Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πού οφείλεται το πιάσιμο μετά την άσκηση και πώς θα ανακουφιστείτε;


Μετά από μια σκληρή προπόνηση ή μια μεγάλη αποχή από το γυμναστήριο, νιώθουμε τους μυς μας να πονάνε.

Το μυϊκό πιάσιμο είναι αναμενόμενη συνέπεια της άσκησης και είναι το αποτέλεσμα μικροτραυματισμών των μυϊκών ινών.  Πρόκειται για μια απόλυτα φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού που αποκαλείται «Delayed onset muscle soreness», ή εν συντομία DOMS, και εμφανίζεται 24 έως 48 ώρες μετά από έντονη άσκηση.

Το μυϊκό πιάσιμο δεν αφορά μόνο τους αρχάριους, που ξεκινούν τώρα γυμναστήριο, αλλά και τους επαγγελματίες αθλητές, οι οποίοι, εάν αλλάξουν το προπονητικό τους πρόγραμμα, μπορεί να νιώσουν πόνο.

Ακόμη και μία παραλλαγή άσκησης μπορεί να ξυπνήσει κάποιον μυ με αποτέλεσμα να νιώσεις πόνο στο συγκεκριμένο σημείο, έως και δύο μέρες μετά την εκτέλεσή της. Αυτό συμβαίνει γιατί μια διαφορετική άσκηση που δεν έχεις συνηθίσει, ενεργοποιεί κάποιες μυϊκές ίνες για πρώτη φορά.

Η ένταση του πόνου εξαρτάται από τρεις βασικές παραμέτρους: την ένταση και τη διάρκεια της άσκησης, το επίπεδο της φυσικής κατάστασης και το είδος της μυϊκής συστολής.

Γεγονός είναι ότι οι μύες μας για να το ξεπεράσουν χρειάζονται ξεκούραση ώστε να αυτοθεραπευθούν, από την άλλη, όμως, οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν πρέπει να σταματήσουμε να γυμναζόμαστε.

Δείτε παρακάτω πώς να ανακουφιστείτε από τον πόνο:
  • Απόφυγε την έντονη άσκηση: Δεν πρέπει να σταματήσεις να γυμνάζεσαι, γι’ αυτό κατέβασε ρυθμούς και γυμνάσου χαλαρά.
  • Μασάζ: Το επαγγελματικό μασάζ θα σε ανακουφίσει από τον πόνο.
  • Διατάσεις: Κάνε ήπιες διατάσεις στις περιοχές όπου νιώθεις πιο έντονα το πιάσιμο. Θα ανακουφιστείς και με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί η αίσθηση ότι οι μύες σου είναι «σφιχτοί».
  • Ζεστό μπάνιο:  Ένα μπάνιο με ζεστό νερό θα σε χαλαρώσει και θα αυξήσει την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα.
  • Πρωτεΐνη: Μετά από πιάσιμο στους μυς καλό είναι να προτιμήσεις την πρωτεΐνη στη διατροφή σου. Οι πρωτεΐνες είναι τα δομικά στοιχεία των μυών. Οι μύες σου θα χρησιμοποιήσουν πολλές πρωτεΐνες για να επουλωθούν μετά από μια σκληρή προπόνηση. Ιδανικές πηγές πρωτεΐνης είναι το στήθος κοτόπουλου, το κόκκινο κρέας, το ψάρι και οι μπάρες πρωτεΐνης.
  • Χρησιμοποίησε ένα foam roller: Το μασάζ με ένα foam roller μπορεί να βοηθήσει να υποχωρήσει το «πιάσιμο» στους κουρασμένους μυς και να αυξήσει την κυκλοφορία του αίματος στους μυς σου.
  • Νερό: Πιες αρκετό νερό γιατί το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από περίπου 75% νερό, με τους μυς να «κρατούν» το 80% αυτού του ποσοστού.
  • Θεραπεία με πάγο: Ο πάγος βοηθά στην ανακούφιση του πόνου των μυών, διότι συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία.


Πηγή: bovary.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια