Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τι μπορεί να σημαίνουν τα συνεχόμενα δέκατα πυρετού; Πώς αντιμετωπίζονται;



Όταν η θερμοκρασία του σώματος είναι ελαφρώς αυξημένη -μεταξύ 37,0 και 38,3 βαθμών Κελσίου- και παραμένει έτσι για περισσότερες από 24 ώρες, τότε λέμε ότι έχουμε δέκατα πυρετού.

Η διαφορά τους με τον πυρετό είναι πως δεν κρύβουν ιδιαίτερους λόγους ανησυχίας. Τις περισσότερες φορές, η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος αποτελεί φυσιολογική αντίδραση σε μια μόλυνση, όπως, για παράδειγμα, ένα κοινό κρυολόγημα, όμως σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις τα αίτια είναι άλλα και μπορούν να διαγνωστούν μόνο από την επίσκεψη σε γιατρό.

Τι μπορεί να προκαλεί τα δέκατα;
  1. Λοιμώξεις του αναπνευστικού: Ιώσεις και κρυολογήματα που επηρεάζουν το αναπνευστικό και προκαλούν συμπτώματα, όπως μπουκωμένη μύτη και καταρροή, ενοχλήσεις στον λαιμό, φτέρνισμα, βήχα, κούραση και έλλειψη όρεξης. Η ιογενής πνευμονία και η βρογχίτιδα είναι δύο είδη λοιμώξεων του αναπνευστικού που επίσης μπορούν να προκαλέσουν δέκατα.
  2. Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος: Προκαλούνται από βακτήρια και συνήθως περιλαμβάνουν πόνο και αίσθημα καύσου κατά τη διάρκεια της ούρησης, συχνουρία και αίμα στα ούρα.
  3. Φάρμακα: Δέκατα μπορούν να εμφανιστούν από 7-10 μέρες μετά τη θεραπεία με ένα νέο φάρμακο. Κάποια από τα φάρμακα που συνδέονται με την εμφάνιση δεκάτων, είναι οι κεφαλοσπορίνες και οι πενικιλίνες, η κινιδίνη, η προκαϊναμίδη, η μεθυλντόπα κ.ά.
  4. Στρες: Το χρόνιο στρες μπορεί να αποτελέσει αιτία για αυξημένη θερμοκρασία ιδιαίτερα στις νεαρές γυναίκες και σε άτομα με παθήσεις που συνδέονται με το στρες, όπως το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και η ινομυαλγία.
  5. Φυματίωση: Προκαλείται από ένα βακτήριο το οποίο μπορεί να παραμείνει ανενεργό στο σώμα για χρόνια χωρίς συμπτώματα, όμως, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα «πέσει», να ενεργοποιηθεί. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν βήχα με αίμα, πόνος κατά τον βήχα, ανεξήγητη κούραση, δέκατα ή πυρετό, ιδρώτα κατά τις νυχτερινές ώρες.
  6. Αυτοάνοσα νοσήματα: Η πολλαπλή σκλήρυνση και η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι δύο νοσήματα τα οποία μπορεί να προκαλέσουν αύξηση της θερμοκρασίας στο σώμα.
  7. Παθήσεις του θυρεοειδή: Η υποξεία θυρεοειδίτιδα είναι μια φλεγμονή του θυρεοειδή αδένα η οποία προκαλεί σε κάποιες περιπτώσεις δέκατα πυρετού. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν μυϊκούς πόνους, κούραση, ευαισθησία κοντά στον αδένα και πόνο στον αυχένα και στο αυτί.
  8. Καρκίνος: Συγκεκριμένα είδη καρκίνου, όπως η λευχαιμία και το λέμφωμα, μπορεί να προκαλέσουν επίμονα και ανεξήγητα δέκατα πυρετού. Η διάγνωση του καρκίνου είναι σπάνια και τα δέκατα πυρετού δεν είναι συγκεκριμένο σύμπτωμα καρκίνου. Συμπτώματα των παραπάνω καρκίνων είναι η χρόνια κόπωση, οι πόνοι σε κόκκαλα και αρθρώσεις, το πρήξιμο των λεμφαδένων, οι πονοκέφαλοι και η αναίτια απώλεια βάρους.

Πώς αντιμετωπίζονται τα δέκατα

Τα δέκατα συνήθως υποχωρούν μόνα τους. Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορούν να συμβάλλουν στο να «πέσουν», όμως τα δέκατα είναι καλύτερο να αντιμετωπίζονται με υγρά και ξεκούραση.


Πηγές: healthline.com, in2life.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια