Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: Τέσσερις πιθανές αιτίες που ευθύνονται για την εμφάνισή του


Πρόκειται για μια χρόνια φλεγμονώδης αυτοάνοση πάθηση, η οποία αν και είναι πιθανό να επηρεάσει οποιοδήποτε σημείο του σώματος, δεν μπορεί να διαγνωσθεί με ευκολία.

Χαρακτηρίζεται από ένα ευρύ φάσμα κλινικών εκδηλώσεων και από την παρουσία στο αίμα πληθώρας αυτοαντισωμάτων, τα οποία στρέφονται κατά συστατικών του ίδιου του οργανισμού. Αυτά βρίσκονται μέσα ή έξω από τα κύτταρα ή πάνω στις κυτταρικές μεμβράνες και ευθύνονται για την πρόκληση των ποικίλων κλινικοεργαστηριακών εκδηλώσεων της νόσου.

Δείτε παρακάτω τέσσερις πιθανές αιτίες:
  1. Κληρονομική προδιάθεση: Η κληρονομική προδιάθεση είναι ίσως η πρώτη αιτία εμφάνισης του Λύκου. Τα άτομα που έχουν συγγενή με Λύκο, κινδυνεύουν 20 φορές περισσότερο να εκδηλώσουν το αυτοάνοσο.
  2. Ορμονική ανισορροπία: Η νόσος προσβάλλει όλες τις ηλικίες, αλλά είναι συχνότερη στις γυναίκες ηλικίας 20-40 ετών, σε αναλογία 9:1. Η αιτία είναι η υπερέκκριση οιστρογόνων και προλακτίνης, ορμόνες που ευνοούν τη δημιουργία φλεγμονής στον οργανισμό.
  3. Υπεριώδες φως: Το συγκεκριμένο είδος ακτινοβολίας προκαλεί βλάβες στα κύτταρα και ευνοεί τον πολλαπλασιασμό τους, δημιουργώντας μεταλλάξεις.
  4. Ιογενείς λοιμώξεις: Διάφορες ιογενείς λοιμώξεις έχουν συνδεθεί με εξάρσεις Λύκου, συμπεριλαμβανομένου του ιού του απλού έρπητα, της ηπατίτιδας Α και του ιού Epstein-Barr, ο οποίος προκαλεί μονοπυρήνωση.


Πηγές: prevention.com, onmed.gr