Με ποια συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθεί ο καρκίνος του εντέρου;


Τις περισσότερες φορές, τα συμπτώματα του καρκίνου του εντέρου μπορεί να είναι ανεπαίσθητα, ωστόσο, θα πρέπει να δείτε το γιατρό σας εάν έχετε επίμονο κοιλιακό άλγος που διαρκεί περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες.

Άλλα συμπτώματα της πάθησης περιλαμβάνουν την αλλαγή στις συνήθεις κινήσεις του εντέρου και η παρουσία αίματος στα κόπρανα.

«Περισσότερο από το 90% των ανθρώπων με καρκίνο του παχέος εντέρου έχουν έναν από τους παρακάτω συνδυασμούς συμπτωμάτων», σύμφωνα με το εθνικό σύστημα υγείας της Μεγάλης Βρετανίας (NHS).
  1. Μια επίμονη αλλαγή στις συνήθεις κινήσεις του εντέρου
  2. Αίμα στα κόπρανα χωρίς άλλα συμπτώματα όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα
  3. Κοιλιακός πόνος ή φούσκωμα πάντα μετά το φαγητό

Αν και τα συμπτώματα του καρκίνου του εντέρου είναι πολύ συνηθισμένα, θα πρέπει να δείτε το γιατρό σας εάν παραμείνουν για περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες.

Ό,τι… πονάει, δεν είναι καρκίνος!

Οι περισσότεροι άνθρωποι με αυτά τα συμπτώματα δεν είναι σίγουρο ότι έχουν καρκίνο του παχέος εντέρου, καθώς τα συμπτώματα αυτά είναι αρκετά συνηθισμένα και μπορεί να οφείλονται σε πολλές άλλες αιτίες.

Σε μερικές περιπτώσεις, ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να εμποδίσει τα πεπτικά απόβλητα να εγκαταλείψουν το σώμα. Αυτό είναι γνωστό ως «απόφραξη του εντέρου». Ο οξύς και με διαλείμματα, κοιλιακός πόνος μπορεί να είναι ένα σημάδι απόφραξης του εντέρου. Η ακούσια απώλεια βάρους, το σχεδόν διαρκές φούσκωμα στην κοιλιά και ο εμετός είναι επίσης συμπτώματα απόφραξης του εντέρου.

Αν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε παρεμπόδιση του εντέρου, θα πρέπει είτε να επισκεφθείτε επειγόντως το γιατρό σας, συμβουλεύει το NHS.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να προκληθεί από μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε κόκκινα ή/και επεξεργασμένα κρέατα, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και τσιγάρων ή σε οικογενειακό ιστορικό της νόσου.

Σχεδόν το 90% των περιπτώσεων είναι σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.


Πηγή: iatropedia.gr