Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τα Εξάρχεια και τα θύματα των πρεζεμπόρων


του Δημήτρη Καλαντζή.

Ένας άντρας γύρω στα σαράντα σηκώνεται με πολύ αργές κινήσεις από το εσωτερικό πεζούλι της πλατείας Εξαρχείων και κατευθύνεται προς την πλευρά του Βοξ. Κάνει ένα βήμα, κοντοστέκεται για να στερεώσει το κορμί του, και ξεκινά για το επόμενο βήμα. Δεν μπορεί όμως…
Σωριάζεται στο πλακόστρωτο.
Δύο νεαροί ασιατικής καταγωγής τρέχουν να τον σηκώσουν. Μαζί κι ένας συνομήλικός του από το πεζούλι.
Και οι τρεις καταφέρνουν να τον στήσουν όρθιο.
Δεν δείχνει να πονάει. Για την ακρίβεια, δεν δείχνει τίποτα…
Καμία αίσθηση. Καμία έκφραση. Καμία κουβέντα.
Τινάζει μηχανικά με αργές κινήσεις τη σκόνη από τα ρούχα του και ξεκινά ξανά την  προσπάθεια να ισορροπήσει για να βαδίσει…
Η πλατεία Εξαρχείων συνεχίζει να στοιχειώνεται από τα ναρκωτικά. Οι αλλεπάλληλες επιχειρήσεις της Αστυνομίας έχουν μειώσει τους προκλητικούς ντίλερς που σταματούσαν τους περαστικούς για να πουλήσουν την πραμάτεια τους, αλλά ο θάνατος είναι παρών.    
Εξαρτημένοι από Ασία, Αφρική και Ευρώπη βρίσκονται παντού. Κινούνται αργά, ζητούν χρήματα, ψάχνουν στα παρτέρια και το πλακόστρωτο για παραπεταμένα χάπια, τσακώνονται μεταξύ τους για κάποια συναλλαγή που δεν ευδοκίμησε…
Ο Δήμος Αθηναίων ξεκίνησε εντατικές προσπάθειες για την αποκατάσταση των υποδομών της πλατείας Εξαρχείων. Αφαιρέθηκε ο όγκος του σιδερένιου κοντέινερ, κλαδεύτηκαν τα δέντρα, φυτεύτηκαν πολλοί θάμνοι, βάφτηκαν τα πεζούλια και τοποθετήθηκαν πολλοί στύλοι φωτισμού με μεταλλική προστασία για τους βανδαλισμούς.
Κάποιοι από τους τελευταίους καταστράφηκαν πριν περάσουν 24 ώρες.
Ο κεντρικός φανοστάτης με τους τρεις έρωτες βρίσκεται ξεγυμνωμένος από το μάρμαρο στη μία πλευρά, ενώ τις υπόλοιπες καλύπτουν αφίσες.
Δύο μεγάλα πανό τέμνουν την πλατεία. Ένα για τoν Ζακ/Τζάκι και ένα εναντίον της καταστολής και της ναρκομαφίας.
Το βιβλιοπωλείο της πλατείας Bibliotheque ανέλαβε το Σαββατοκύριακο να διοργανώσει έκθεση βιβλίου σε πάγκους, ανοιχτή συζήτηση για τα Εξάρχεια και μια μικρή συναυλία στην προσπάθεια να φέρει κόσμο στην πλατεία, να ξεκινήσει τη λεγόμενη «επανοικειοποίηση».
Ήταν σημαντική πρωτοβουλία για την οποία δούλεψαν πολλοί άνθρωποι.
Μακάρι να έχουν αντοχές να τη συνεχίσουν.
Η διαδικασία όμως επιστροφής των Εξαρχείων στους κατοίκους και τους φίλους τους δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Η περιοχή αφέθηκε για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα στις μαφίες. Και είναι δύσκολο να εκριζωθούν σε μια κοινωνία που δεν διαθέτει ακόμα δομές για την περίθαλψη των θυμάτων τους.
Εξάρχεια, ΑΣΟΕΕ, Χαλκοκονδύλη και Δημοτική Αγορά δεν θα ανασάνουν ποτέ εάν δεν υπάρξει συγκεκριμένη πολιτική κατά των ναρκωτικών με ολοκληρωμένες δομές αποτοξίνωσης, φιλοξενίας, απεξάρτησης και δεύτερης ευκαιρίας για τους απεξαρτημένους.
Μπορεί να γίνει, αρκεί να το αποφασίσει η κοινωνία μας.
Κλείνοντας τα αυτιά στις χυδαίες ΜΚΟ και στα συμφέροντα που κεκαλυμμένα ή αποκάλυπτα εξυπηρετούν.

Πλατεία Εξαρχείων, 28/08/2019.
Πλατεία Εξαρχείων, 28/08/2019.


πηγή: postmodern.gr



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια