Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

To νέο βιβλίο της Αγγελικής Καρδαρά: Σκιαγράφηση του ψυχολογικού προφίλ εγκληματιών

Από τη γένεση της ανθρώπινης ιστορίας μέχρι τις ημέρες μας, το έγκλημα κρατά κεντρική θέση στο ενδιαφέρον κάθε κοινωνίας. Είναι η πράξη εκτός ορίων, η υπέρβαση των γραπτών ή άγραφων
νόμων, το παράταιρο γεγονός που ερέθιζε και ερεθίζει τη σκέψη ακόμα και των πιο συντηρητικών ανθρώπων για να καταλάβουν την παρέκκλιση από τον κανόνα και να ικανοποιήσουν την περιέργεια ή τον φόβο τους για το ενδεχόμενο να πέσουν και οι ίδιοι θύματα εγκλημάτων.
Η ιστορία της αποτύπωσης του εγκλήματος στη λογοτεχνία ξεκινά από τους μεγάλους τραγικούς ποιητές που μίλησαν στους αρχαίους Έλληνες για τρομερά εγκλήματα όπως  παιδοκτονίες, μητροκτονίες και αδελφοκτονίες, σκιαγραφώντας ολόγλυφους διανοητικούς μηχανισμούς που οδηγούσαν στο έγκλημα, κάποιες φορές νομιμοποιώντας το ματωμένο χέρι του δολοφόνου και άλλες καταδικάζοντάς τον εγκληματία στο εφιαλτικό κυνήγι των Ερινυών.
Από τους Αρχαίους μέχρι τις ημέρες υπήρξε ένα μεγάλο κενό στη διερεύνηση του εγκλήματος, καθώς ο Μεσαίωνας υπεραπλούστευσε τα πράγματα, χαρακτηρίζοντας δαιμονισμένους και διαβολικούς όσους εγκληματούσαν, ανθρώπους που άξιζαν μόνο μία τύχη, αυτή της πυράς στην κόλαση.
Η υπεραπλούστευση ανατράπηκε στην Αναγέννηση και στο Διαφωτισμό, όταν οι αρχαίοι τραγωδοί πήραν ξανά κεντρική θέση στον κόσμο της διανόησης και γεννήθηκαν έτσι μελέτες που στη συνέχεια έγιναν οι επιστήμες της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Ο άνθρωπος άρχισε να καταλαβαίνει ότι πίσω από κάθε χέρι που παίρνει τη ζωή ενός ανθρώπου υπάρχει ένα πολυσύνθετο πλέγμα κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών με βιολογικές και ψυχολογικές παραμέτρους.
Κανείς δεν είναι «διαβολικός», κανείς δεν «διψάει για αίμα», κανείς δεν ξύπνησε μία ημέρα και αποφάσισε να σκοτώσει 50 μαθητές Λυκείου σε πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών ή την κόρη που είχε κάνει με την πρώην γυναίκα του…
Πίσω από κάθε έγκλημα υπάρχει μία ιστορία που δεν ολοκληρώνεται από τις περιγραφές των κινήσεων που προηγήθηκαν αλλά από τα «εργαλεία» που δίνει η συστηματική επιστήμη.
Αυτό είναι που κάνει το νέο βιβλίο της Αγγελικής Καρδαρά «Σκιαγράφηση του ψυχολογικού προφίλ Εγκληματιών που απασχόλησαν τα ελληνικά ΜΜΕ (1993-2018): δίνει όλα τα εργαλεία για να μπορέσουν ειδικοί και μη να «σκάψουν» πίσω από τα εγκλήματα και να ανακαλύψουν τους μηχανισμούς που τα προκάλεσαν. Να μη μείνουν στην αιματοβαμμένη επιφάνεια, αλλά να δώσουν απαντήσεις στο καθοριστικό «γιατί» που κρύβει κάθε αφαίρεση ζωής.
Σε αυτό το πέμπτο βιβλίο της η Αγγελική Καρδαρά αναλύει πολύκροτες υποθέσεις που απασχόλησαν τον επιστημονικό κόσμο και τη δημοσιογραφική έρευνα και μαζί παρέχει το θεωρητικό πλαίσιο του criminal profiling μαζί με ένα εξαιρετικά χρήσιμο ευρετήριο όρων για εκείνους που θέλουν να προχωρήσουν στη συστηματοποιημένη κατανόηση της επιστήμης του εγκλήματος.
Πρόκειται για μία άρτια έκδοση, αποτέλεσμα επίπονης και επίμονης έρευνας στην οποία η συγγραφέας έχει επιδοθεί με πάθος εδώ και χρόνια με εξαιρετικά αποτελέσματα, όπως θα διαπιστώσουν οι αναγνώστες του βιβλίου.
Όσοι θέλουν να μάθουν περισσότερα για το έγκλημα για επαγγελματικούς (π.χ. δημοσιογράφοι), επιστημονικούς ή προσωπικούς λόγους, επιβάλλεται να αποκτήσουν τη «Σκιαγράφηση του ψυχολογικού προφίλ Εγκληματιών που απασχόλησαν τα ελληνικά ΜΜΕ». Είναι ο καιρός να ξεπεράσουμε τα «πως» και να πάμε στα «γιατί».
Το βιβλίο θα παρουσιαστεί από τις εκδόσεις Παπαζήση
την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 18:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του βιβλιοπωλείου Ιανός (Σταδίου 24).

Την έκδοση θα παρουσιάσουν:
ο ομότιμος καθηγητής Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Πανούσης,
ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ,
η δημοσιογράφος και νομικός Ρομίνα Ξυδά,
η δικηγόρος και διαπιστευμένη διαμεσολαβητής Χρυσαυγή Ατσιδάκου – Τζόρβα και
η Κοινωνιολόγος, ΜΔΕ Εγκληματολογίας και Διευθύντρια του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος Μάρθα Λεμπέση.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και «πρύτανης» του αστυνομικού ρεπορτάζ Πάνος Σόμπολος.        
του Δημήτρη Καλαντζή.






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια