Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Οι πιο κακοπληρωμένοι στην αιχμή του δόρατος - του Μανώλη ΛΑΓΟΥΔΑΚΗ

Στη σημερινή εποχή αντιλαμβάνονται όλοι τι σημαίνει να υπηρετείς ως αστυνομικός σε υπηρεσίες άμεσης επέμβασης. Σε τοπικό επίπεδο ιδιαίτερα στην Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο ένα
σημαντικό μέρος της κοινωνίας στέκεται καχύποπτα έως και εχθρικά απέναντι στο θεσμό της αστυνομίας.
Είμαι ένας από τους πολλούς συναδέλφους που συνειδητά επέλεξα να είμαι μάχιμος στην Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. από την ίδρυση της προ 10ετίας και πλέον,
επέλεξα να υπηρετώ σε μία από τις πιο αγαπητές υπηρεσίες της χώρας που έχει
πλέον αποκτήσει θετική αναγνώριση για το έργο της από τη μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού, αφού πρώτα όμως δυστυχώς ΄΄ πλήρωσε αρκετές φορές το μάρμαρο΄΄, που βέβαια δεν της αναλογούσε, με πολλούς τραυματισμούς, με χρόνιες παθήσεις συναδέλφων λόγω της συχνής και πολύωρης οδήγησης της μηχανής ακόμα και με θανάτους. Επίσης η Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. λαμβάνει σημαντικά μικρότερο μισθό λόγω των μειωμένων νυχτερινών ωρών εργασίας αλλά και επειδή έχει εξαιρεθεί και από άλλα ειδικά επιδόματα, που λαμβάνουν άλλες υπηρεσίες και μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία πρωτοβουλία από την πολιτεία, για την αποκατάσταση αυτής της αδικίας.
Μετά από τόσα χρόνια στο πεζοδρόμιο μπορώ να πω με σιγουριά πως οι αστυνομικοί που υπηρετούν σε υπηρεσίες άμεσης αντιπαράθεσης με κακοποιούς, αστυνομικοί εκτεθειμένοι σε καιρικά φαινόμενα αλλά και αστυνομικοί που δεν έχουν σταθερό ωράριο εργασίας λόγω καταστρατηγήσεων των π.δ. ή λόγω της φύσεως της εργασίας τους θεωρούν τους εαυτούς τους αδικημένους, σε σχέση με τους συναδέλφους που υπηρετούν σε πόστα που δεν απαιτούν ιδιαίτερη εγρήγορση και ταυτοχρόνως έχουν εξασφαλίσει σταθερό ωράριο εργασίας, χωρίς βεβαίως να αμφισβητείτε η σπουδαιότητα και της δικής τους υπηρεσίας . Το σωστό και το δίκαιο είναι άπαντες να έχουν θωρακιστεί οικονομικά και εργασιακά από την πολιτεία.
Είναι σε όλους γνωστό ότι οι αστυνομικοί που υπηρετούν σε ομάδες δύσκολα θα αποφασίσουν να φύγουν με αποσπάσεις με έξοδα δημοσίου, δύσκολα θα πάνε σε αποστολές στο εξωτερικό ή σε κάποια πρεσβεία και δύσκολα θα φύγουν για τα επίσημα κυρίως γιατί έχουν ένα αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ομάδα αλλά και απέναντι στην υπηρεσία.
Σε όλες τις παραπάνω υπηρεσίες οι συνάδελφοι αμοίβονται περισσότερο από ένα αστυνομικό που υπηρετεί στη ΔΙ.ΑΣ.,στη Ζήτα, στα περιπολικά της Άμεσης Δράσης ή κάποιου τμήματος ή της ασφάλειας ή της Ο.Π.Κ.Ε.
Δε μπορώ να βρω το λόγο για τον οποίο οι νέοι αστυνομικοί να επιλέξουν να υπηρετήσουν ΄΄στην αιχμή του δόρατος΄΄ και για ποιο λόγο να το κάνουν με ζήλο όταν νιώθουν αυτήν την αδικία. Για ποιο λόγο παλιοί και νέοι να επιλέγουν να καταπονούν τον οργανισμό τους; Η υπηρεσία ποντάρει στο φιλότιμο, στον εθελοντισμό και στην αγάπη των συναδέλφων για να επιτελέσουν στο ακέραιο το καθήκον τους και γνωρίζει ότι θα τρέξεις πάντα πρώτος όποτε σου ζητηθεί χωρίς να υπολογίσεις το κόστος.
Είσαι η εικόνα της υπηρεσίας στον κόσμο και έχεις ευθύνη γι αυτό, μέσα στο εχθρικό αστικό περιβάλλον για τους μοτοσυκλετιστές αλλά και για όλους τους συναδέλφους που υπηρετούν στο δρόμο.
Πρέπει να γυρίσεις στο σπίτι σου ζωντανός και να ανταπεξέλθεις στο ακέραιο στις απαιτήσεις, πρέπει να συλλάβεις με βία αν χρειαστεί και ταυτόχρονα να σέβεσαι απόλυτα τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι πολύ λεπτές οι γραμμές και ακροβατούμε καθημερινά.
Πρέπει επιτέλους η πολιτεία να βρει τον τρόπο να μην αμοιβόμαστε με τον κατώτατο μισθό στην αστυνομία και να δώσει αυτό που οφείλει σε όλους τους συναδέλφους που είναι σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής.
ΛΑΓΟΥΔΑΚΗΣ Εμμανουήλ Αντιπρόσωπος Ν. Ηρακλείου στην Π.Ο.Α.Σ.Υ.,
Μέλος της Επιτροπής Οικονομικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Π.Ο.Α.Σ.Υ,
Μέλος της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Παράταξης Ε.Ν.Α.-Μ.Π.Ρ.Ο.Σ.Τ.Α.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια