Ποιο ρόφημα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να μας ενυδατώσει περισσότερο και από το νερό;


Μία συμβουλή που ακούμε συνέχεια από τους γιατρούς είναι ότι πρέπει να πίνουμε αρκετό νερό καθημερινά ώστε να μην αφυδατωνόμαστε.

Είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Τώρα, όμως, μια νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων επισημαίνει πως υπάρχει ένα άλλο ρόφημα που ενυδατώνει ακόμα περισσότερο και από το νερό. Ποιο είναι αυτό;

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο St. Andrews συμπέραναν πως μπορείς να αντικαταστήσεις 1 ή 2 ποτήρια νερό με ένα άλλο, πιο πλούσιο ρόφημα που μπορεί να σβήσει την δίψα σου καλύτερα, ειδικά αν ιδρώνεις σε καθημερινή βάση.

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στο «American Journal of Critical Nutrition». Αυτό που βρήκαν είναι ότι το φυσικό αλλά και το ανθρακούχο νερό μπορεί να σε ξεδιψάσει. Αν, όμως, ούτε αυτά σε βοηθούν, υπάρχει ένα ρόφημα με ένα τρίπτυχο θρεπτικών συστατικών που θα βοηθήσει το σώμα σου να ενυδατωθεί καλύτερα από ότι με το νερό.

Τα ποτά που περιέχουν μικρή ποσότητα ζάχαρης, λίπους ή πρωτεΐνης μπορούν να σε κρατήσουν ενυδατωμένο για περισσότερο, καθώς το σώμα τα επεξεργάζεται διαφορετικά από το νερό.

Το νερό επεξεργάζεται τα υγρά και τα διαλύει στο αίμα, βοηθώντας σε να νιώσεις ενυδατωμένος. Τα ποτά, όμως, που περιέχουν πρωτεΐνη και λίπος θα επιβραδύνουν τη διαδικασία, κρατώντας σε ενυδατωμένο για περισσότερο διάστημα.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι ο συνδυασμός που έχει το γάλα σε λακτόζη, πρωτεΐνη, λίπος και χαμηλά επίπεδα νατρίου είναι ιδανικός για να κρατά ένα σώμα ενυδατωμένο, καθώς παράγει λιγότερα ούρα σε σχέση με το νερό.

Οι ηλεκτρολύτες, όπως το νάτριο και το κάλιο, συνεισφέρουν στην καλύτερη ενυδάτωση, ενώ οι θερμίδες του ροφήματος έχουν ως αποτέλεσμα την πιο αργή γαστρική κένωση και συνεπώς ούρων.

Αυτό δεν ισχύει για όλα τα ποτά με ζάχαρη, όπως στους επεξεργασμένους χυμούς ή στη σόδα και στα αναψυκτικά.

Προφανώς και το νερό είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία των νεφρών, ωστόσο, αν λιώνεις στο γυμναστήριο, προτίμησε ένα ποτήρι γάλα.


Πηγή: healthview.gr