Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ποια συνήθεια του πατέρα αυξάνει τον κίνδυνο συγγενών καρδιοπαθειών στο παιδί;


Για την απόκτηση ενός παιδιού, δεν θα πρέπει μόνο οι γυναίκες να είναι προσεκτικές με τη ζωή τους πριν την εγκυμοσύνη, αλλά και οι άνδρες.

Έτσι, λοιπόν, οι άνδρες που θέλουν να γίνουν πατέρες, πρέπει να αποφεύγουν να πίνουν αλκοόλ αρκετό καιρό πριν τη σύλληψη του παιδιού, προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο να γεννηθεί μωρό με συγγενείς καρδιοπάθειες, σύμφωνα με μια νέα κινεζική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Τζιαμπί Τσιν της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Κεντρικού Νότιου Πανεπιστημίου της Κίνας στην πόλη Τσανγκσά, που έκαναν σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «European Journal of Preventive Cardiology» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, αξιολόγησαν όλες τις έως τώρα δημοσιευμένες έρευνες της περιόδου 1991-2019 πάνω στη σχέση αλκοόλ και συγγενών καρδιοπαθειών.

Η μελέτη (μετα-ανάλυση), που αφορούσε συνολικά σχεδόν 41.800 μωρά με τέτοια καρδιολογικά προβλήματα και 298.000 υγιή, έδειξε ότι η κατανάλωση αλκοόλ από τον άνδρα τρεις μήνες πριν την εγκυμοσύνη σχετιζόταν με 44% αυξημένο κίνδυνο συγγενούς καρδιοπάθειας στο μωρό, ενώ αν έπινε η μητέρα, ο κίνδυνος ήταν αυξημένος κατά 16%.

Η κατάχρηση αλκοόλ (πάνω από πέντε αλκοολούχα ποτά στη σειρά) σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο κατά 52% για τους πατέρες και 16% για τις μητέρες.

Η δρ Τσιν συμβούλευσε τα ζευγάρια που θέλουν να κάνουν παιδί, να διακόψουν το αλκοόλ. Συγκεκριμένα, ο άνδρας δεν πρέπει να πίνει τουλάχιστον για έξι μήνες πριν από τη σύλληψη, ενώ οι γυναίκες να σταματήσουν το αλκοόλ για ένα χρόνο προτού συλλάβουν και να συνεχίσουν την αποχή και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι συγγενείς ανωμαλίες της καρδιάς είναι συχνές και περίπου 1,35 εκατομμύρια μωρά γεννιούνται κάθε χρόνο στον κόσμο με τέτοιο πρόβλημα. Οι παθήσεις αυτές αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου αργότερα στη ζωή, ενώ αποτελούν κύρια αιτία θανάτου του μωρού λίγο μετά τη γέννησή του. Το αλκοόλ μπορεί επίσης να προκαλέσει τερατογένεση.


Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, onmed.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια