Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τα άλλα πρόσωπα της ζάχαρης! Τι πρέπει να προσέχουμε στις διατροφικές ετικέτες;


Η ζάχαρη, πέρα από την κανονική της ονομασία, μπορεί να εμφανίζεται και με διαφορετικά ονόματα στις συσκευασίες των τροφίμων έχοντας εξίσου πολλές θερμίδες.

Τα σάκχαρα αυτά χρησιμοποιούνται για να δώσουν αφενός γλυκιά γεύση και αφετέρου υφή, όγκο και χρώμα στα προϊόντα, ενώ παράλληλα βοηθούν στη συντήρησή τους και στη ζύμωση της μαγιάς.

Κάποια από αυτά είναι απλά και μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε εύκολα, όπως για παράδειγμα η γλυκόζη, η φρουκτόζη, η μαύρη ζάχαρη, η ζάχαρη καρύδας και η σουκρόζη.

Άλλα είναι πιο σύνθετα και μπορεί να μην πάει το μυαλό μας. Όπως, για παράδειγμα, η εθυλική μαλτόλη, ο συμπυκνωμένος χυμός φρούτων, η μαλτοδεξτρίνη, η δεξτρόζη, η μαλτόζη και η πανέλα, ένα είδος ακατέργαστης ζάχαρης.

Αντίστοιχα, η ζάχαρη μπορεί να προστεθεί στα τρόφιμα με τη μορφή σιροπιών. Τα σιρόπια είναι συμπυκνωμένα υγρά, τα οποία φτιάχνονται με μεγάλες ποσότητες ζάχαρης διαλυμένης σε νερό. Χαρακτηριστικά παραδείγματα σιροπιών είναι το νέκταρ αγαύης, το σιρόπι καλαμποκιού, τα νέκταρ, η μελάσα, το σιρόπι σφενδάμου, το σιρόπι βύνης, το σιρόπι γλυκόζης, το μέλι, το σιρόπι από (λευκό ή καφέ) ρύζι και το σιρόπι βρώμης.

Σημειώστε επίσης πως σε αρκετές περιπτώσεις «υγιεινών» τροφίμων, όπως, για παράδειγμα, χυμοί, μπάρες δημητριακών, δημητριακά, γιαούρτια με γεύσεις φρούτων κ.ά., κάποιες από τις παραπάνω ονομασίες αναγράφονται στο τέλος των συστατικών, με αποτέλεσμα το μάτι μας να μην πέφτει αμέσως σε αυτές.

Μην βρεθείτε προ εκπλήξεως, λοιπόν, αν τα δημητριακά ή οι «φυσικοί» χυμοί που καταναλώνετε κατά κόρον, σας φορτώνουν με αρκετές επιπλέον θερμίδες. Τα προστιθέμενα σε αυτούς σάκχαρα έχουν τις ίδιες σχεδόν θερμίδες με την παραδοσιακή ζάχαρη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το θερμιδικό σας ισοζύγιο μέσα στη μέρα.

Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει λόγος να τρομοκρατηθείτε από τα παραπάνω. Κανένα συστατικό δεν είναι «κακό» από μόνο του και όλα έχουν θέση σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Όμως, γνωρίζοντας που «κρύβονται» έξτρα θερμίδες που συνήθως δεν παίρνουμε σοβαρά υπ’ όψη, μπορούμε να διαμορφώσουμε κατάλληλα την ημερήσια διατροφή ανάλογα το στόχο που έχουμε θέσει για το σώμα μας.


Πηγή: in2life.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια