Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Συμμετοχή της ΠΟΕΥΠΣ σε ημερίδα για τον Εθνικό Μηχανισμό Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Πυροσβεστών: Συμμετοχή της Ομοσπονδίας μας σε ημερίδα για τον Εθνικό Μηχανισμό Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας που διοργανώνεσαι ο Συνήγορος του
Πολίτη με αφορμή την πρώτη έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής ως φορέα του ανεξάρτητου Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας (ΕΜΗΔΙΠΑ) που πραγματοποιήθηκε την 25 Οκτωβρίου 2019 στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.
  Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμούς: Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοίδης, ο Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ. Ιωάννης Κωνσταντίνος Χαλκιάς, ο Συνήγορος του Πολίτη κ. Ανδρέας Ποττάκης, με κύριο εισηγητή στη συζήτηση τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κ. Λίνο - Αλέξανδρο Σισιλιάνο.
   Ο Συνήγορος του Πολίτη, δημοσιοποίησε την ειδική έκθεση για το χρονικό διάστημα 2017-2018. Στην έκθεση αυτή σταχυολογούνται οι συνηθέστερες και σπουδαιότερες διαπιστώσεις της Αρχής, με την ιδιότητα του Μηχανισμού, καταγράφονται τα ευρήματά της από την επεξεργασία των πειθαρχικών υποθέσεων που κλήθηκε να χειριστεί, αποτυπώνονται οι σημαντικότερες πλημμέλειες, ουσιαστικές και διαδικαστικές, στους διενεργούμενους ελέγχους από τα εσωτερικά πειθαρχικά όργανα και δημοσιοποιούνται οι πρώτες συστάσεις και προτάσεις για αναθεώρηση τόσο των ακολουθούμενων πρακτικών όσο και του θεσμικού πλαισίου που διέπει τον πειθαρχικό έλεγχο των ένστολων στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.
   Από την έκθεση προκύπτει ότι από τις υποθέσεις που χειρίστηκε, η συντριπτική πλειονότητα -290- αφορά πράξεις και παραλείψεις οργάνων της Ελληνικής Αστυνομίας και -6- υποθέσεις οργάνων του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής. Στο Πυροσβεστικό Σώμα δεν έχουν αναφερθεί κάποια ιδιαίτερα περιστατικά αυθαιρεσίας σε ότι αφορά τον πειθαρχικό έλεγχο των εντολών στελεχών του.
   Από τις υποθέσεις που εξέτασε ο Μηχανισμός, 25 αφορούν βασανιστήρια και άλλες προσβολές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, κατά την έννοια του άρθρου 137Α ΠΚ, 49 παράνομη χρήση όπλου, 10 προσβολή της γενετήσιας ελευθερίας, 3 αφορούν προσβολές κατά της ζωής, 37 προσβολές κατά της προσωπικής ελευθερίας, 145 προσβολές κατά της σωματικής ακεραιότητας, 7 ανάρμοστη συμπεριφορά, ενώ σε 21 περιπτώσεις διερευνήθηκε η ύπαρξη ρατσιστικού κινήτρου. Σε 18 περιπτώσεις έθεσε την υπόθεση στο αρχείο, κρίνοντας ότι δεν υφίσταται λόγος περαιτέρω διερεύνησής της, ενημερώνοντας ταυτόχρονα την ελεγχόμενη υπηρεσία.
   Ο Εθνικός Μηχανισμός Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από ενάμιση χρόνο και η παρούσα αναφορά αποτελεί την πρώτη έκθεση. Η ειδική έκθεση θα εκδίδεται σε ετήσια βάση και περιλαμβάνει στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις υποθέσεις που χειρίστηκε ο ΕΜΗΔΙΠΑ, χαρακτηριστικές περιπτώσεις, νομοθετικές και οργανωτικές προτάσεις, καθώς και τις ενέργειες στις οποίες προέβη ο Συνήγορος για την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στον τομέα αυτό.
   Ο κ. Χρυσοχοίδης ανέφερε ότι αναμένονται και νέες νομοθετικές παρεμβάσεις, προς βελτίωση του Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας το αμέσως επόμενο διάστημα.
Με αφορμή την εκδήλωση αυτή, μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και να του υπενθυμίσουμε ότι αναμένουμε συνάντηση μαζί του, προκειμένου να του εκθέσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της  Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                           Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                  ΛΑΥΡΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια