Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Την αγωνία και την αγανάκτησή τους εκφράζουν οι άνθρωποι με σακχαρώδη διαβήτη μετά τις περικοπές του ΕΟΠΥΥ


Την αγωνία τους και την αγανάκτησή τους εκφράζουν οι άνθρωποι με Σακχαρώδη Διαβήτη, καθώς, όπως αναφέρουν, κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς αναλώσιμα υγειονομικά και ιατροτεχνολογικά υλικά εξαιτίας του προϋπολογισμού που ενέκρινε και ψήφισε το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, την 11η Οκτωβρίου 2019.

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), επισημαίνουν ότι οι ήδη περιορισμένοι κλειστοί προϋπολογισμοί του ΕΟΠΥΥ, που εφαρμόζονται όλα αυτά τα χρόνια, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη στην Ελλάδα. Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν, ο ΕΟΠΥΥ δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη του για την κατάρτιση του προϋπολογισμού τον ετήσιο επιπολασμό του Σακχαρώδη Διαβήτη, που ξεπερνά στη χώρα μας το 5%.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ μάλιστα αναφέρει ότι «με την ψήφιση του προϋπολογισμού για το έτος 2019, η κατάσταση επιδεινώνεται και όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται, για ακόμη μία φορά, στις πραγματικές ανάγκες των πασχόντων από Διαβήτη, αλλά ελλοχεύει ο κίνδυνος για οικονομική επιβάρυνση των πασχόντων, απόσυρση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων από την αγορά, καθώς και αποχώρηση των εταιρειών από τη χώρα μας. Λυπηρό παράδειγμα αποτελεί η εταιρεία Johnson & Johnson που στις 30 Σεπτεμβρίου 2019, για τους παραπάνω λόγους, έκλεισε οριστικά το τμήμα Διαβήτη Lifescan Hellas και αποχώρησε από την ελληνική αγορά».

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ισχυρίζεται ότι η απόφαση αυτή δείχνει πως πάλι οι άνθρωποι με Διαβήτη είναι εκείνοι που, με νόμιμο ή παράνομο τρόπο, θα κληθούν να σηκώσουν το οικονομικό βάρος της ανεπάρκειας του ΕΟΠΥΥ να παρέχει στους ασφαλισμένους τα απαραίτητα για τη ζωή τους αναλώσιμα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, όπως ήδη γίνεται εδώ και δύο χρόνια.

Και στηλιτεύει τη δήλωση του υπουργού Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια, ο οποίος θεωρεί αδιανόητο το 48% clawback στο φάρμακο, την ώρα που με τη συγκεκριμένη απόφαση, όπως αναφέρει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, προκαλείται αύξηση του clawback σε πρωτοφανή επίπεδα (τουλάχιστον 60%)!

«Η ζωή μας δεν τιμολογείται και δεν διαπραγματεύεται!»

Οι άνθρωποι με Σακχαρώδη Διαβήτη δηλώνουν ότι για ακόμη μία φορά θα είναι και πάλι τα τελικά θύματα, όταν στη χώρα μας και σύμφωνα με τα στοιχεία που ζήτησε και έλαβε η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ από την ΗΔΙΚΑ, ανέρχονταν στις 14/11/2018 σε 965.293.

Και προσθέτουν: «Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στηρίζει κάθε προσπάθεια της Πολιτείας που στοχεύει σε ένα υγιές Σύστημα Υγείας, αρκεί η προσπάθεια αυτή, να μη γίνεται σε βάρος της οικονομίας, της υγείας και της ποιότητας ζωής των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη.

»Παράλληλα αγωνίζεται για την ποιοτική αναβάθμιση των παροχών υγείας, που θα συμβάλλουν σημαντικά στην αποτελεσματικότερη διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη στους πάσχοντες, εξασφαλίζοντας στους ίδιους μια ζωή ποιοτικότερη και εξοικονομώντας, παράλληλα, πόρους στο Σύστημα Υγείας, το οποίο δεν θα επιβαρύνεται από τις δαπάνες των κοστοβόρων επιπλοκών του Διαβήτη.

»Αναμένουμε από το Υπουργείο Υγείας, αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να αποδείξει εμπράκτως τη δέσμευσή του για την εφαρμογή της φιλοσοφίας που διακατέχει τον ίδιο προσωπικά, αλλά και το κόμμα του οποίου ηγείται, που αποτυπώνεται στην έκφραση «πρώτα ο άνθρωπος».

«Θα αντισταθούμε και θα διεκδικήσουμε, με κινητοποιήσεις, τα αυτονόητα για την πάθησή μας»

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ προαναγγέλλει πως σε περίπτωση που δεν θα παρέχονται από την Πολιτεία τα αυτονόητα για την αντιμετώπιση της πάθησής τους, που, όπως ισχυρίζονται, «κινδυνεύουν με τέτοιου είδους αποφάσεις να γίνουν ζητούμενα και να θέσουν την υγεία και τη ζωή μας σε περιπέτειες», θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις μέχρι τη δικαίωσή τους.

Κλείνοντας, εκφράζουν την ελπίδα ότι τόσο το υπουργείο Υγείας, όσο και ο ΕΟΠΥΥ θα κατανοήσουν τη δυσχερή θέση στην οποία έχουν περιέλθει όλοι οι άνθρωποι με Σακχαρώδη Διαβήτη, με τις περικοπές και τις αποφάσεις τους και ότι θα πράξουν τα δέοντα, εξασφαλίζοντας αφενός την παραμονή των αναλωσίμων και των ιατροτεχνολογικών προϊόντων στην αγορά και αφετέρου την απρόσκοπτη, και χωρίς νόμιμες ή παράνομες επιβαρύνσεις, πρόσβασή τους σε αυτά, που θα πρέπει να είναι ικανοποιητικά σε ποιότητα και ποσότητα.

Μπορείτε να διαβάσετε εδώ τις προτάσεις της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ επί του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ και πώς αυτός πρέπει να διαμορφωθεί για να καλύπτει τις ανάγκες όλων των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη.


Πηγή: glikos-planitis.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια