Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Σελήνιο: Πού μας βοηθά και τι προκαλεί η έλλειψή του;


Προλαμβάνει χρόνιες παθήσεις και μας εξασφαλίζει την απαιτούμενη ενέργεια για να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας.

Το σελήνιο είναι ένα πολύ σημαντικό ιχνοστοιχείο το οποίο χρειαζόμαστε καθημερινά, καθώς, εκτός των άλλων, εμπλέκεται στην αναπαραγωγική υγεία, τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και τη σύνθεση του DNA, ενώ δρα και ως αντιοξειδωτικό.

Οι ενήλικες άνδρες και γυναίκες χρειάζονται καθημερινά 55 μικρογραμμάρια (mcg) σεληνίου. Οι έγκυοι και οι γυναίκες που θηλάζουν χρειάζονται 60 και 70 mcg αντίστοιχα. Ασφαλής θεωρείται η πρόσληψη έως και 100 mcg ημερησίως.

Δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες ποια σημάδια υποδεικνύουν έλλειψη σεληνίου:
  1. Τριχόπτωση: Μία από τις κυριότερες λειτουργίες του σεληνίου στον οργανισμό είναι η μετατροπή της θυρεοειδικής ορμόνης Τ4 στην ενεργή μορφή της, την T3. Έτσι, τα χαμηλά επίπεδα σεληνίου συνδέονται στενά με τον υποθυρεοειδισμό, σύμπτωμα του οποίου είναι η απώλεια και η αποδυνάμωση των μαλλιών.
  2. Κόπωση: Πολλές διατροφικές ελλείψεις μπορεί να ευθύνονται για το αίσθημα κόπωσης και η έλλειψη σεληνίου είναι μία από αυτές. Άλλες πιθανές διατροφικές αιτίες είναι η χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων, η έλλειψη βιταμίνης D ή η χαμηλή πρόσληψη σιδήρου.
  3. Ανεξήγητη αύξηση του βάρους: Και στην περίπτωση αυτή φταίει η επίδραση του σεληνίου στον θυρεοειδή αδένα. Χωρίς αρκετό σελήνιο, μειώνεται η παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών και επομένως ο μεταβολισμός υπολειτουργεί. Οι μειωμένες καύσεις είναι αυτές που οδηγούν στη αύξηση του βάρους, χωρίς να έχουν προηγηθεί αλλαγές στη διατροφή ή στα επίπεδα σωματικής άσκησης.
  4. Συχνές λοιμώξεις: Το σελήνιο είναι απαραίτητο για τη σύνθεση μιας ομάδας πρωτεϊνών (σεληνοπρωτεΐνες) οι οποίες βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιστέκεται στους παθογόνους εισβολείς.


Πηγές: rd.com, onmed.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια