Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Γαρύφαλλο: Το μπαχαρικό με το μεθυστικό άρωμα και τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας


Το άρωμα, αλλά και η γεύση του μας φέρνει πάντα στο μυαλό αναμνήσεις από την παιδική μας ηλικία και από σπιτικό φαγητό.

Το γαρύφαλλο είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα φαρμακευτικά μπαχαρικά που έχουν χρησιμοποιηθεί για αιώνες στη θεραπεία του πεπτικού και των αναπνευστικών παθήσεων. Σήμερα το γαρύφαλλο χρησιμοποιείται τόσο στη γαστρονομία, όσο και στην παραδοσιακή ιατρική για τις αξιοθαύμαστες οργανοληπτικές και θεραπευτικές του ιδιότητες.

Το γαρύφαλλο ή μοσχοκάρφι ή καρυόφυλλο είναι τo αποξηραμένo μπουμπούκι του γαρυφαλλόδεντρου. Ευδοκιμεί στις Φιλιππίνες, τη Σουμάτρα, τη Μαδαγασκάρη, την Τζαμάικα, τις Δυτικές Ινδίες, τη Βραζιλία και τις Αντίλλες. Ήταν γνωστό στον αρχαίο κόσμο, κυρίως στην Αίγυπτο, και ήρθε στην Ευρώπη από Άραβες εμπόρους πριν το Μεσαίωνα. 

Περιέχει καλές ποσότητες των βιταμινών Α, C, Κ και του συμπλέγματος Β, καθώς και μέταλλα, όπως μαγγάνιο, σίδηρο, σελήνιο, κάλιο και μαγνήσιο. Είναι επίσης ισχυρό αντισηπτικό, αντι-φλεγμονώδες και επίσης έχει αναισθητικές ιδιότητες που το καθιστούν εξαιρετικά χρήσιμο σε ένα ευρύ φάσμα ασθενειών αλλά και υγιεινής. Περιέχει αιθέριο έλαιο, την ευγενόλη, η οποία ανακουφίζει από τον πόνο, αλλά και από τον τυμπανισμό, τη δυσπεψία και τη ναυτία, ενώ έχει ήπια αντισηπτική δράση.


Συμβάλλει στην αντιμετώπιση λοιμώξεων και μυκητιάσεων, ενώ παράλληλα εφαρμόζεται θεραπευτικά στην ακμή, τον έρπητα, ακόμη και το κριθαράκι. Έχει τανίνες και φλαβονοειδή, ουσίες στις οποίες αποδίδονται ευεργετικές ιδιότητες για την καρδιά. Τονώνει την ερωτική διάθεση και διεγείρει την πνευματική λειτουργία.

Είναι  ιδιαίτερα ευεργετικό στη δυσπεψία, στα αέρια, τη δυσκοιλιότητα, το φούσκωμα, τη ναυτία και γενικότερα βοηθάει όλο πεπτικό σύστημα. Είναι εξαιρετικό για την ανακούφιση από μυϊκούς σπασμούς και πονοκεφάλους. Χρησιμοποιείται για την απολύμανση στα ούλα, τα δόντια, τα νεφρά, το συκώτι, το δέρμα, αλλά και στους βρόγχους.

Το αιθέριο έλαιό του είναι επίσης ωφέλιμο για το κυκλοφορικό σύστημα και είναι ένας ισχυρός αναστολέας των αιμοπεταλίων το οποίο προλαμβάνει τη δημιουργία θρόμβων στο αίμα. Είναι επίσης εξαιρετικό για τα πόδια των αθλητών και για την επούλωση τραυμάτων, για τους μώλωπες, τα εγκαύματα, τα εξανθήματα και τη ψωρίαση. Το αιθέριο έλαιο του γαρύφαλλου είναι ένα αποτελεσματικό αποσυμφορητικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με έναν ψεκαστήρα, υγραντήρα ή αρωματοθεραπευτική μηχανή για να βοηθήσει την απολύμανση του αέρα και να βοηθήσει το αναπνευστικό σε ασθένειες όπως η ιγμορίτιδα, η φυματίωση, η βρογχίτιδα, το άσθμα, αλλά και το βήχα.

Συχνά, σε συνδυασμό με άλλα βότανα και μπαχαρικά, δίνει εξαιρετικούς συνδυασμούς από μυρωδιές και γεύσεις στο μαγείρεμα αλλά και σε επιδόρπια, φρουτοσαλάτες και smoothies. Το τσάι του είναι χρήσιμο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και για την αποτοξίνωσή του. Μπορείτε να το βρείτε στο εμπόριο ολόκληρο ή σε σκόνη, σε κάψουλες, εκχύλισμα, βάμμα, τσάι, αιθέρια έλαια ή ακόμα και σε κρέμα.


Πηγή: itrofi.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια