Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αναγκαίος ο επανασχεδιασμός του σύγχρονου σχολείου


Tης Αγγελικής Καρδαρά

Με θλίψη διαβάζω για ξυλοδαρμούς μαθητών και συζητώ με εκπαιδευτικούς που διδάσκουν σε σχολεία, οι οποίοι μου περιγράφουν ορισμένες ακραίες καταστάσεις που λαμβάνουν χώρα μέσα στην τάξη και στη διάρκεια των διαλειμμάτων.

 

Απαξίωση του εκπαιδευτικού, όταν, αντί να επιτελεί το σπουδαίο έργο του, καλείται να επιβάλλει την τάξη σε “ζούγκλες”. Τεράστια ασφαλώς η ευθύνη της οικογένειας που δεν συνεργάζεται με την εκπαιδευτική κοινότητα. Μεγάλη η ευθύνη όμως εάν δεν καθοδηγείται ορθώς ο εκπαιδευτικός από τη διεύθυνση του σχολείου του, τους συμβούλους εκπαίδευσης και όλους τους αρμόδιους φορείς, ώστε να διαχειριστεί καταστάσεις στην τάξη που ξεφεύγουν από τα όρια και αδυνατεί να διαχειριστεί.

 

Λάθος να γίνεται προσπάθεια συγκάλυψης του όποιου σοβαρού προβλήματος -να το θάψουμε κάτω από το χαλί- με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην επιλύεται η κατάσταση, αλλά τις περισσότερες φορές να εκτροχιάζεται.

 

Πολύ σοβαρό θέμα επίσης η πίεση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος που εγκλωβίζει τη σκέψη και τη δημιουργικότητα των μαθητών και δεν αναδεικνύει τα θετικά στοιχεία κάθε μαθητή, με αποτέλεσμα να καλλιεργείται το έδαφος για όξυνση των εντάσεων μεταξύ μαθητών και μεταξύ μαθητών-εκπαιδευτικών.

 

Αναγκαίο επομένως να ληφθεί υπ’όψιν στον σχεδιασμό του σύγχρονου σχολείου, μεταξύ άλλων στοιχείων, και το προφίλ του μαθητή σήμερα, ώστε να δοθεί χώρος και χρόνος σε όλους τους μαθητές, να ενισχυθεί η δημιουργικότητά τους, να αυξηθουν οι ευκαιρίες συνεργασίας τους για την επίτευξη σημαντικών μαθησιακών στόχων και βέβαια να υπάρξει ειδικότερη μέριμνα για όποιες καταστάσεις ξεφεύγουν από τον έλεγχο και οδηγούν σε αποδιοργάνωση των τάξεων.

 

Σκόπιμο συνεπώς να μη συνηθίζουν οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν στα σχολεία σε αυτές τις νοσηρές καταστάσεις ζούγκλας που επικρατούν σε ορισμένες τάξεις, αλλά να καταθέτουν τις εμπειρίες τους, τις σκέψεις και τις απόψεις τους, ώστε να αναζητηθεί μία αποτελεσματική λύση, με την μεγαλύτερη και ουσιαστική υποστήριξη του εκπαιδευτικού έργου από την Πολιτεία που πρέπει να είναι η βασική προτεραιότητα.

 

Στη σύγχρονη εποχή είναι αναγκαίο να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στον ρόλο του σχολείου και να ενισχυθεί το εκπαιδευτικό έργο.
 




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια