Ποια λαχανικά είναι περισσότερο υγιεινά αν μαγειρευτούν;


Θέλεις ενέργεια, καλή φυσική κατάσταση, αλλά και αντιγηραντική φροντίδα;

Τότε βάλε χρώμα στη διατροφή σου! Πώς; Τα λαχανικά μπορούν να σε βοηθήσουν να το επιτύχεις, καθώς είναι παρέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως είναι οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Επίσης δρουν προστατευτικά ενάντια σε κάποιες ασθένειες και συμβάλλουν δραστικά στην επιβράδυνση της διαδικασίας της γήρανσης.

Πολλές συζητήσεις έχουν γίνει κατά καιρούς για το ποιος είναι ο πιο «υγιεινός» τρόπος να μαγειρέψουμε τα λαχανικά μας, χωρίς αυτά να χάσουν τα πολύτιμα θρεπτικά τους συστατικά. Η ερώτηση για το εάν τα ωμά ή μαγειρεμένα λαχανικά είναι πιο θρεπτικά υπάρχει εδώ και χρόνια και είναι αλήθεια ότι κάποια λαχανικά είναι πιο υγιεινά όταν τρώγονται αφού μαγειρευτούν.

Τα λαχανικά έχουν τη δική τους τεχνική στον τρόπο μαγειρεύονται ώστε να μην αλλοιώνονται οι βιταμίνες, η γεύση τους και τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν.

Ας δούμε τα οχτώ λαχανικά που είναι πιο υγιεινά όταν μαγειρευτούν:
  • Σπαράγγια: Το μαγείρεμά τους ενισχύει την αντιοξειδωτική τους δράση κατά 16 έως 25%. Μπορείς να καταναλώσεις και το ζωμό τους. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα μαγειρεμένα σπαράγγια αυξάνουν τα επίπεδα φαινολικού οξέος, το οποίο συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου.
  • Πιπεριές: Προσφέρουν περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες στον οργανισμό όταν μαγειρεύονται. Ωστόσο, οι κόκκινες πιπεριές πρέπει να καταναλώνονται ωμές, γιατί χάνουν τη βιταμίνη C.
  • Ντομάτα: Ορισμένα λαχανικά, όπως οι ντομάτες, είναι στην πραγματικότητα πιο υγιεινά αν τα τρως μαγειρεμένα, επειδή η διαδικασία του μαγειρέματος αυξάνει τα επίπεδα ορισμένων συστατικών τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση του λυκοπενίου.
  • Καρότα: Μαγειρεμένα περιέχουν περισσότερη βήτα-καροτίνη από τα ωμά.


  • Σπανάκι: Το σπανάκι είναι καλύτερο να καταναλώνεται μαγειρεμένο, γιατί έτσι θα απορροφήσει περισσότερο σίδηρο, ασβέστιο και μαγνήσιο.
  • Μπρόκολο: Το μπρόκολο είναι ένα κορυφαίο σε διατροφική αξία λαχανικό, που αποτελεί υγιεινή επιλογή για το καθημερινό τραπέζι μας. Έχει λίγες θερμίδες και είναι κατάλληλο στη δίαιτα, ενώ είναι εξαιρετικά πλούσιο σε βιταμίνες. Εκτός από μαγειρεμένο, μπορείς να το καταναλώσεις και ωμό και σε διάφορα ντιπς γιαουρτιού. Είναι, όμως, πιο υγιεινό όταν το τρως μαγειρεμένο.
  • Μανιτάρια: Η έκθεση αυτού του λαχανικού σε θερμότητα ενισχύει δραστικά τις συνολικές αντιοξειδωτικές του δραστηριότητες. Τα μανιτάρια είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, μετάλλων και φυτικών ινών. Για να μεγιστοποιήσεις τη γεύση και τα θρεπτικά συστατικά τους, όπως το κάλιο, σόταρέ τα ελαφρά για λίγα λεπτά σε μέτρια φωτιά.
  • Κουνουπίδι: Έχει υψηλή διατροφική αξία και η συστηματική κατανάλωσή του μπορεί να προστατεύσει από διάφορες ασθένειες της καρδιάς, αλλά και από τον καρκίνο. Τρώγεται με διάφορους τρόπους (βραστό, στον ατμό, τουρσί, ωμό), αλλά βραστό έχει τη μεγαλύτερη διατροφική αξία.

Πηγή: bovary.gr