Αγγελική Καρδαρά στο One Channel: Η εγκληματογένεση αποτελεί ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο (ΒΙΝΤΕΟ)


Υπάρχουν πολλές κατηγορίες εγκλήματος και πολλές μορφές εγκληματιών. Η Αγγελική Καρδαρά, Επιστημονική Συνεργάτιδα Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος μίλησε στην εκπομπή Citizen One το
βράδυ της Παρασκευής 18 Οκτωβρίου για τα εγκλήματα κατά της ζωής και της γενετήσιας ελευθερίας και σκιαγράφησε το ψυχολογικό προφίλ των εγκληματιών. Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου της υπό τον τίτλο «Σκιαγράφηση ψυχολογικού προφίλ εγκληματιών που απασχόλησαν τα ελληνικά ΜΜΕ (1993-2018)», η κα Καρδαρά μίλησε για τη φύση του εγκλήματος στην ελληνική κυρίως πραγματικότητα, τους θύτες και τα θύματα, αλλά και για την προσωπική έρευνα που διεξήγαγε. Αντιπαραβάλλοντας τα διεθνή εγκλήματα με αυτά που διαπράττονται στην Ελλάδα, αφενός πρόκειται για διαφορετικά μεγέθη και διαφορετική κοινωνία και αφετέρου αφορούν άλλο προφίλ εγκληματιών σε κάποιες περιπτώσεις. Πλέον, το έγκλημα αποκτά πιο σκληρές διαστάσεις και είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Σίγουρα, σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του είδους ενός εγκλήματος και της σκληρότητάς του έπαιξε η οικονομική κρίση και κατά συνέπεια η κρίση αξιών, σύμφωνα με την κα Καρδαρά. Περιέγραψε το πλαίσιο γύρω από τα εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας και τα εγκλήματα πάθους λέγοντας πως τα πρώτα καταγράφουν αυξητική πορεία και τα δεύτερα συνδέονται επίσης με το στοιχείο της βίας.
 
Χαρακτηρίζονται ως «στιγμιαία» και «παρορμητικά». Ενώ θεωρούνταν ένας άλυτος μύθος για την εγκληματολογική έρευνα, πλέον οι μύθοι καταρρίπτονται. Μίλησε ακόμα για τη θεωρία του γεννημένου εγκληματία, η οποία επίσης έχει καταρριφθεί , όπως επίσης και για τη θεωρία του ορισμού ενός ανθρώπου ως εγκληματία από την εξωτερική του εμφάνιση. «Πλέον εκεί που καταλήγει η έρευνα είναι στην εξής διαπίστωση, η εγκληματογένεση αποτελεί ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο», δήλωσε σχετικά. Δεν υπάρχει ένα ενιαίο προφίλ εγκληματία και όσον αφορά την προδιάθεση, αυτή μπορεί να είναι επιθετική, ποτέ όμως εγκληματική. Αναφέρθηκε επίσης σε υποθέσεις που της έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια της έρευνάς της εξαιτίας της φύσης του εγκλήματος, αλλά και του πλαισίου που το περιβάλλει αναφορικά με το προφίλ τόσο του θύτη όσο και του θύματος, για την «κατασκευή» του δράστη όπως χαρακτηριστικά δήλωσε. Έθιξε επίσης το θέμα της επανένταξης ενός εγκληματία στην κοινωνία, ενώ αποκάλυψε πως στατιστικά η ροπή προς το έγκλημα είναι ανδρική υπόθεση.
Τέλος, επεσήμανε το μήνυμα που θέλει να προωθήσει μέσα από το βιβλίο της, το οποίο αφορά την αποσιώπηση ενός εγκλήματος, κυρίως από τον περίγυρο. «Κάποια στιγμή πρέπει να σπάσει η σιωπή», τόνισε.
 
 
πηγή: onetv.gr