Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα δωρεάν VPN



Όσοι επιθυμούν ανωνυμία στο διαδίκτυο και μάλιστα χωρίς να ξοδέψουν ούτε ευρώ, τα δωρεάν VPN αποτελούν τη λύση.

Παρότι η χρήση δωρεάν VPN μπορεί να βοηθήσει να λυθούν κάποια προβλήματα, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με τα πλεονεκτήματα και την ασφάλεια που παρέχουν οι εκδόσεις VPN που προσφέρονται συνδρομητικά με χρήματα.

Πολλοί χρήστες δεν κατανοούν τους κινδύνους που δημιουργεί η χρήση ενός δωρεάν VPN. Μπορείτε να αποφασίσετε μόνοι σας εάν πραγματικά αξίζει να δώσει κανείς λίγα παραπάνω ευρώ για ένα καλό VPN. Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά, λοιπόν, μερικά από τα προβλήματα και τους κινδύνους που κρύβει η χρήση ενός δωρεάν VPN. Η τελική απόφαση είναι δική σας:

Περιορισμένη ασφάλεια

Βασικός σκοπός ενός VPN είναι η προστασία από χάκερ. Υπάρχουν δωρεάν VPN που αντί να προστατεύουν τους χρήστες, τους γεμίζουν με κακόβουλο λογισμικό. Προκειμένου τα δωρεάν VPN να βγάλουν χρήματα, προβάλουν διαφημίσεις, ενώ αντίστοιχα τα VPN που προσφέρονται επί πληρωμή προσφέρουν έξτρα εργαλεία, όπως μπλοκάρισμα διαφημίσεων, ανίχνευση κακόβουλου λογισμικού κλπ.

Καταγραφή δραστηριότητας

Άλλος ένας λόγος για να χρησιμοποιήσετε VPN είναι για να περιηγείστε ανώνυμα και να μην αφήνετε ίχνη για τη δραστηριότητά σας στο διαδίκτυο. Αυτό είναι αμφίβολο να συμβεί με δωρεάν VPN και αρκετά αντιφατικό, από την άποψη πως ενσωματώνουν λογισμικό καταγραφής της δραστηριότητάς σας, ώστε τα στοιχεία να δοθούν σε διαφημιστές. Είναι πραγματικά ιδιαίτερα ειρωνικό ένα VPN να καταγραφεί τη δραστηριότητα των χρηστών και μετά να πουλά τα δεδομένα αυτά.


Αδυναμία ξεκλειδώματος του Netflix

Το Netflix διαθέτει γεωγραφικούς περιορισμούς όσον αφορά την προβολή του περιεχομένου του. Άλλο υλικό βλέπει κανείς στην Αμερική και άλλο στην Ελλάδα. Στην πρώτη περίπτωση μιλάμε για πολλαπλάσιες εκπομπές και σειρές που δεν είναι εφικτό να δούμε στη χώρα μας. Πολλά από τα εμπορικά VPN μπορούν να ξεπεράσουν αυτόν τον περιορισμό και να «μπερδέψουν» το Netflix, κάνοντάς το να νομίζει ότι βρισκόμαστε σε κάποια άλλη χώρα. Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα δωρεάν VPN που να μπορεί να προσφέρει τη δυνατότητα αυτή.

Περιορισμένο εύρος ζώνης

Συνήθως τα δωρεάν VPN περιορίζουν την κίνηση των δεδομένων. Με τον τρόπο αυτόν επιθυμούν να κάνουν τους χρήστες να αναβαθμίσουν σε πρόγραμμα με χρήματα. Τα 300-500mb/μήνα που προσφέρουν πολλά από τα δωρεάν VPN, είναι «ψίχουλα» και εξανεμίζονται ακόμα και μέσα σε λίγες ώρες.

Μείωση ταχύτητας

Από τη στιγμή που γίνεται ανακατεύθυνση των δεδομένων μέσω του διακομιστή του VPN, είναι λογικό να υπάρξει κάποια καθυστέρηση στη λήψη και στην αποστολή δεδομένων. Στα εμπορικά VPN, οι καθυστερήσεις αυτές είναι μικρές έως και απειροελάχιστες. Δυστυχώς, λόγω της κακής ποιότητα των δωρεάν VPN, οι ταχύτητες είναι πολύ χαμηλές. Μερικές φορές αυτό γίνεται εσκεμμένα, προκειμένου να δημιουργείται άλλο ένα κίνητρο αναβάθμισης σε πρόγραμμα με χρήμα. Τα δωρεάν VPN προβάλλουν επίσης διαφημίσεις, κάτι που περιορίζει επίσης την ταχύτητά τους.

Πώληση εύρους ζώνης

Πέρα από τις διαφημίσεις και την πώληση των στοιχείων σας σε τρίτους, πολλά από τα δωρεάν VPN έχουν βρει έναν ακόμη τρόπο για να κερδίσουν χρήματα. Αφήνουν όσους πελάτες πληρώνουν, να χρησιμοποιήσουν το εύρος ζώνης άλλων πελατών με δωρεάν πρόσβαση την υπηρεσία. Ουσιαστικά πωλούν το εύρος ζώνης των δωρεάν χρηστών. Εάν κάποιος χάκερ προσπαθήσει να πραγματοποιήσει κάποια κυβερνοεπίθεση, μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιήσει το δικό σας υπολογιστή και να βρεθείτε μπλεγμένοι σε εγκληματικές δραστηριότητες.


Πηγή: thestival.gr




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια