΑ, ανακοίνωσε την επικήρυξη των δραστών με ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ την ίδια ώρα η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία «φωτογράφιζε» σε διαρροές την ομάδα του Νίκου Μαζιώτη. Ωστόσο το DNA που ανιχνεύθηκε στην κλεμμένη μοτοσικλέτα των δραστών, η οποία βρέθηκε εγκαταλελειμμένη στο ρέμα Χελιδονούς στην Κηφισιά, δεν ταυτοποιήθηκε. Ούτε και ο ισχυρισμός του Παναγιώτη Βλαστού ότι γνωρίζει τους δολοφόνους των δύο νεαρών μελών της Χρυσής Αυγής, αξιολογήθηκε ως σοβαρός.
Σύμφωνα με μια πληροφορία που έφτασε στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ένας αθλητικός παράγοντας, που βρέθηκε νεκρός στο Μενίδι το Σεπτέμβριο του 2015, είχε ενημερώσει τους αστυνομικούς ότι στη διπλή δολοφονία είχε εμπλακεί ο 31χρονος Γιάνννης Τσουκαλάς, ο οποίος είχε συλληφθεί στο παρελθόν για βομβιστική επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Κορυδαλλού. Οι επαφές του στη νύχτα και, κυρίως, το ιδιαίτερο βάδισμά του, που ταίριαζε με εκείνο του εκτελεστή, τον είχαν βάλει στο «κάδρο» των υπόπτων. Όμως ο «Πιτσίλας», όπως ήταν το παρατσούκλι του, δεν κατέθεσε ποτέ, καθώς έπεσε και αυτός νεκρός από τις σφαίρες κακοποιών, το Μάιο του 2014 στην πλατεία Ελευθερίας. Οι έρευνες κατέληξαν σε αδιέξοδο. Τον Ιούνιο του 2014 τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Ηράκλειο έκλεισαν.
Νίκος Τσέφλιος


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια