Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Επί τάπητος έθεσε η Ένωση Αθηνών τα θέματα που απασχολούν τους υπηρετούντες στην Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής

Αντιπροσωπεία του προεδρείου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών συνοδευόμενο από αντιπροσώπους της που υπηρετούν στην Ασφάλεια, επισκέφθηκε τον Διοικητή της
Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγο κ. ΤΖΕΦΕΡΗ Πέτρο και αφού τον συνεχάρη και του ευχήθηκε καλή δύναμη στα καθήκοντά του, του εξέθεσε δια ζώσης,  καταθέτοντας σχετικό υπόμνημα,  τα ζητήματα που απασχολούν τους  συναδέλφους – μέλη της που υπηρετούν στην Ασφάλεια, με κυριότερα εξ’ αυτών τα κάτωθι:
  • Διαταγές της τελευταίας στιγμής για μεταγωγή κρατουμένων, με αποτέλεσμα την ανάκληση ανακοινωμένων υπηρεσιών και Ημερήσιων Αναπαύσεων.
  • Μη τήρηση του Π.Δ. 173/2013 για έκδοση εβδομαδιαίας υπηρεσίας σε πολλά Τμήματα.
  • Μεγάλο ποσοστό της παρούσας δύναμης, διατίθεται καθημερινά για ενισχύσεις άλλων Υπηρεσιών της Ασφάλειας και Διευθύνσεων της ΓΑΔΑ, με συνέπεια να διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία τους, να μένουν πίσω σοβαρές υποθέσεις και οι εισαγγελικές παραγγελίες να διεκπεραιώνονται με δυσκολία.
  • Διάθεση αστυνομικών σε φύλαξη σταθερών στόχων, πεζοί και ακίνητοι κατά παράβαση του Π.Δ. 141/91.
  • Ενισχύσεις προς την Γενική Διεύθυνση Προστασίας Επισήμων για χειρισμό συσκευών X-RAY, ενώ δεν αποτελεί αρμοδιότητα της Ασφάλειας Αττικής.
  • Ενίσχυση της Δ/νσης Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής για εκτέλεση ένστολης υπηρεσίας, που δε συνάδει με τη φύση και την ειδική αποστολή της Ασφάλειας.
  • Μεγάλος αριθμός αστυνομικών ενώ φαίνεται στη Δύναμη των Τμημάτων Ασφαλείας, στην πραγματικότητα διατίθεται αποκλειστικά για φύλαξη οικιών πολιτικών προσώπων.
  • Οι κρατούμενοι των Τ.Α. οδηγούνται στα κρατητήρια 7ου ορόφου Α.Μ.Α., που προορίζονται από τον κανονισμό λειτουργίας τους για τις Υπηρεσίες Κεντρικού, λόγω πληρότητας ή μη λειτουργικών κρατητηρίων  στα συστεγαζόμενα Α.Τ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, κρατούμενοι να παραμένουν για πολλές ώρες στο γραφείο των Αξιωματικών Υπηρεσίας των Τ.Α. με κίνδυνο απόδρασης, έως ότου βρεθεί περιπολία για την μεταγωγή τους σε κρατητήρια. Καθημερινά απασχολούνται όλες οι εποχούμενες περιπολίες για τις μεταφορές κρατουμένων. Η υπερφόρτωση των κρατητηρίων 7ου ορόφου Α.Μ.Α. έχει ως συνέπεια τις συνεχείς φθορές στα κρατητήρια και τις καθυστερήσεις στις μεταγωγές.
  • Ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, αναλώσιμα υλικά, οχήματα και προβληματική έγκριση δαπανών για την εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών.
  • Άμεση ανάγκη εξεύρεσης χώρων για την φύλαξη των πειστηρίων.
  • Βανάκι μεταγωγών Υ.Α.Α.:
            - Χρονοβόρα διαδικασία με κενά ασφαλείας.
           - Δεν γίνεται χρέωση κρατουμένων στους συνοδούς, σύμφωνα με την διαδικασία και αναλογία που προβλέπεται από το Π.Δ. 141/91. Στα δικαστήρια όπου οι κρατούμενοι χωρίζονται σε διάφορες αίθουσες δικαστηρίων και Ανακριτών, ο Αξιωματικός μετατρέπεται σε επικεφαλής διαφορετικών συνοδειών ταυτόχρονα.
          - Να προβλεφθεί εγγράφως η αντικατάσταση των συνοδών μετά τις 8 ώρες υπηρεσίας σε μεταγωγή και αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, να μην διατίθενται σε υπηρεσία την επόμενη μέρα, ιδίως μετά από μαραθώνιες μεταγωγές, για την αναγκαία ξεκούρασή τους.
  • Μη τήρηση του προγράμματος ενίσχυσης της Υ.Α.Α. για μεταγωγή από τα Τ.Α., με συνέπεια να ανακαλούνται τη νύχτα οι ανακοινωμένες υπηρεσίες των υπηρετούντων στα Τ.Α. και να κόβονται πολύτιμες περιπολίες.
  • Ανάγκη για ενίσχυση με έτερο ανακριτικό όχημα για τα μεγάλα γεωγραφικά όρια της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών κατά τις νυχτερινές ώρες.
  • Ο.Π.Κ.Ε.:
       - Πλήρης απεμπλοκή των ομάδων Ο.Π.Κ.Ε. από ακίνητη φύλαξη στόχων και επιστροφή στους τομείς αρμοδιότητάς τους, με αποκλειστική απασχόλησή τους με τα καθήκοντα που απορρέουν από το Π.Δ. 12/2014.
      - Χορήγηση του αναγκαίου εξοπλισμού αυτοπροστασίας σε κάθε ομάδα προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην ιδιαίτερα επικίνδυνη αποστολή της Υπηρεσίας.
     - Θέσπιση επιδόματος όπως και στις υπόλοιπες επιχειρησιακές ομάδες του Σώματος λόγω του υψηλού κινδύνου για τη ζωή τους, που διατρέχουν οι υπηρετούντες στις υπάρχουσες ομάδες και στις νέες ομάδες δικύκλων.
     - Ελλειμματικές ομάδες, λόγω μέτρων και καθημερινών ενισχύσεων άλλων Υπηρεσιών.

      Ο κ. Διοικητής αρχικά εξήρε το επίπεδο επαγγελματισμού και το φιλότιμο που επιδεικνύουν καθημερινά οι υπηρετούντες στις Υπηρεσίες της Ασφάλειας Αττικής, οι οποίοι υπό την καθοδήγησή του έχουν ήδη επιδείξει σειρά επιτυχιών στην καθημερινή μάχη κατά της εγκληματικότητας, στα πλαίσια της προσπάθειας της νέας Ηγεσίας για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών στην Αθήνα. Για τα ζητήματα που θέσαμε και ιδιαίτερα γι’ αυτά που άπτονται άμεσα των αρμοδιοτήτων του, μας δήλωσε ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ενισχυθούν οι Υπηρεσίες της Ασφάλειας και να καλυτερέψει η εργασιακή καθημερινότητα του προσωπικού. Συμφώνησε ότι ο κάθε αστυνομικός θα πρέπει να απασχολείται με το αντικείμενο της Υπηρεσίας του και όχι με τις συνεχείς ενισχύσεις άλλων Υπηρεσιών, κάτι που αναμένεται να επιλυθεί σε ένα βαθμό με την τοποθέτηση των νέων Ε.Φ. σε ελλειμματικές Διευθύνσεις.
         Επίσης, έχει ήδη καταθέσει τις προτάσεις του ιεραρχικά για την τροποποίηση του τρόπου φύλαξης των στόχων, με τις οποίες θα εξοικονομηθεί πολύτιμο προσωπικό. Από την ανάληψη των καθηκόντων του έχει αναλάβει πρωτοβουλία για τον εξορθολογισμό των στόχων και των δυνάμεων που διατίθενται για τη φύλαξή τους.  Ήδη, όπως ανέφερε, έχουν εξοικονομηθεί 200 αστυνομικοί που διατίθεντο καθημερινά σε μέτρα ασφαλείας, ώστε να απασχοληθούν με το αντικείμενο της Υπηρεσίας τους.  Επιπρόσθετα, μας ενημέρωσε ότι  εξασφαλίστηκε πρόσφατα ικανό χρηματικό ποσό για τις τρέχουσες λειτουργικές ανάγκες και κινείται διαδικασία προμήθειας 48 υπηρεσιακών οχημάτων, ενώ θα εξετάσει και το ενδεχόμενο ανακατανομής οχημάτων για τις Υπηρεσίες που έχουν έλλειψη.

        Όσον αφορά τη διαχείριση των κρατουμένων, τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης νέων χώρων φύλαξης και ότι θα εξετάσει την πρότασή μας για την υπερεργασία του προσωπικού κατά τις μεταγωγές κρατουμένων.
        Τέλος, μας γνωστοποίησε ότι υπολογίζεται  μέχρι τέλος Νοεμβρίου η Ο.Π.Κ.Ε. να εφοδιαστεί με 16 σύγχρονα οχήματα, ενώ άμεσα, θα εφοδιαστούν μέσω "leasing" με 10 οχήματα τύπου jeep.  Για το ζήτημα του επιδόματος στους υπηρετούντες στις Ο.Π.Κ.Ε., το θεωρεί δίκαιο ως αίτημα και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι με την δική του αρωγή θα χορηγηθεί από την Ηγεσία, καθώς, εκτός των άλλων, προβλέπονται 10 ημέρες εκτός έδρας αποζημίωσης από το Π.Δ. ίδρυσης της Ο.Π.Κ.Ε.  Όπως χαρακτηριστικά μας δήλωσε, η καθημερινή δράση και οι επιτυχίες των ομάδων της Ο.Π.Κ.Ε. τον κάνουν να αισθάνεται δικαιωμένος, για την υιοθέτηση από την Φυσική και Πολιτική Ηγεσία της πρότασής του, να επιστρέψουν οι ομάδες από την Γ.Α.Δ.Α. στην αρμοδιότητα της  Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, συνεπικουρούμενος από τον κ. Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής, προκειμένου να απαλλαχτούν από στατικές φυλάξεις στόχων και να απασχοληθούν αποκλειστικά με την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος, κάτι το οποίο αποτελούσε και πάγιο αίτημα της Ένωσής μας προς την Ηγεσία.
        Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών θα παρακολουθεί την εξέλιξη των προαναφερόμενων ζητημάτων και όπως πάντα θα παρεμβαίνει άμεσα στους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες για την επίλυσή τους.  
         Για τα θέματα που υπερβαίνουν την δικαιοδοσία της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, η Ε.ΑΣ.Υ.Α. έχει ήδη απευθυνθεί στον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής Υποστράτηγο κ. ΨΩΜΑ Γεώργιο, ενώ το επόμενο διάστημα θα συναντηθεί συνεπικουρούμενη από την Ομοσπονδία μας, με την Πολιτική και Φυσική Ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. επιζητώντας λύσεις.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια