Λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς παρουσιάζουν τα παιδιά μεγαλύτερων γονιώνΛιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς στην παιδική ηλικία εμφανίζουν τα παιδιά που έχουν γεννηθεί από μεγαλύτερους γονείς, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Τα δεδομένα της μελέτης, που δημοσιεύτηκαν στο «Child Development», το επιστημονικό περιοδικό της Ένωσης για την Έρευνα στην Ανάπτυξη του Παιδιού, αναδεικνύουν ότι τα παιδιά με μεγαλύτερους γονείς τείνουν να έχουν λιγότερα συμπεριφορικά προβλήματα εξωτερίκευσης συναισθημάτων (π.χ. επιθετικότητα). Σ' αυτό το σημείο αναφέρεται ότι τα δεύτερα παιδιά μιας οικογένειας, σύμφωνα με άλλη έρευνα, είναι πιθανό να αναπτύξουν πιο παραβατική συμπεριφορά σε σχέση με το πρώτο παιδί. Η ηλικία των γονέων, όμως, δεν φάνηκε να σχετίζεται με προβλήματα στις συμπεριφορές εσωτερίκευσης συναισθημάτων (π.χ. άγχος, κατάθλιψη).

Η Μαριέλ Ζόντερβαν-Ζουίνενμπουργκ, μια μεταδιδακτορική ερευνήτρια μεθοδολογίας και στατιστικής στο πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης καθησυχάζει τους γονείς τονίζοντας ότι «με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αν αποκτήσουν παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία».

Η μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, το Ιατρικό Κέντρο Έρασμος και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Γκόρνιγκεν, ανέλυσε δεδομένα από 32.892 παιδιά ολλανδικής καταγωγής, ηλικιών από 10 έως 12 ετών. Τα προβλήματα συμπεριφοράς αξιολογήθηκαν από τους πατέρες, τις μητέρες, τους δασκάλους και από τα ίδια τα παιδιά.

Τα αποτελέσματα της έρευνας για τα παιδιά μεγαλύτερων γονιών

Τα παιδιά που συμμετείχαν είχαν λάβει μέρος σε τέσσερις μελέτες, στην κάθε μια από τις οποίες το ηλικιακό φάσμα των γονέων διέφερε. Διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά με μεγαλύτερους γονείς είχαν λιγότερα συμπεριφορικά προβλήματα εξωτερίκευσης. Δεν υπήρξε η ίδια συσχέτιση για συμπεριφορές εσωτερίκευσης συναισθημάτων. Ακόμα και στην περίπτωση στην οποία έλαβαν υπόψη το κοινωνικοοικονομικό καθεστώς των οικογενειών, τα αποτελέσματα αυτά δεν τροποποιήθηκαν. Η ευνοϊκή, επομένως, επίδραση της ηλικίας των γονέων δεν έχει σχέση με το εισόδημά τους.

Η Ντόρετ Μπόσμσα, καθηγήτρια βιολογικής ψυχολογίας και γενετικής συμπεριφοράς στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και μια από τους συντάκτες της μελέτης, διερευνώντας τα αίτια αυτής της επίδρασης υποθέτει ότι οι μεγαλύτεροι γονείς έχουν συνήθως υψηλότερα εισοδήματα και επίπεδο εκπαίδευσης, τονίζει, όμως, ότι αυτοί οι παράγοντες δεν εξηγούν πλήρως το πώς η μεγαλύτερη ηλικία των γονέων ελαχιστοποιεί τα συμπεριφορικά προβλήματα εξωτερίκευσης συναισθημάτων των παιδιών.


Πηγή: iefimerida.gr