Αντικαπνιστικός Νόμος: Πότε θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. - Αντίδραση από την Ένωση Αχαΐας - "Κάθε φορά βγάζουμε το φίδι από την τρύπα..."


Η βέβαιη και άμεση εμπλοκή της Αστυνομίας στους ελέγχους των καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής, αλλά και σε άλλους χώρους όπου ο αντικαπνιστικός Νόμος προβλέπει, δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί.

 

Όπως πληροφορείται το tempo24.news, ακόμη δεν έχουν δοθεί εντολές από την φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ στις κατά τόπους Διευθύνσεις μεταξύ των οποίων και η Αχαΐα για την έναρξη των ελέγχων, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι η εφαρμογή του Νόμου και κατά συνέπεια οι έλεγχοι όλων των χώρων για την εφαρμογή του  και την επιβολή προστίμων θα καθυστερήσει (πιθανότατα αμέσως μετά την ψήφιση του Νόμου στην Βουλή)

 

Θεωρείται μάλιστα βέβαιο ότι οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν με εντατικούς ρυθμούς ενδεχομένως και από τον μήνα Οκτώβριο.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου στην Βουλή και σχετικώς με τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Ελληνική Αστυνομία για την αποτελεσματική εφαρμογή του μέτρου, ο κ. Κικίλιας επικαλέστηκε το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών (Δανία, Γαλλία, Κύπρος, Τσεχία, Πολωνία, Σλοβακία, Λουξεμβούργο, Λετονία, Μάλτα). Επισήμανε πως ήδη σε αυτές τις χώρες αξιοποιείται το ένστολο προσωπικό.

 

Αναφορικώς με την σύσταση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) υπογράμμισε ότι «μετατρέπουμε τον ΕΟΔΥ σε έναν οργανισμό ευέλικτο για να αντιμετωπίζει το έκτακτο γεγονός και να παρεμβαίνει σε κρίσεις όπως το μεταναστευτικό» και σημείωσε ότι «γίνεται ένα κέντρο που πραγματικά θα παρεμβαίνει εκεί που υπάρχει ανάγκη για τους συμπολίτες μας».

 

Η αντίδραση από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας

 

"Η απόφαση της Πολιτείας να εμπλέξει την Ελληνική Αστυνομία θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην επιχειρησιακή δράση μας καθώς τέτοια καθήκοντα τα οποία εμείς αποκαλούμε παρεργα, μας απομακρύνουν απο το να είμαστε κοντά στους πολίτες. Όλοι καταλαβαίνουν τι θα γίνει αν τα περιπολικά με τις ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικο εγκλωβίζονται για ώρες στον έλεγχο καταστημάτων για το κάπνισμα", είναι η πρώτη αντίδραση από τον πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας, Χάρη Τσίτσικα.

 

"Δεν μπορεί να μην υπάρχουν άλλοι ελεγκτικοί μηχανισμοί και κάθε φορά η Ελληνική αστυνομία να καλείται να βγάλει το φίδι απο την τρύπα...", καταλήγει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης.

 


πηγή: tempo24.news