Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Νόσος του Crohn: Ποιες τροφές έχουν ευεργετικά οφέλη και ποιες πρέπει να αποφεύγετε;


Πρόκειται για μια χρόνια φλεγμονώδης διαταραχή του εντέρου η οποία τα τελευταία χρόνια  προσβάλει όλο και περισσότερους ανθρώπους.

Αν και είναι άγνωστης αιτιολογίας μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του γαστρεντερικού σωλήνα προκαλώντας κοιλιακό άλγος και διάρροια στους πάσχοντες.

Ένας από τους παράγοντες που παίζει καθοριστικό ρόλο στην υποχώρηση των βασανιστικών συμπτωμάτων είναι η διατροφή, όπως έδειξε έρευνα που δημοσιεύθηκε σε ιατρική επιθεώρηση.

Ποιες τροφές επιτρέπονται
  1. Γάλα αμυγδάλου: Το γάλα αμυγδάλου είναι μια καλή εναλλακτική για όσους πάσχοντες έχουν παράλληλα δυσανεξία στη λακτόζη.
  2. Αβγά: Η πρωτεΐνη που περιέχει το αβγό, είναι εύπεπτη και συμβάλει στη διατήρηση της μυϊκής μάζας.
  3. Πουρές λαχανικών: Ο πουρές λαχανικών που παρασκευάζεται από κολοκύθα ή καρότο, δεν είναι ενοχλητικός, αλλά προσφέρει πολύτιμα μέταλλα στους ασθενείς.
  4. Σολομός: Συνιστάται οι πάσχοντες να καταναλώνουν τις καθαρές πρωτεΐνες, όπως αυτές που προέρχονται από θαλασσινά και ψάρια.
  5. Πουρές από όσπρια: Χρειάζεται γενικώς προσοχή στην κατανάλωση οσπρίων, όμως ο πουρές από ρεβίθια ή φακές είναι καλή πηγή καθαρής πρωτεΐνης και άλλων θρεπτικών συστατικών και δεν επιβαρύνει ιδιαίτερα το στομάχι.
  6. Πουλερικά: Το κοτόπουλο και η γαλοπούλα είναι καλές πηγές πρωτεϊνών και δεν δυσκολεύουν τη διαδικασία της πέψης.
  7. Ρύζι: Κλασσική επιλογή για όσους αντιμετωπίζουν γενικώς πρόβλημα με το στομάχι τους, καθώς δεν καταπονεί όμως το στομάχι.

Διατροφικά tips
  • Μην κάνετε γρήγορα πολλές αλλαγές στο διατροφολόγιό σας
  • Τρώτε μικρά, συχνά γεύματα
  • Αποφύγετε τα λιπαρά, καθώς επιδεινώνουν τη διάρροια
  • Πίνετε πολύ νερό
  • Αποφύγετε καφέ, αναψυκτικά, τσάι και κάθε ρόφημα και ποτό με πολλή ζάχαρη


Πηγή: healthreport.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια