Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ούρηση: Ανθυγιεινές γυναικείες συνήθειες


Πολλές γυναίκες υιοθετούν ανθυγιεινές συνήθειες κατά την ούρηση, που πηγάζουν κυρίως από τη λανθασμένη εντύπωση που έχουν για τα προβλήματα που αφορούν στην ουροδόχο κύστη.

Όταν βρίσκονται εκτός σπιτιού, για παράδειγμα, αποφεύγουν οποιαδήποτε επαφή με τη λεκάνη της τουαλέτας και εφευρίσκουν διάφορες στάσεις ούρησης αντί της ενδεδειγμένης.

Αυτές οι ακατάλληλες συμπεριφορές έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία της ουροδόχου κύστης και για την αποφυγή τους θα πρέπει αφενός να εφαρμοστούν παρεμβάσεις και αφετέρου οι ενδιαφερόμενες να αποκτήσουν τις γνώσεις που θα συντελέσουν στο να αποφεύγουν την εμφάνιση διαφόρων παθήσεων.

«Μια υγιής ουροδόχος κύστη αποτελεί, αναμφισβήτητα, μια θεμελιώδη αρχή για ποιοτική ζωή. Η υγεία της επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και πολιτιστικών κανόνων, καθώς και της κανονικής ή ανώμαλης φυσιολογίας, που παίζει σημαντικό ρόλο στην εκκένωσή της» εξηγεί ο Χειρουργός Ουρολόγος δρ Μάρκος Καραβιτάκης.

«Έχει διαπιστωθεί ότι οι συμπεριφορές των γυναικών, όταν επισκέπτονται την τουαλέτα για να ουρήσουν, επιδρούν είτε θετικά είτε αρνητικά στην υγεία. Άλλοτε οι συμπεριφορές υιοθετούνται εξαιτίας της ύπαρξης κάποιου ουρολογικού προβλήματος και άλλοτε γίνονται η αιτία των προβλημάτων.

»Οι περισσότερες γυναίκες αναφέρουν ότι προτιμούν να ουρούν στο σπίτι. Το 88% αυτών ανησυχεί για την καθαριότητα των δημόσιων τουαλετών και το 62% τις αποφεύγει. Το 75% επιδιώκει να μην κάθεται στη λεκάνη. Έχει διαπιστωθεί μάλιστα ότι το 25-85% των γυναικών «κάθονται» στον αέρα όταν χρησιμοποιούν δημόσιες τουαλέτες. Όμως, η “αιώρηση” πάνω από το κάθισμα της τουαλέτας κατά τη διάρκεια της ούρησης σχετίζεται με μειωμένους ρυθμούς ροής ούρων και αυξημένο όγκο υπολείμματος ούρων, που είναι αποτέλεσμα ανεπαρκούς χαλάρωσης του πυελικού εδάφους», σημειώνει ο δρ Καραβιτάκης.

Υπάρχει, τέλος, και ένα ποσοστό γυναικών που όταν βρίσκονται σε τουαλέτες που αμφιβάλλουν για την καθαριότητά τους, πατούν στη λεκάνη και ουρούν σε βαθύ κάθισμα. Αν και δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο εάν η ούρηση είναι βελτιωμένη υπό αυτήν τη στάση, πιστεύεται ότι οι αυξημένες ενδοκοιλιακές πιέσεις και η χαλάρωση των ανελκτήρων μπορεί να διευκολύνουν την κένωση της ουροδόχου κύστης.

Αν και δεν υπάρχουν διαφορές στις ουρορροομετρικές παραμέτρους μεταξύ ούρησης σε καθιστή θέση και σε βαθύ κάθισμα, ωστόσο, ένας σημαντικός περιορισμός είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δεν είναι εξοικειωμένο στην επίτευξη βαθιού καθίσματος.

«Για την προαγωγή και τη διατήρηση της υγείας της ουροδόχου κύστης είναι προτιμότερο οι γυναίκες να ουρούν σε χαλαρή στάση, κατά προτίμηση καθιστές», συμβουλεύει ο ειδικός.


Πηγή: healthreport.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια