Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ο Νίκος Καραδήμας για τον Νόμο Κατρούγκαλου

Ανάρτηση τού Νίκου Καραδήμα: Επειδή ο νόμος Κατρούγκαλου (4387/16) δεν κρίθηκε καθ ολοκληρίαν αντισυνταγματικός,θα σταθώ στην διάταξη εκείνη που η απόφαση του ΣτΕ διατηρεί
τον ΕΦΚΑ.
Με το καινούριο ασφαλιστικό που θα κατατεθεί μέσα στον Νοέμβριο πιθανότατα, θα καταθέσω τις εκτιμήσεις μου σε δεκα σημεία:
1) Ο νόμος αναφέρει ότι το κράτος δεν θα πριμοδοτεί πλέον το ασφαλιστικό σύστημα. Συνεπώς απο τα αποθεματικά του, θα χορηγεί τις συντάξεις για την ανταποδοτική σύνταξη.
2) Οι συντελεστές αναπλήρωσης θα διαμορφωθούν σε νέα βάση και κυρίως για δίκαιη κατανομή.
3) Στα 35 χρόνια και άνω θα αυξηθούν οι συντελεστές αναπλήρωσης δημιουργώντας αυτό το αίσθημα δικαίου,ώστε αυτό το εύρος της διαφοράς να ικανοποιεί την δίκαιη απολαβή.
4) Θα ισχύει προφανώς και για τους ένστολους,όπως και για όλους, το 62ο έτος για πλήρη σύνταξη και το 67ο για μειωμένη όταν οι προϋποθέσεις δεν εξασφαλίζονται.
5) Οι επικουρικές που μόνο σ αυτή την περίπτωση θα διαχωρίζει παλιούς και νέους ασφαλισμένους και σε καμία άλλη περίπτωση θα υπάρξουν διορθώσεις και όχι ευρείας κλίμακας. Γι τους νέους θα κτίζεται ένα κεφαλαιοποιητικό μερίδιο με τον τρίτο πυλώνα και ότι δίνεις θα παίρνεις. Είναι ενα κίνητρο που θα δίνεται η δυνατότητα επιλογής.
6) Με δεδομένο για τους παλιούς ασφαλισμένους ότι εχουν επανυπολογιστεί οι συντάξεις και απο όσα είδα η προσωπική διαφορά είναι σε αρκετές περιπτώσεις αυξημένη. Αρα δεν μπορεί να διατηρηθούν αυτές και να αυξηθούν και οι νέες συντάξεις. Πιθανολογώ να μην διατηρηθεί αυτή η προσωπική διαφορά στα ίδια μεγέθη,αλλά να μετριαστεί με αποτέλεσμα να χαθεί μέρος της προσωπικής διαφοράς....
7) Για την μάχιμη 5ετία που είναι χωρίς ασφαλιστικές εισφορές είτε πληρωμένη,είτε απλήρωτη θα λογίζεται πιθανότατα για θεμελίωση και όχι στην αύξηση του ποσοστού αναπλήρωσης. Αυτό τουλάχιστον διαπίστωσα στα νέα επανυπολογισμένα εκκαθαριστικά απο την ερμηνεία τους,γιατί δεν καταγράφονταν το ποσοστό αναπλήρωσης και τα συνολικά χρόνια υπηρεσίας....
8) Για τα ποσοστά αναπλήρωσης θα προσμετρώνται τα πραγματικά χρόνια υπηρεσίας ,ο στρατός που είναι πληρωμένος με ασφαλιστικές εισφορές ισόποσες των εισφορών για την σύνταξη καθώς και η διαδοχική ασφάλιση σε άλλα ταμεία. Σε κανέναν άλλο δεν λογίζονται τα πλασματικά χρόνια. Γι αυτό και η 5ετία λογίζεται ως πλασματικός χρόνος που εμείς την λέμε μαχιμη και είναι και η σωστή ερμηνεία. Δυστυχώς όμως ποτέ δεν έλαβε αυτόν τον χαρακτηρισμό!
9) Η επικουρική συνταξη λαμβάνεται μόνο για τα πραγματικά χρόνια και όχι στο σύνολο .
10) Διαφαίνεται τουλάχιστον το ανώτατο όριο του ποσοστού αναπλήρωσης να έχει πλαφόν γύρω στο 50% και να εισέρχεται και ως όρος το προσδόκιμο ζωής για πιθανή αύξηση ορίου ηλικίας ώστε να υπάρχει ως διάταξη για μελλοντική αλλαγή του ασφαλιστικού!



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια