Η διατροφή της μέλλουσας μαμάς παίζει καθοριστικό ρόλο στην
ανάπτυξη και την υγεία του εμβρύου.
Τους εννέα αυτούς μήνες της κύησης, η έγκυος πρέπει να προσλαμβάνει
πληθώρα θρεπτικών συστατικών που συμβάλλουν στην ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου.
Ένα από αυτά είναι και ο σίδηρος.
Γιατί είναι τόσο
σημαντικός ο σίδηρος στην εγκυμοσύνη;
Ο σίδηρος είναι ένα από τα πιο πολύτιμα θρεπτικά συστατικά
που χρειάζεται ο οργανισμός, καθώς οι λειτουργίες του ποικίλουν:
- Συμβάλλει στη δημιουργία αιμοσφαιρίνης η οποία υπάρχει στα ερυθρά αιμοσφαίρια και μεταφέρει το οξυγόνο στο αίμα.
- Είναι σημαντικό συστατικό της μυοσφαιρίνης. Η μυοσφαιρίνη προμηθεύει του μυς του σώματος με οξυγόνο και δυναμώνει τα οστά.
- Είναι απαραίτητο για την παραγωγή πολλών βασικών ενζύμων και βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Την περίοδο της εγκυμοσύνης, ο οργανισμός χρειάζεται
περισσότερο σίδηρο, καθώς αυξάνεται και η ροή του αίματος. Επίσης, συμβάλλει
στη μεταφορά του οξυγόνου από τους πνεύμονες στα άλλα μέρη του σώματος και προς
το μωρό. Έτσι, η μη επαρκής πρόσληψη σιδήρου στην εγκυμοσύνη, κάνει τη μέλλουσα
μαμά να νιώθει συνέχεια κουρασμένη.
Ποια είναι η ποσότητα
του σιδήρου που πρέπει να προσλαμβάνει η μέλλουσα μαμά στην εγκυμοσύνη;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, καθ’ όλη τη διάρκεια της
εγκυμοσύνης σας θα χρειαστείτε περίπου 800mg σιδήρου. Ο πλακούντας και η μήτρα
μόνο, χρειάζονται 300mg. Η κατανάλωση του σιδήρου αυξάνεται το δεύτερο μισό της
εγκυμοσύνης σας. Αυτό σημαίνει ότι συνολικά θα πρέπει να παίρνετε από 2 μέχρι
4.8 mg σιδήρου την ημέρα.
Οι τροφές που περιλαμβάνουν σίδηρο είναι το κόκκινο κρέας, η γαλοπούλα, τα φασόλια, το
σπανάκι, τα φασόλια και τα αποξηραμένα φρούτα.
Πηγές: momjunction.com, mothersblog.gr
0 Σχόλια