Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ελληνικό «στοπ» στο καρτέλ της κόκας

Η αρχική πληροφορία έφτασε στο Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης το βράδυ της 2ας Αυγούστου. Ενας άγνωστος τηλεφώνησε στο γραφείο της Δίωξης Ναρκωτικών και υπέδειξε στον αξιωματικό
υπηρεσίας ότι στον μηχανισμό ψύξης ενός κοντέινερ φορτωμένου με μπανάνες από τον Ισημερινό, υπήρχε κρυμμένη κοκαΐνη. Λίγο αργότερα, και ενώ είχε ήδη ειδοποιηθεί το αρχηγείο του Λιμενικού έγινε έλεγχος στο κοντέινερ, μέσα στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) της Θεσσαλονίκης και στο μοτέρ του ψυγείου πράγματι βρέθηκαν 47 πακέτα με κοκαΐνη 51 κιλών.
Αυτή ήταν η αρχή μιας έρευνας, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα και έχει οδηγήσει στην κατάσχεση πάνω από 700 κιλών κοκαΐνης κρυμμένης στα ψυγεία και στα τοιχώματα 12 κοντέινερ με μπανάνες από τον Ισημερινό και προορισμό τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη και το Δυρράχιο της Αλβανίας.
Στο διάστημα από την πρώτη κατάσχεση, στις 3 Αυγούστου, μέχρι σήμερα έχουν μεσολαβήσει μυστικές έρευνες σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη, έχουν ελεγχθεί εκατοντάδες κοντέινερ από τον Ισημερινό με συσκευές x-ray, έχουν ξεσπάσει κόντρες μεταξύ Αστυνομίας, Λιμενικού, ΣΔΟΕ και Τελωνείων για το ποιος τελικά θα πιστωθεί πρώτος την επιτυχία, ενώ τρεις άνδρες και μία γυναίκα συνελήφθησαν από υπαλλήλους του Τελωνείου στον Πειραιά καθώς, πιθανότατα εν αγνοία τους, ενεπλάκησαν στον εκτελωνισμό ενός κοντέινερ με μπανάνες, στα τοιχώματα του οποίου υπήρχαν κρυμμένα 100 κιλά κοκαΐνης. Ανάμεσά τους βρίσκεται ένας γνωστός εισαγωγέας φρούτων καθώς και ο διευθύνων σύμβουλος πασίγνωστης πολυεθνικής εταιρείας, που εμπορεύεται μπανάνες σε όλο τον κόσμο. Η «Κ» από την πρώτη στιγμή παρακολουθεί τις εξελίξεις και σήμερα αποκαλύπτει το παρασκήνιο της κινηματογραφικής υπόθεσης. 
Καταδίωξη στην Αλβανία
Η πιο πρόσφατη εξέλιξη στις έρευνες σημειώθηκε τη 19η Σεπτεμβρίου, όχι στην Ελλάδα αλλά στην Αλβανία. Eνα από τα προερχόμενα από τον Ισημερινό κοντέινερ, στο σύστημα ψύξης του οποίου είχε διαπιστωθεί ότι υπήρχαν κρυμμένα ναρκωτικά, αφέθηκε να συνεχίσει επιτηρούμενο το δρομολόγιό του από τον Πειραιά μέχρι τον τελικό προορισμό του, το λιμάνι του Δυρραχίου. Τη νύχτα της 19ης Σεπτεμβρίου και ενώ το «κουτί» παρακολουθούνταν επί 8 ημέρες από Αλβανούς αστυνομικούς, ένα άτομο το πλησίασε και αφαίρεσε από την κρύπτη τα πακέτα. Αμέσως μετά επιβιβάστηκε σε Ι.Χ. στο οποίο επέβαιναν δύο συνεργοί του και απομακρύνθηκαν από τον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων του λιμανιού.
Είκοσι λεπτά αργότερα και ενώ, έπειτα από έλεγχο, συνειδητοποίησαν ότι η κοκαΐνη είχε αντικατασταθεί από ρύζι και γύψο άρχισαν να πετούν τα πακέτα από το αυτοκίνητο συνειδητοποιώντας ότι είχαν πέσει σε παγίδα. Ακολούθησε καταδίωξη και τελικά οι Αλβανοί αστυνομικοί κατάφεραν να συλλάβουν τους δύο από τους τρεις υπόπτους, ενώ ο φερόμενος ως αρχηγός τους, ιδιοκτήτης αλιευτικών, κατάφερε μυστηριωδώς να διαφύγει. Στην επιχείρηση της αλβανικής αστυνομίας δόθηκε η κωδική ονομασία «Κίτο», που παραπέμπει στην πρωτεύουσα του Ισημερινού απ’ όπου ξεκίνησε το ταξίδι των ναρκωτικών.
Αν και ο κύκλος των ερευνών στην Αλβανία και στην Ελλάδα δεν έχει κλείσει, τα στελέχη των υπηρεσιών δίωξης ναρκωτικών εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι πίσω από τις εισαγωγές κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική στην Ευρώπη βρίσκεται η αλβανική μαφία ή Mafia Shqiptare, όπως αναφέρεται στα διεθνή ΜΜΕ. Πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο της Αλβανίας, μάλιστα, προχωρούν ένα βήμα παρακάτω, υποδεικνύοντας ως βασικούς υπόπτους δύο εγκληματικές οργανώσεις με έδρα τις πόλεις Φίερι και Ελμπασάν.
Φορτίο και από Κολομβία
Δεν ήταν η πρώτη φορά εξάλλου που κοκαΐνη κρυμμένη σε μπανάνες καταλήγει στην Αλβανία. Τον Φεβρουάριο του 2018 η αστυνομία της γειτονικής χώρας είχε κατάσχει 613 κιλά κόκας μέσα σε φορτίο με μπανάνες από την Κολομβία. Το κοντέινερ είχε καταλήξει στο Δυρράχιο μέσω Ιταλίας και Μάλτας. Μερικούς μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2018, 90 κιλά κόκας είχαν βρεθεί στο λιμάνι Freeport της Μάλτας μέσα σε κοντέινερ με μπανάνες. Τα εμπορευματοκιβώτια είχαν ξεκινήσει από τον Ισημερινό και είχαν προορισμό την Ελλάδα και την Αλβανία. Στη Μάλτα πάλι, φέτος τον Απρίλιο βρέθηκαν στο σύστημα ψύξης τριών κοντέινερ με μπανάνες από τη Λατινική Αμερική 144 κιλά κοκαΐνης. Τα δύο απ’ αυτά είχαν τελικό προορισμό το Δυρράχιο και το τρίτο το Μπαρ του Μαυροβουνίου. Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα Ελληνες ερευνητές εκτιμούν ότι μετά την κατάσχεση μεγάλων φορτίων κοκαΐνης στο Freeport της Μάλτας, οι ναρκέμποροι άλλαξαν δρομολόγιο επιλέγοντας να στέλνουν τα ναρκωτικά με γραμμή που συνδέει το Γκουαγιακίλ του Ισημερινού με τον Πειραιά με μόνο ενδιάμεσο σταθμό το ισπανικό λιμάνι Αλτζεσίρας, στο στενό του Γιβραλτάρ.
Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την κατάσχεση του πρώτου κοντέινερ, τη 2α Αυγούστου, και ενώ η υπόθεση είχε δει το φως της δημοσιότητας, ένα δεύτερο κοντέινερ με μπανάνες που είχε φτάσει στη Θεσσαλονίκη με το ίδιο δρομολόγιο κίνησε υποψίες. Επειτα από συνεννόηση με αξιωματούχους της αμερικανικής Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (DEA), οι άνδρες του Λιμενικού δεν έκαναν άμεσα έλεγχο στο σύστημα ψύξης του κοντέινερ, αλλά αποφάσισαν να το θέσουν υπό επιτήρηση και να διαπιστώσουν εάν και ποιος θα επιχειρούσε να αφαιρέσει τα ναρκωτικά.
Οι μπανάνες ξεφορτώθηκαν υπό τα βλέμματα μυστικών «πρακτόρων» στην αποθήκη του εισαγωγέα που βρίσκεται μέσα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και το «κουτί» μεταφέρθηκε σε αποθηκευτικό χώρο (ΝΤΕΠΟ) για να καθαριστεί, πριν επαναχρησιμοποιηθεί. Λιγότερο από 24 ώρες αργότερα και ενώ δεν καταγράφηκαν κινήσεις υπόπτων, γεγονός που επιβεβαίωσε τους φόβους των Αρχών ότι η δημοσιότητα θα λειτουργούσε αποτρεπτικά για τους διακινητές, η παρακολούθηση σταμάτησε και τα ναρκωτικά κατασχέθηκαν από στελέχη του Λιμενικού.
«Σάρωσαν» 300 φορτία
Για περίπου δύο εβδομάδες, στο ένα από τα τρία κοντέινερ-ψυγεία που έφταναν φορτωμένα με μπανάνες στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, τα στελέχη των υπηρεσιών δίωξης ναρκωτικών εντόπιζαν κοκαΐνη κρυμμένη στο σύστημα ψύξης. Η συνολικά κατασχεμένη ποσότητα υπολογίζεται ότι αγγίζει τα 700 κιλά. Συνολικά 12 εμπορευματοκιβώτια που με μηχανήματα x-ray είχε διαπιστωθεί ότι έκρυβαν ναρκωτικά τέθηκαν υπό επιτήρηση για αρκετά εικοσιτετράωρα, ωστόσο, μετά την αρχική δημοσιοποίηση της υπόθεσης ουδείς αποπειράθηκε να αφαιρέσει τα πακέτα με την κόκα. Προ περίπου δύο εβδομάδων, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας διέταξε προκαταρκτική έρευνα προκειμένου να συνεχιστεί η έρευνα και να δώσει τη δυνατότητα στις Αρχές να προχωρήσουν σε άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου. Κατόπιν συνεννόησης, η προκαταρκτική ανετέθη στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της ΕΛ.ΑΣ.
Αν και έχουν ελεγχθεί πάνω από 300 «ύποπτα» κοντέινερ, δεν βρέθηκαν επιπλέον ποσότητες ναρκωτικών. Εκτιμάται ότι το δρομολόγιο Ισημερινός - Ελλάδα «κάηκε», δίχως πάντως κανείς να γνωρίζει με ασφάλεια τις ποσότητες κοκαΐνης που πρόλαβαν να διακινηθούν με αυτό τον τρόπο. Είναι ζήτημα ημερών η τυπική ολοκλήρωση της έρευνας και υπάρχουν σκέψεις και εισηγήσεις, οι επικεφαλής των υπηρεσιών Δίωξης Ναρκωτικών του Λιμενικού, του ΣΔΟΕ, της Αστυνομίας καθώς και στελέχη του Τελωνείου Πειραιά να παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου την προσεχή Τετάρτη 9 Οκτωβρίου.


Γίαννης Σουλιώτης


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια