Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα που μετέφερε παράνομους στη Μεγάλη Βρετανία

Κύκλωμα που τα μέλη του διευκόλυναν την παράνομη έξοδο αλλοδαπών από τη επικράτεια προς χώρες της Ευρώπης, με τη χρήση ταξιδιωτικών εγγράφων είτε πλαστών είτε τρίτων προσώπων
εξάρθρωσαν τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων.
Το κύκλωμα εξυπηρετούσε κυρίως υπηκόους Αλβανίας, οι οποίοι ήθελαν να φθάσουν στη Μεγάλη Βρετανία. Κάθε ενδιαφερόμενος πλήρωνε δέκα με δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ και έφθανε στον προορισμό του με δύο τρόπους:
- είτε απευθείας αεροπορικώς
- είτε με ενδιάμεσους σταθμούς την Ιταλία και την Ισπανία.
Οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες σε τέσσερα άτομα, τρεις Έλληνες και έναν υπήκοο Αλβανίας και έχουν διαπιστώσει δώδεκα ταξίδια, ενώ στο 13ο έπιασαν το συνοδό - μέλος του κυκλώματος επ'αυτοφώρω να συνοδεύει ενδιαφερόμενο.
Τις κάμερες, που απεικονίζονται, είχε εγκαταστήσει ο φερόμενος ως "εγκέφαλος", προκειμένου να ελέγχει ακόμα και ποιος πλησιάζει στο σπίτι του, στον Κολωνό.

"Εγκέφαλος" θεωρείται ένας 46χρονος Έλληνας, ο οποίος αναλάμβανε και την κατάλληλη προετοιμασία των αλλοδαπών, δίνοντας τους οδηγίες για την συμπεριφορά τους, τους προμήθευε με όλα τα απαραίτητα είδη ένδυσης και αξεσουάρ, ώστε να προσομοιάζουν με ταξιδιώτες ενώ ακόμη τους συνόδευε, είτε ο ίδιος είτε οι υπόλοιποι συνεργοί, στα αεροδρόμια αναχώρησης. Σημειώνεται ότι, οι κατευθυντήριες οδηγίες δίνονταν αδιάκοπα μέχρι και μετά την άφιξη τους στους προορισμούς.

Ως προς τη διακίνηση, αυτή πραγματοποιούνταν είτε με πλαστά, είτε με γνήσια ταξιδιωτικά έγγραφα, δικά τους με πλαστή σφραγίδα εισόδου, ή τρίτων προσώπων, στις περιπτώσεις όπου ο υπό διακίνηση αλλοδαπός προσομοίαζε με τον πραγματικό κάτοχο.

Μανώλης Ασαριώτης 



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια