Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Σημεία στην κουζίνα που δεν έχετε σκεφτεί ποτέ να καθαρίσετε!


Προσπαθείτε να διατηρείτε την κουζίνα πάντα καθαρή, αλλά υπάρχουν -σχεδόν σίγουρα- μερικά μέρη της που δεν σας έχουν απασχολήσει.

Είτε επειδή δεν το έχετε καν σκεφτεί, είτε γιατί απλά δεν θεωρείτε ότι χρειάζεται να καθαριστούν, υπάρχει μια ολόκληρη σειρά από αυτά που θα πρέπει από εδώ και πέρα να βάλετε στο πρόγραμμα καθαρισμού.

Η κουζίνα είναι η καρδιά του σπιτιού και ένα μέρος που μας προσφέρει αναμνήσεις με την οικογένεια και τους αγαπημένους μας πάνω από νόστιμα σπιτικά γεύματα. Ο καθένας μας καθαρίζει την κουζίνα του ως μέρος της καθημερινής ρουτίνας, αλλά έχετε πραγματικά σκεφτεί να καθαρίσετε και άλλα πράγματα πέρα από τους πάγκους, το πάτωμα και το τραπέζι, στα οποία μπορεί να κρύβονται επικίνδυνα μικρόβια;

Καφετιέρα

Κάνετε καφέ κάθε πρωί και καθαρίζετε τα φλιτζάνια και την κανάτα της καφετιέρας, αλλά πόσο συχνά καθαρίζετε την εσωτερική υποδοχή όπου μπαίνει ο καφές ; Χρησιμοποιήστε λευκό αποσταγμένο ξύδι ή ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή της καφετιέρας για ένα σωστό καθαρισμό.

Επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες για τα ψώνια

Είναι σίγουρα προτιμότερες για το περιβάλλον και περισσότερο βιώσιμες μακροπρόθεσμα, αλλά πρέπει να καθαρίζονται συχνά. Ανάλογα με το υλικό τους, βάλτε τις στο πλυντήριο ή πλύνετέ τις στο χέρι και βεβαιωθείτε ότι έχουν στεγνώσει καλά πριν τις χρησιμοποιήσετε ξανά.

Ανοιχτήρια κονσέρβας

Οι περισσότεροι δεν τα καθαρίζουμε, αλλά έρευνες έχουν δείξει ότι μούχλα, E. coli και σαλμονέλα μπορεί να φωλιάσουν σε αυτά, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα υγείας. Κάποια μπορούν να πλυθούν και στο πλυντήριο, ενώ για τα υπόλοιπα, το κλασσικό ζεστό σαπουνόνερο αρκεί.

Σκουπιδοτενεκές

Ο κάδος απορριμμάτων πρέπει να καθαρίζεται πολύ τακτικά. Δεν αρκεί μόνο το εξωτερικό του. Σαπουνίστε προσεκτικά το εσωτερικό του κάδου και χρησιμοποιήστε μαγειρική σόδα για τις μυρωδιές.

Εσωτερικό πλυντηρίου πιάτων

Υπολείμματα τροφών, λάδια κλπ μπορούν να παγιδευτούν σε κάποια σημεία του πλυντηρίου πιάτων, που δυσκολεύουν την πλύση και παράγουν άσχημη μυρωδιά. Αφαιρέστε και πλύντε προσεκτικά το φίλτρο και καθαρίστε το εσωτερικό του πλυντηρίου με λίγο ξύδι και μαγειρική σόδα ακολουθώντας έναν κύκλο προγράμματος από ζεστό νερό.

Μπλέντερ

Εκτός από τα διάφορα εξαρτήματα, σαπουνίστε πολύ καλά και τις φλάντζες, τους μικρούς δακτυλίους από καουτσούκ γύρω από τον πάτο του μπλέντερ που εμποδίζουν το υγρό να τρέξει προς τα έξω.

Σιφόνι νεροχύτη

Άλλο ένα καίριο σημείο που απαιτεί σχολαστικό καθαρισμό καθώς μαζεύει υπολείμματα και μικρόβια. Ρίξτε ένα φλιτζάνι μαγειρική σόδα μέσα στο σιφόνι, αφήστε το για μισή ώρα και μετά προσθέστε λευκό ξίδι. Το μίγμα θα φουσκώσει, θα εξουδετερώσει τις οσμές και θα καθαρίσει την αποστράγγιση του νεροχύτη.


Κουμπιά συσκευών, πόμολα και λαβές

Κάθε κουμπί και λαβή στα ντουλάπια και τις συσκευές της κουζίνας σας πρέπει να καθαρίζεται τακτικά. Σκεφτείτε πόσοι άνθρωποι αγγίζουν αυτά τα πράγματα με βρώμικα χέρια σχεδόν κάθε μέρα. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα σημεία αυτά έχουν από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις απομονωμένων στελεχών από μικρόβια E. coli, listeria, staphylococcus και enterobacteriaceae. Η τακτική και σωστή απολύμανσή τους μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των επικίνδυνων παθογόνων παραγόντων.

Το ράφι των μπαχαρικών

Μπορεί να αρχίσει να μυρίζει λίγο μούχλα καθώς γεμίζει με βάζα μπαχαρικών που έχετε χρησιμοποιήσει ελάχιστα από τότε που τα αγοράσατε πριν χρόνια. Τα μπαχαρικά έχουν και αυτά διάρκεια ζωής και μετά από ένα ή δύο χρόνια, επηρεάζεται η γεύση τους και θα πρέπει να τα πετάμε. Καθαρίστε τυχόν διαρροές ή λεκέδες και απομακρύνετε δυσάρεστες μυρωδιές με μαγειρική σόδα.

Βρυσάκι νερού του ψυγείου

Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή ή χρησιμοποιήστε ξύδι για να απομακρύνετε τα επικίνδυνα παθογόνα που συχνά συγκεντρώνονται στο εξάρτημα αυτό.

Δοχεία τροφίμων με επιστόμια καουτσούκ

Το ξέπλυμα αυτών των δοχείων δεν αρκεί για να εξασφαλίσετε ότι δεν θα αναπτυχθούν βακτήρια. Σαπουνίστε τα με προσοχή, είτε στο πλυντήριο πιάτων (όσα μπαίνουν), είτε στο χέρι, δίνοντας μεγάλη προσοχή και στις αυλακώσεις των καπακιών.

Πάνω μέρος ντουλαπιών και ψυγείου

Σίγουρα συσσωρεύονται σκόνη ή ακόμη και λίγδα στα σημεία αυτά, ειδικά αν δεν έχουν ποτέ καθαριστεί. Βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε κανένα φαγητό στους πάγκους ή το τραπέζι πριν ξεκινήσετε το καθάρισμά τους. Κάποιοι συνιστούν επίσης τη χρήση φύλλων λαδόκολλας που τις στρώνετε στις επιφάνειες αυτές και που απλά τις αντικαθιστάτε συχνά.

Φίλτρο απορροφητήρα

Σκεφτείτε πόσο σκληρά λειτουργεί, πόσο λίπος απορροφά και πόσα άλλα σκουπίδια μπορεί να κολλήσουν πάνω του. Τώρα σκεφτείτε πόσο συχνά το καθαρίζετε.

Αλατοπίπερο

Με την τόση καθημερινή χρήση τους είναι σίγουρο ότι, εάν δεν θα καθαρίζετε καθημερινά, τα βαζάκια αυτά θα έχουν μικρόβια και υπολείμματα.

Καουτσούκ πόρτας ψυγείου

Δυνητικά επικίνδυνα σημεία καθώς οι πτυχές που έχει το λάστιχο αυτό γύρω από τις πόρτες του ψυγείου, μπορούν να ενέχουν διάφορους κινδύνους μόλυνσης. Καθαρίστε με λευκό αποσταγμένο ξύδι ή άλλο κατάλληλο είδος απολυμαντικού.


Συρτάρια ψυγείου

Ο καθαρισμός των λεκέδων ή τυχαίων διαρροών στα συρτάρια του ψυγείου είναι εξαιρετικά σημαντικός, αλλά ακόμα και αν δεν παρατηρείτε κάτι, τα συρτάρια πρέπει να καθαρίζονται τακτικά.

Θήκη μαχαιριών

Δεν φθάνει να καθαρίζετε πολύ καλά μόνο τα μαχαίρια σας. Θα πρέπει να φροντίζετε αντίστοιχα και τη θήκη τους.

Σφουγγάρι κουζίνας

Πρέπει όχι μόνο να καθαρίζεται καθημερινά, αλλά και να το αντικαθιστάτε τακτικά.

Κάτω μέρος του φούρνου

Ένα από τα σημεία του φούρνου που λερώνεται ευκολότερα και συχνά παραβλέπουμε να καθαρίσουμε.


Πηγή: Φωτεινή Πουρνάρα – itrofi.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια