Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Οι προτάσεις της ΕΑΚΠ για το Δ.Σ. της Ένωσης Ηπείρου

Διαβάστε την ανακοίνωση της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Ε.Α.Κ.Π.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Συναδέλφισσες  - Συνάδελφοι                                       

Την Τρίτη 22 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης μας. Η Η.Δ. είναι: 1ο Θέμα: Επικύρωση πρακτικών - 2ο Θέμα: Οικονομικά Θέματα – 3ο Θέμα: Συζήτηση τρεχόντων θεμάτων – 4ο Θέμα: Συνάντηση με Περιφερειακό Διοικητή.

Το γεγονός όμως ότι πλησιάζουμε στην λήξη της αντιπυρικής περιόδου και οι πυροσβέστες της περιφέρειας μας, και όχι μόνο, ένοιωσαν στο πετσί τους για ακόμη μία φορά και μάλιστα με πιο μεγάλη ένταση από προηγούμενες αντιπυρικές περιόδους, όλο το αντεργατικό πλαίσιο, νομοθετημένο και μη:  Για την  ελαστική εργασία - Την διευθέτηση χρόνου εργασίας - Την απλήρωτη υπερεργασία. Επιχειρώντας υπό αντίξοες συνθήκες, με ανεξάντλητη υπερεργασία μέσω επιφυλακών προληπτικών και μη , συχνές μετακινήσεις σε απομακρυσμένες περιοχές, εργασία χωρίς πλαίσιο για την υγιεινή και ασφάλεια στην διάρκεια των επιχειρήσεων, προβλήματα με την διοικητική μέριμνα κ.λ.π. Η πλειοψηφία του Δ.Σ. με το να μην εισάγει εξειδικευμένα θέματα στην ημερήσια διάταξη, στην βάση των προβλημάτων που καταγράφηκαν, προκειμένου να συζητηθούν και να παρθούν αποφάσεις για την αντιμετώπιση τους έστω και τώρα, επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως εκπρόσωπου του κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Αποτελεί πάγια τακτική των εκπροσώπων του κυβερνητικού συνδικαλισμού σε όλες τις πρωτοβάθμιες ενώσεις και την ομοσπονδία, για να μην αναδεικνύονται τα προβλήματα των πυροσβεστών στις ημερήσιες διατάξεις εξειδικευμένα, για να ψαρεύουν στα θολά νερά χωρίς ουσιαστική δέσμευση για συγκεκριμένες ενέργειες, παρά να αφήνονται όλα στο αόριστο μέλλον.  

 Η Ε.Α.Κ.Π. αρνούμενη να ανεχθεί την πορεία εκφυλισμού του συνδικαλιστικού μας οργάνου, υποβάλλει τα παρακάτω θέματα ως προ ημερήσιας διάταξης, στην τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 22 Οκτωβρίου:

1ο ΘΕΜΑ προ ημερήσιας διάταξης: Να προσμετρηθεί άμεσα το σύνολο των οφειλόμενων ρεπό της γενικής επιφυλακής που δικαιούνται οι πυροσβέστες.

Αρκετές διοικήσεις πυροσβεστικών υπηρεσιών και στην περιφέρειά μας για το χρονικό διάστημα που οι υπηρεσίες τους βρισκόταν σε Γενική Επιφυλακή, δεν έχουν προσμετρήσει στα οφειλόμενα ρεπό των μόνιμων συναδέλφων το σύνολο των ωρών της επιφυλακής, στις οποίες θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται και οι ώρες που οι συνάδελφοι βρισκόταν σε κατ’ οίκον επιφυλακή. Προσμέτρησαν μόνο τις ώρες που οι συνάδελφοι βρισκόταν στην υπηρεσία, καθώς και στα επιχειρησιακά συμβάντα (πυρκαγιές κ.α.).

Η Ε.Α.Κ.Π. με ανακοίνωσή της στις 4-10-2019 ανέδειξε όλα τα στοιχεία ( ισχύουσα νομοθεσία, Διαταγές του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος, υπ. αριθμ. 14/18/21-2-2018 απόφαση του Ευρωπαϊκού Ανώτατου Δικαστηρίου, διατάξεις κοινοτικής οδηγίας της 4ης Νοεμβρίου 2003 ), που καταδεικνύουν ότι για τους μόνιμους συναδέλφους που τέθηκαν σε Γενική Επιφυλακή είτε βρισκόταν στην υπηρεσία είτε στα συμβάντα είτε κατ’ οίκον σε άμεση ετοιμότητα, πρέπει να προστεθεί στα οφειλόμενα ρεπό τους το σύνολο των ωρών για όλη τη διάρκεια εφαρμογής της Γενικής Επιφυλακής. Εξαιρούνται μόνο οι συνάδελφοι που ήταν σε άδεια ή ρεπό, σε χρονικό διάστημα Γενικής Επιφυλακής. 

Ο χρόνος της κατ’ οίκον ετοιμότητας κατά τη διάρκεια Γενικής Επιφυλακής των πυροσβεστών είναι χρόνος εργασίας και σαν τέτοιος πρέπει να υπολογιστεί. Εάν αυτό δεν συμβεί, τότε οι Διοικήσεις των πυροσβεστικών υπηρεσιών θα έχουν παρανομήσει κατάφορα εναντίον των δικαιωμάτων μας, έχοντας πλήρη κάλυψη από την Πολιτική και Φυσική Ηγεσία και συνολικά από την κυβέρνηση.  Η κύρια αιτία και για την επιβολή των σωρηδόν επιφυλακών είναι η μεγάλη έλλειψη του Π.Σ. σε μόνιμο προσωπικό, σε συνδυασμό με την έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας μας όλα αυτά τα χρόνια και κυρίως της μη θεσμοθέτησης του ανώτατου - ασφαλούς ορίου συνεχούς εργασίας στην υπηρεσία και στα επιχειρησιακά συμβάντα. Οι επιπτώσεις είναι οι αντίξοες συνθήκες στην εργασία μας με τους συχνούς τραυματισμούς και τους συνεχείς κινδύνους από την πολύωρη ασταμάτητη εργασία. Οι κυβερνήσεις εκμεταλλεύονται τον ελεύθερο χρόνο μας, με την απλήρωτη - δωρεάν υπερεργασία που μας επιβάλλουν. Μας εκμεταλλεύονται με τις επιφυλακές κατά τη διάρκεια συμβάντων και τις επιφυλακές για κάλυψη πάγιων και όχι έκτακτων αναγκών ( στάδια επικινδυνότητας, ενίσχυση υπηρεσιών ανά την επικράτεια κ.α. ). Με αυτόν τον τρόπο                          « καλύπτουμε » τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό.  

Ο ρόλος του συνδικαλιστικού μας οργάνου είναι να στέκεται απέναντι σε κάθε μορφή εκμετάλλευσης του ελευθέρου χρόνου των πυροσβεστών και όχι να ευχαριστεί τους πυροσβέστες ως άλλος « κυβερνητικός » εκπρόσωπος που έβαλαν « πλάτη » σε βάρος των δικαιωμάτων τους και του οικογενειακού τους προγραμματισμού, για να βγει πέρα ο ανεδαφικός και εκτός πραγματικότητας επιχειρησιακός σχεδιασμός, εκθειάζοντας τους υποκριτικά με τα περί               « αυτοθυσίας »,  « ηρωισμού » κ.λ.π.

Επιβάλλεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά, να διεκδικήσουμε αγωνιστικά και δυναμικά, να:

             Εφαρμοστεί και για εμάς ότι προβλέπεται για τους υπόλοιπους δημόσιους πολιτικούς υπαλλήλους σχετικά με την υπερεργασία ( χρηματική αμοιβή ), που θα ισχύει και για το χρόνο των επιφυλακών.

             Να καλυφθούν όλα τα πραγματικά κενά του Πυροσβεστικού Σώματος και να μπει ένα οριστικό τέλος στην εργασιακή ομηρία των πενταετών και συμβασιούχων συναδέλφων μας.

             Να πάψει κάθε προσπάθεια για την εφαρμογή ελαστικού ωραρίου στους πυροσβέστες, όπως προβλέπουν οι σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες και έχουν γίνει δύο απόπειρες μέχρι σήμερα για την εφαρμογή τους μέσω των δύο σχεδίων Π.Δ. που εκπόνησαν το 2008 η κυβέρνηση της ΝΔ και το 2017 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μετά από τις αποκαλύψεις και τις αντιδράσεις της Ε.Α.Κ.Π. ναυάγησε η εφαρμογή τους. Μόνο έτσι είναι εφικτό να εξορθολογιστεί ο τρόπος χρήσης των επιφυλακών και γενικότερα της πρόσθετης υπερεργασίας που μας επιβάλλεται για την κάλυψη των τεραστίων αναγκών σε προσωπικό του Π.Σ.

2ο ΘΕΜΑ προ ημερήσιας διάταξης: Να οργανωθεί αγώνας για να διεκδικήσουμε τα δίκαια αιτήματά μας.

Στην βάση όλων των εργασιακών προβλημάτων και αυτών που υπάρχουν στην οργάνωση της πυρασφάλειας και της δασοπροστασία της χώρας, έχοντας ως βάση τα ψηφίσματα του 23ου συνεδρίου, είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε τώρα που κλιμακώνεται με μεγαλύτερη ένταση η αντεργατική επίθεση σε βάρος των εργασιακών μας δικαιωμάτων και είναι στα σκαριά μία σειρά από ρυθμίσεις που θα ανατρέψουν τον οικογενειακό μας προγραμματισμό, όπως και ο κανονισμός μεταθέσεων, να οργανωθούν αγωνιστικές κινητοποιήσεις με σταδιακή κλιμάκωση των μορφών πάλης.

3ο ΘΕΜΑ προ ημερήσιας διάταξης: Στήριξη του διωκόμενου συνδικαλιστή μέλους του Δ.Σ. της Ε.Υ.Π.Σ. Περ/ρειας Στερεάς Ελλάδας Κέκη Κωνσταντίνου για την άδικη και καταχρηστική δίωξη σε βάρος του.

Στην βάση του ψηφίσματος που έχει κατατεθεί  για την στήριξη του συναδέλφου μας που διώκεται, γιατί ανέδειξε για ακόμη μία φορά ότι είναι γνωστό σε όλο το φάσμα της ελληνικής κοινωνίας ( Πολιτικό , συνδικαλιστικό , κοινωνικό , εργασιακό ) μετά ειδικά και από το ανθρώπινο ολοκαύτωμα στο ΜΑΤΙ, το Δ.Σ. να στηρίξει με απόφαση του τον διωκόμενο συνάδελφο και να ζητήσει την οριστική άρση της Ε.Δ.Ε.

Ζητάμε από το προεδρείο της Ε.Υ.Π.Σ.Π. Ηπείρου, στην βάση των προ ημερησίας διάταξης θεμάτων που προτείνουμε:

             Άμεσα να απαιτήσει από τις Διοικήσεις πυροσβεστικών υπηρεσιών της περιφέρειας τον ορθό υπολογισμό του συνόλου των ωρών Γενικής Επιφυλακής που δικαιούνται οι μόνιμοι συνάδελφοι σε οφειλόμενα ρεπό και για τους 5ετείς και εποχικούς συναδέλφους την προβλεπόμενη αμοιβή τους σε περίπτωση που τέθηκαν σε κατ’ οίκον ετοιμότητα λόγω Γενικής Επιφυλακής. Εάν αρνηθούν οι Διοικήσεις να εφαρμόσουν τη νομοθεσία, τότε να καταγγελθεί άμεσα το γεγονός και παράλληλα να πραγματοποιηθούν οι απαιτούμενες νομικές και δικαστικές ενέργειες με τη συνδρομή της νομικού συμβούλου του σωματείου μας.

             Να οργανωθεί εδώ και τώρα με ευθύνη της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. συνεχής αγώνας με κινητοποιήσεις - διαμαρτυρίες, σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο, για τη διεκδίκηση βασικών αιτημάτων μας, όπως: Καταβολή χρηματικών αποζημιώσεων για την υπερεργασία σύμφωνα με ότι ισχύει για τους πολιτικούς δημόσιους υπαλλήλους - Πληρωμή των οφειλόμενων ρεπό - Κατάργηση των επιφυλακών που γίνονται για να καλύψουν πάγιες και όχι έκτακτες ανάγκες του Π.Σ. - Ένταξη στα Β.Α.Ε. - Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας μας – Άμεση χορήγηση όλων των προβλεπόμενων ΜΑΠ σε όλες τις κατηγορίες προσωπικού .- Κάλυψη των κατά τόπους κενών θέσεων του Π.Σ. με προσλήψεις προσωπικού - Μονιμοποίηση των 5ετών και εποχικών συναδέλφων - Δημιουργία αξιοκρατικού κανονισμού μεταθέσεων - Θεσμοθέτηση νέου μισθολογίου με ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη για όλους τους πυροσβέστες ανεξαρτήτως βαθμίδας και την πρόβλεψη αμοιβής για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως η  επικινδυνότητα, τίτλοι σπουδών, παραμεθορίου, στεγαστικό για μετατιθέμενους κ.λ.π.    

             Να εκδώσει ψήφισμα στήριξης του διωκόμενου αγωνιστή συνδικαλιστή Κέκη Κων/νου για την άδικη και καταχρηστική πειθαρχική δίωξη και να απαιτήσει από την πολιτική και φυσική ηγεσία την άμεση απόσυρση της Ε.Δ.Ε. και γενικότερα την παύση κάθε δίωξης που ασκείται σε συναδέλφους κατά παράβαση των συνδικαλιστικών, εργασιακών και δημοκρατικών μας δικαιωμάτων.

Για την Ε.Α.Κ.Π.

Τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Υ.Π.Σ.Π.Η.

Βλάχος Δημήτριος - Καλούδης Βασίλειος - Κορτσινόγλου Ααρών

 




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια