Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πότε το φούσκωμα στην κοιλιά μπορεί να είναι επικίνδυνο;


Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, που μπορεί να φτάνει και σε ποσοστό 30%, πάσχει από φούσκωμα στην κοιλιά.

Η δυσπεψία, η εμμηνόρροια, η δυσκοιλιότητα και οι τροφικές αλλεργίες είναι οι συνηθέστερες αιτίες και είναι συνήθως προσωρινές.

Πότε είναι, όμως, κάτι πιο ανησυχητικό;

Τις περισσότερες φορές έρχεται και φεύγει και μπορείς να εντοπίσεις το λόγο. Άλλες φορές, όμως, αυτό το φούσκωμα είναι απειλητικό για την υγεία και πρέπει να προσέξεις και να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό.

Δείτε παρακάτω έξι ανησυχητικές περιπτώσεις που θα πρέπει να σας οδηγήσουν στο γιατρό:

Λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος

Μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος μπορεί να σε κάνει να θέλεις να τρέχεις συχνά-πυκνά στο μπάνιο. Μερικές φορές μπορεί ακόμη και να σου προκαλέσει την αίσθηση ότι θέλεις να μπεις ξανά στο μπάνιο ενώ μόλις… βγήκες. Νιώθεις μια πίεση στην κοιλιά, έναν πόνο ή ένα φούσκωμα. Παράλληλα, μπορεί να εμφανίσεις πυρετό, ρίγη, ναυτία και εμετό. Το φούσκωμα μπορεί, επίσης, να προκληθεί από σοβαρές λοιμώξεις των νεφρών.

Ηπατική νόσος

Η ασθένεια του ήπατος, η οποία μπορεί να προκληθεί από τη χρήση αλκοόλ, την ηπατίτιδα C ή  λόγω καρκίνου, μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση υγρών και να προκαλέσει φούσκωμα στην κοιλιά. Εάν το φούσκωμα προκαλείται εξαιτίας ενός προβλήματος στο συκώτι, τότε μπορεί να νιώθεις κουρασμένος και να αρρωσταίνεις πολύ εύκολα. Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να επικοινωνήσεις άμεσα με ένα γιατρό.

Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου

Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση που επηρεάζει κυρίως το παχύ και το λεπτό έντερο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει διάρροια, πόνο στην κοιλιά, ακόμη και φούσκωμα. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα με νόσο του Crohn είναι πιο πιθανό να έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να προκαλέσει αέρια που με τη σειρά τους οδηγούν σε πρήξιμο.


Διαβρεκίτιδα

Πρόκειται για μια φλεγμονή του εντέρου η οποία εμφανίζεται στην επιφάνειά του, με τη μορφή εκκολπωμάτων. Αυτά τα εκκολπώματα είναι διαδοχικά σε μια επαναλαμβανόμενη υπερβολική πίεση μέσα στο παχύ έντερο. Συνήθως προκύπτει από μια δίαιτα πολύ χαμηλή σε φυτικές ίνες και πλούσια σε σάκχαρα, αλλά και από την έλλειψη γυμναστικής. Μεταξύ των συμπτωμάτων είναι η ναυτία, η διάρροια, η δυσκοιλιότητα και το φούσκωμα.

Καρκίνος

Υπάρχουν πολλά όργανα που βρίσκονται στην κοιλιακή περιοχή, όπως το πάγκρεας, το στομάχι, η μήτρα και οι ωοθήκες. Εάν αναπτύσσεται καρκίνος σε ένα από αυτά τα όργανα, μπορεί να οδηγήσει σε ανεξήγητο φούσκωμα. Επομένως, αν παρατηρήσεις ένα επίμονο φούσκωμα κι ένα ξαφνικό οίδημα στην κοιλιά, καλό θα ήταν να επικοινωνήσεις άμεσα με το γιατρό σου για να βγάλει μια διάγνωση όσο πιο γρήγορα γίνεται!

Ψυχική υγεία…

Όταν ένα άτομο υποφέρει από χρόνιο στρες, οι ορμόνες, όπως η κορτιζόλη, αυξάνονται κι έχουν… πρωταγωνιστικό ρόλο. Σε μια τέτοια κατάσταση, οι πεπτικές ορμόνες δεν παράγονται άφθονα και μπορεί να οδηγήσουν σε δυσπεψία προκαλώντας αυτό το φούσκωμα στην κοιλιά.


Πηγή: ipop.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια