Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η Ένωση Αθηνών στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής & στη Διεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής

Ανακοίνωση τής Ένωσης Αθηνών: Το Προεδρείο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών,  στα πλαίσια σειράς επισκέψεων σε Υπηρεσίες της Αθήνας, συναντήθηκε με τον Διευθυντή της
Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, Ταξίαρχο κ. ΔΑΒΑΛΟ Δημήτριο και τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής, Ταξίαρχο κ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ Λάμπρο, παρουσία εκλεγμένων αντιπροσώπων της που υπηρετούν στις Υπηρεσίες αυτές, εκθέτοντας σοβαρά ζητήματα που εδώ και χρόνια υφίστανται στις δύο Υπηρεσίες και έχουν σαν αποτέλεσμα τη δυσχέρεια της υπηρεσιακής καθημερινότητας των συνάδελφων – μελών μας. 
Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής
  • Υγιεινή & ΑσφάλειαΚαθαριότητα κτιρίου: Έλλειψη καθαριότητας ιδιαιτέρως στα υπόγεια γκαράζ και στα κρατητήρια. Απαιτείται  οι μυοκτονίες πέριξ του κτιρίου να πραγματοποιούνται πιο συχνά, ειδικότερα αυτές των κρατητηρίων για κοριούς και κατσαρίδες. Κίνδυνος πυρκαγιάς: Το οικόπεδο που συνορεύει με τη Διεύθυνση, έχει συσσωρευμένα κομμένα δέντρα των Δήμων Ν. Σμύρνης, Καλλιθέας και Αθήνας και μαζί με τα σκουπίδια και τα ξερά χόρτα, είναι επικίνδυνα για πρόκληση πυρκαγιάς. Λόγω ύπαρξης αρουραίων στο προαναφερόμενο οικόπεδο, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για μόλυνση, καθώς αυτά περνούν στο χώρο του Αλλοδαπών – Μεταγωγών. 
  • Ανελκυστήρες: Δεν λειτουργούν από τον Μάιο του 2018.
  • Τήρηση των Π.Δ. περί χρόνου εργασίας και υγιεινής - ασφάλειας
  • Κτιριακό: Οροφή: Οι πλάκες ορυκτής ίνας χρήζουν άμεσης αντικατάστασης καθ’ ότι είναι σαπισμένεςραγισμένες, ενώ σε πολλά σημεία δεν υπάρχουν καθόλου και φαίνεται το μπετόν.  Ηλεκτρολογικά υλικά: Εδώ και δύο χρόνια δεν υπάρχει έγκριση δαπάνης για φώτα εξωτερικά και εσωτερικά του κτιρίου (κολώνες), καθώς και για φωτιστικά ασφαλείας. Πόρτες: Χωρίς πόμολα και με χαλασμένες τις κλειδαριές. Παράθυρα: Τα στόρια είναι κατεστραμμένα. Μεταλλική ράμπα γκαράζ: Παραμορφωμένη από τα βαριά οχήματα - κλούβες. Air condition δαπέδου: Καταστραμμένα λόγω παλαιότητας Υδραυλικά: Διαρροή νερού από σωλήνες αποχετευτικού. Τηλεφωνικές συσκευές: Απαιτείται αντικατάσταση με καινούργιες. Φωτεινοί Σηματοδότες: Ενώ έχουν τοποθετηθεί επί της Πέτρου Ράλλη, αυτά δεν λειτουργούν με αποτέλεσμα στο παρελθόν να υπάρχουν σοβαροί τραυματισμοί (ακόμα και θανάσιμοι τόσο αστυνομικών, όσο και πολιτών).
  • Κρατητήρια: Επανέλεγχος λειτουργικότητας του συστήματος κλειδώματος των κελιών για την ασφάλεια των κρατητηρίων.
  • Το Αλλοδαπών δεν είναι ούτε ΠΡΟΚΕΚΑ, ούτε φυλακή: Είναι προφανές ότι στην εποχή μας το κοινωνικό πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης είναι μία σκληρή πραγματικότητα που σαν Χώρα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε με τα πενιχρά μας μέσα. Αυτή η παγκόσμια διάσταση του θέματος ξεπερνά τα όρια μιας Χώρας, ενώ η προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων απαιτεί συλλογική δράση. Θα σταθούμε όμως αμείλικτοι σε θέματα που άπτονται της υγιεινής, της ασφάλειας και των συνθηκών εργασίας των συναδέλφων μας, διότι είναι οι μόνοι που δίνουν καθημερινά μάχη για να ισορροπήσουν μεταξύ κινδύνων και επαγγελματικού αποτελέσματος. Το κτίριο του Αλλοδαπών σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λογίζεται ως ΠΡΟΚΕΚΑ ή ως φυλακή από τη συντεταγμένη Πολιτεία.
Διεύθυνση Μεταγωγών – Δικαστηρίων Αττικής
  • Επιτακτική η ανάγκη για επιχειρησιακή αναβάθμιση της ΔΙ.ΜΕ.Δ.Α. με σκοπό την τήρηση της τάξης και ασφάλειας στους χώρους των δικαστηρίων της  Αττικής, τη διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας  των συνοδών συναδέλφων και τέλος την αξιοπρεπή και ασφαλή μεταγωγή των κρατουμένων στις φυλακές και στα δικαστήρια.
  • Παρατηρείται έντονη έλλειψη προσωπικού η οποία έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Απαιτείται σημαντική ενίσχυση με προσωπικό (νεοεξερχόμενοι  Ε.Φ.), πέραν των 50 νεοεξερχόμενων Αστυφυλάκων, οι οποίοι δεν επαρκούν, ώστε να δύναται η ΔΙ.ΜΕ.Δ.Α. να καλύπτει τις ανάγκες της χωρίς την ανάγκη ενίσχυσης με προσωπικό από άλλες Διευθύνσεις, το οποίο δεν έχει την απαιτούμενη εκπαίδευση  και εμπειρία για την εκτέλεση της συγκεκριμένης υπηρεσίας.
  • Ενίσχυση της Ε.Ο.Μ. (Ειδικών Ομάδων Μεταγωγών)  και εκπαίδευση του προσωπικού της ΔΙ.ΜΕ.Δ.Α.  σε πρακτικής φύσεως θέματα και τακτικές μεταγωγής κρατουμένων. Με αυτόν τον τρόπο όλες οι μεταγωγές κρατουμένων  θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά  από το προσωπικό της ΔΙ.ΜΕ.Δ.Α., ενώ ανάλογα με την επικινδυνότητα των μεταγόμενων, θα μπορούν σε ελάχιστες περιπτώσεις να διατίθενται  και ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας σύμφωνα με τα επιχειρησιακά σχέδια.
  • Πιστή εφαρμογή από πλευράς της Διοίκησης των προβλεπόμενων διατάξεων, ώστε να μην παρατηρείται δυσαναλογία συνοδών - αστυνομικών και μεταγόμενων κρατούμενων.
  • Υποχρέωση της Διοίκησης  να αντικαθιστά  τη συνοδευτική δύναμη στα αυτόφωρα. Δεν είναι δυνατόν ο αστυνομικός να εργάζεται από τις 06.00 το πρωί και να απαιτείται να παραμείνει στην εργασία έως τις 20.00. Απαρέγκλιτα πρέπει να τηρείται το Π.Δ. 394/2001. Τα ίδια ισχύουν και στα δικαστήρια του Μικτού Ορκωτού στο Εφετείο, τα οποία μπορεί  διαρκέσουν μέχρι αργά το βράδυ. Να υπάρχει μέριμνα για αντικατάσταση. Επιβεβλημένη επίσης η ύπαρξη ξεχωριστής συνοδευτικής δύναμης για τα δικαστήρια της Ευελπίδων.
  • Υποχρέωση για ανακοίνωση της υπηρεσίας εβδομαδιαία βάση (Π.Δ. 173/2013) 
  • Υποχρέωση τήρησης του Π.Δ. 45/2008 περί υγιεινής και ασφάλειας.
  • Να υπάρξει μέριμνα για εμβολιασμό  όλου του προσωπικού που εμπλέκεται με φύλαξη και μεταγωγή κρατούμενων.
     Οι Διευθυντές των δύο Υπηρεσιών (που μόλις πριν λίγους μήνες ανέλαβαν τα καθήκοντά τους), επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα υπομνήματα που καταθέσαμε. Εμείς από την πλευρά μας οφείλουμε να τονίσουμε ότι η κατάσταση που αντικρίσαμε είναι πολύ καλύτερη από τα προηγούμενα χρόνια, ιδίως στον τομέα της καθαριότητας και του ωραρίου εργασίας αλλά καταβάλλεται σοβαρή προσπάθεια και στα υπόλοιπα θέματα των υπομνημάτων.
     Συγκεκριμένα τα κρατητήρια της Διεύθυνσης Μεταγωγών τα οποία και επισκεφθήκαμε, μαζί με τον κ. Ταξίαρχο, είναι πλέον ανθρώπινα και ασφαλή για αστυνομικούς και κρατουμένους.
     Είναι απολύτως προφανές ότι εφόσον η Διοίκηση της κάθε Υπηρεσίας δείχνει ενδιαφέρον για τα ζητήματα που απασχολούν το προσωπικό και θέλει τη συνεργασία του συνδικαλιστικού μας κινήματος, θα βρίσκονται λύσεις.
     Για όσα ζητήματα τέθηκαν υπ’ όψιν των Διευθυντών αλλά τους υπερβαίνουν, η Ένωσή μας θα τα θέσει στις ιεραρχικά προϊστάμενες Υπηρεσίες (Αρχηγείο ΕΛ.ΑΣ., Γ.Α.Δ.Α.), συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις της και την παρουσία της δίπλα στους συναδέλφους – μέλη της ως θεματοφύλακες των εργασιακών τους δικαιωμάτων.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια