Ποιες οι επιδράσεις της μείωσης του εισοδήματος στον εγκέφαλό μας;


Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών προκάλεσε μείωση του εισοδήματος και αυτό είναι επίσης φανερό και στους νεαρούς ενήλικες.

Η μείωση αυτή, όμως, φαίνεται ότι μπορεί να οδηγήσει αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα τη λιγότερο καλή γνωστική δραστηριότητα, όπως είναι η πρώιμη γήρανση, στη μέση ενήλικη ζωή.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Neurology», ανέλυσε το εισόδημα 3.287 ανδρών και γυναικών ηλικίας 23 έως 35 ετών, για το διάστημα 1990-2010. Στο τέλος της μελέτης, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τεστ για τη μέτρηση των διανοητικών τους ικανοτήτων και σε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου.

«Οι εισοδηματικές διακυμάνσεις καταγράφονται από το 1990 και όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν πως αυτές μπορεί να έχουν διάχυτες επιδράσεις στην υγεία. Παράλληλα, οι πολιτικές εξομάλυνσης της εισοδηματικής αστάθειας στις ΗΠΑ και άλλες χώρες έχουν περιοριστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια», δήλωσε η συντάκτρια της έρευνας Λεσίλ Γκρασέ του Ερευνητικού Κέντρου «Inserm» στο Μπορντό της Γαλλίας.

Η ίδια μάλιστα προσθέτει ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι τα υψηλότερα επίπεδα εισοδηματικών μεταβολών και η μείωση του εισοδήματος συνδέονται με τη γήρανση του εγκεφάλου στη μέση ηλικία.


Διαπιστώθηκε ότι περίπου το ένα τρίτο των συμμετεχόντων είχαν βρεθεί αντιμέτωποι με μια πτώση του εισοδήματός τους της τάξης του 25%, ενώ 399 ανάμεσά τους είχαν βιώσει δύο ή περισσότερες τέτοιες μειώσεις. Όσο περισσότερο μειωνόταν το εισόδημα, τόσο χειροτέρευαν οι επιδόσεις των συμμετεχόντων σε δοκιμασίες σχετικές με την ταχύτητα της γνωστικής επεξεργασίας, την οργάνωση και τον προγραμματισμό.

Από τις μαγνητικές τομογραφίες φάνηκε ότι ο συνολικός όγκος του εγκεφάλου των ανθρώπων που είχαν βιώσει τη μείωση του εισοδήματός τους, ήταν μικρότερος και είχαν λιγότερες συνδέσεις μεταξύ διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου.

Αφού έλαβαν υπόψη το φύλο, τη φυλή, το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), την αρτηριακή πίεση και άλλα συμπεριφορικά χαρακτηριστικά, οι μελετητές κατέληξαν στο ότι αυτοί που αντιμετώπιζαν διπλή μείωση του εισοδήματός τους, είχαν μικρότερο όγκο εγκεφάλου και μειωμένα επίπεδα λευκής ουσίας, συγκριτικά με αυτούς που διατήρησαν το εισόδημά τους.

Η Γκρασέ τονίζει ότι υπάρχουν πολλές και διαφορετικές εξηγήσεις γιατί ένα ασταθές εισόδημα επηρεάζει την υγεία του εγκεφάλου. Ενδέχεται οι άνθρωποι με μειωμένο εισόδημα να αντιμετωπίζουν περιορισμένη πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, το οποίο μπορεί να οδηγεί σε λιγότερο αποτελεσματική διαχείριση ορισμένων ιατρικών καταστάσεων, όπως του διαβήτη και ανθυγιεινών συμπεριφορών, όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ.

Οι ερευνητές της παρούσας έρευνας υπογραμμίζουν, επομένως, ότι η μείωση των εισοδηματικών διακυμάνσεων μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου. Οι ίδιοι συνιστούν τη θέσπιση πολιτικών, όπως η ασφάλιση ανεργίας, για την εξασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής εισοδηματικής σταθερότητας.


Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, onmed.gr