Βελτιώστε τη διάθεσή σας με πέντε απλούς τρόπους


Μερικές φορές κάτι απλό, όπως το να τραγουδήσετε το αγαπημένο σας τραγούδι ή να δείτε ένα επεισόδιο από μια κωμική σειρά, είναι αρκετό για να νιώσετε καλύτερα και να χαλαρώσετε.

Αν πάλι νιώθετε μοναξιά, περνώντας χρόνο με τους κοντινούς σας ανθρώπους ή το κατοικίδιό σας, μπορεί να σας κάνει να δείτε τη ζωή πιο αισιόδοξα.

Την επόμενη φορά που θα νιώσετε κάπως «πεσμένοι», δοκιμάστε να ακολουθήσετε κάποια από τις παρακάτω συμβουλές…

1. Βοηθήστε κάποιον

Μπορεί οι περισσότεροι άνθρωποι να λειτουργούν εγωκεντρικά και να βαφτίζουν τα δικά τους προβλήματα και ενδιαφέροντα ως τα πιο σημαντικά, αλλά αφήνοντας αυτήν τη νοοτροπία πίσω σας, θα εκπλαγείτε από τη θετική επίδραση της γενναιοδωρίας σας στη διάθεσή σας. Μαγειρέψτε στον/στη σύντροφό σας το αγαπημένο του φαγητό, κρατήστε την πόρτα για έναν συνάδερφο ή χαρίστε τα ρούχα που δε χρειάζεστε. Αντί να περιμένετε το καλό, αναλάβετε εσείς πρωτοβουλία.

2. Κάντε μια βόλτα στη φύση

Οι ενήλικες που είχαν στενή επαφή με τη φύση κατά την παιδική τους ηλικία εμφανίζουν καλύτερη ψυχική υγεία και πιο θετικά συναισθήματα, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας στη Βαρκελώνη. Το περπάτημα στη φύση μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σας, τόσο μέσω της άσκησης, όσο και της απόλαυση που προσφέρει η επαφή με το πράσινο.


3. Γυμναστείτε

Γιόγκα, τρέξιμο, χορός ή κολύμπι, όποιο είδος άσκησης και αν προτιμάτε, η γυμναστική αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους να βελτιώσετε τη διάθεσή σας. Εκτός από το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της γυμναστικής ξεχνάτε ό,τι σας απασχολεί και εκτονώνεστε, ο οργανισμός σας εκκρίνει σεροτονίνη και ενδορφίνες, ορμόνες οι οποίες σχετίζονται με την καλή διάθεση.

4. Αναζητήστε τον ήλιο

Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές θρησκείες και κουλτούρες, ανά τους αιώνες, έχουν θεοποιήσει τον ήλιο και τις ευεργετικές του ιδιότητες. Εκτός από ζωογόνος, ο ήλιος είναι επιπλέον ευεργετικός για την ψυχολογία, αφού αυξάνει την έκκριση ενδορφινών.

5. Χαμογελάστε…

… κάνει καλό! Μπορεί να σας ακούγεται γελοίο, όμως το χαμόγελο μπορεί να «ξεγελάσει» το σώμα σας να αρχίσει να εκκρίνει ενδορφίνες, τις ορμόνες της χαράς. Αμερικανική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το χαμόγελο πράγματι οδηγεί τον εγκέφαλο στη δημιουργία θετικών συναισθημάτων, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι αποτελεί μέσο αντιμετώπισης ψυχικών νόσων, όπως η κατάθλιψη.


Πηγή: vita.gr