Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Χώρια ή μαζί; Πώς είναι καλό τελικά να κοιμούνται τα ζευγάρια;


Το κρεβάτι είναι ένα έπιπλο του σπιτιού στο οποίο σπαταλάμε τουλάχιστον το 1/3 της ημέρας μας.

Καλό θα ήταν, βέβαια, για τη δική μας ευημερία, αλλά και της σχέσης μας, να απολαμβάνουμε το κάθε λεπτό.

Ενώ το ερώτημα που τίθεται συνήθως είναι το κατά πόσο είναι παράξενο το ζευγάρι να κοιμάται χώρια, λίγες φορές έχουμε αναρωτηθεί γιατί ένα ζευγάρι να κοιμάται στο ίδιο κρεβάτι. Πολλοί άνθρωποι απορούν, δικαίως, για ποιο λόγο να διαταράσσεις τον ύπνο σου. Απλώς για να μοιραστείς το ίδιο κρεβάτι με τον σύντροφό σου;

Κάποιοι θα διεκδικήσουν συγκεκριμένη πλευρά κρεβατιού, άλλοι θα διαφωνήσουν για τη θερμοκρασία δωματίου και το φως, άλλοι θέλουν ανοιχτά παντζούρια, ώστε να μπει το πρωί φως κι άλλοι θέλουν απόλυτη ησυχία. Στην άλλη όχθη, εκείνη των προβλημάτων που δεν επιλύονται με συζήτηση και παραχωρήσεις, ορισμένοι άνθρωποι ροχαλίζουν, τρίζουν τα δόντια τους, υπνοβατούν ή σηκώνονται αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα να ξαγρυπνά ο σύντροφός τους.

Σύμφωνα με την κ. Άννα Πετράκη, ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια και ειδική στα θέματα σεξουαλικής υγείας, ο λόγος που τα ζευγάρια απολαμβάνουν να κοιμούνται μαζί, είναι επειδή νιώθουν τη σύνδεση και την επικοινωνία σε όλο το φάσμα της. «H αγκαλιά, η αίσθηση ότι βρίσκεσαι σωματικά κοντά με κάποιον άλλον, η συζήτηση και η κουβεντούλα πριν τον ύπνο στο κρεβάτι, είναι πολύ καλοί λόγοι για να κοιμηθείς με τον άλλον/η και ελαττώνουν το άγχος και το στρες της καθημερινότητας», εξηγεί.


Από την άλλη πλευρά, στη φαντασία μας επικρατεί το πρότυπο του ευτυχισμένου ζευγαριού, αυτό που ξυπνά αγκαλιά με το πρωινό φως να λούζει τα πρόσωπά τους. Είναι αυτή όμως μία ρεαλιστική εικόνα που έχουμε για το πώς λειτουργεί ένα ζευγάρι; «Αρκετά ζευγάρια, τον πρώτο καιρό που είναι μαζί, ξεκινούν να κοιμούνται μαζί, καθώς είναι διατεθειμένα να θυσιάσουν την άνεσή τους, προκειμένου να είναι μαζί με τον σύντροφό τους. Συμβαίνει το ίδιο πέντε χρόνια αργότερα ή προτιμούν να έχουν έναν πιο άνετο ύπνο;», τονίζει η κ. Πετράκη.

Η απάντηση ίσως βρίσκεται στις παραχωρήσεις που κάνει ο καθένας για να καταφέρουν και οι δύο να απολαύσουν έναν καλό ύπνο. Δυστυχώς, όμως, κάποια εμπόδια είναι αγεφύρωτα. Αν είσαι εκείνος ο άνθρωπος που χρειάζεται απόλυτη ησυχία για να κοιμηθεί και ο σύντροφός σου ροχαλίζει, θα έχεις πρόβλημα με τον ύπνο. Επομένως, η εικόνα του ευτυχισμένου ζευγαριού ξεθωριάζει και τη θέση της παίρνει η εικόνα του ζευγαριού που τσακώνεται επειδή κάποιος από τους δύο έχει μείνει άυπνος.

«Πολλά παντρεμένα ζευγάρια έχουν σοβαρά προβλήματα με τον ύπνο, διότι έχουν διαφορετικές συνήθειες χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι η σχέση τους έχει πρόβλημα ή υπάρχουν εντάσεις μεταξύ τους. Σε αυτήν την περίπτωση καλό είναι να βρουν μια λύση όπου θα τους βοηθήσει στο να κρατήσουν αυτήν την ισορροπία, όπως να κοιμούνται είτε σε χωριστά κρεβάτια, είτε σε χωριστά δωμάτια» λέει η κ. Πετράκη. Μήπως πρέπει να απενεχοποιήσουμε στο μυαλό μας την ιδέα του να κοιμόμαστε χώρια με τον σύντροφό μας;

Το συμπέρασμα

Τι κάνεις όταν τα γούστα σου στον ύπνο είναι διαφορετικά από του συντρόφου σου; Ψάχνεις τρόπους να συμβιβαστείς κι αν αυτό δεν δουλέψει, οφείλεις να δεις το πρόβλημα από μία ρεαλιστική σκοπιά. Τι θα επηρεάσει τη σχέση σου αρνητικά; Ο ύπνος σε διαφορετικά κρεβάτια ή/και δωμάτια ή ένας τακτικός εκνευρισμός λόγω αϋπνίας; Η απόφαση είναι δική σας.


Πηγή: in2life.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια