Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Απονενοημένα διαβήματα αστυνομικών και πυροσβεστών

Προκαλεί εντύπωση ότι οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες που βάζουν τέλος στη ζωή τους είναι περισσότεροι από εκείνους που σκοτώνονται σε ώρα υπηρεσίας. Το 2017 στις ΗΠΑ
καταγράφηκαν 243 αυτοκτονίες ενστόλων, ενώ εκείνοι που σκοτώθηκαν στο καθήκον ήταν 222.
Σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες, οι αστυνομικοί αντιμετωπίζουν κατά μέσον όρο στη σταδιοδρομία τους 188 «σοβαρά περιστατικά» ικανά να τους προκαλέσουν σοβαρές ψυχικές διαταραχές. Εχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη και μετατραυματικό στρες σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Στην Ευρώπη, τα δεδομένα δεν είναι καλύτερα. Σε δημοσίευμα του περιοδικού Time  (18 Αυγούστου 2019) επισημαίνεται ότι από την αρχή του χρόνου 64 Γάλλοι αστυνομικοί έχουν βάλει τέλος στη ζωή τους.
Το πρόβλημα είναι τόσο οξύ που η διοίκηση της γαλλικής αστυνομίας προχώρησε στην ίδρυση «μονάδας πρόληψης αυτοκτονιών», ενώ τα συνδικάτα αποδίδουν το φαινόμενο στην πίεση που δέχονται εξαιτίας των κινητοποιήσεων των «Κίτρινων Γιλέκων». Στην Ιταλία καταγράφηκαν 31 αυτοχειρίες αστυνομικών από την αρχή του έτους, ενώ στην Αγγλία, όπου όμως οι περισσότεροι αστυνομικοί δεν οπλοφορούν, την τριετία 2015-2017 ο αριθμός των αυτοκτονιών στην αστυνομία κυμάνθηκε από 21 έως 23. Το βράδυ της Δευτέρας Ολλανδός αστυνομικός στην πόλη Ντόρντρεχτ πυροβόλησε τη σύζυγό του και τα δύο τους παιδιά πριν αυτοκτονήσει. Αντίστοιχο έγκλημα είχε διαπράξει τον Δεκέμβριο του 2017  ο 47χρονος αρχιφύλακας Χρήστος Ζαπαντιώτης, στους Αγ. Αναργύρους. Σκότωσε τη σύζυγο, την κόρη και την πεθερά του πριν βάλει τέλος στη ζωή του.
Στην Ελλάδα, από το 2007 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 44 αυτοχειρίες αστυνομικών. Η χρονιά με τις περισσότερες, έξι στον αριθµό, ήταν το 2013, ενώ το 2018 ήταν η πρώτη χρονιά χωρίς ούτε µία αυτοκτονία. Πάντως, τα δεδομένα φέτος είναι περισσότερο ανησυχητικά. Μόλις τον περασμένο Μάιο ένας 30χρονος υπαρχιφύλακας από τη Διεύθυνση Μεταγωγών βρέθηκε κρεμασμένος στο σπίτι του, ενώ την 20ή Αυγούστου 50χρονος υπάλληλος της Εξωτερικής Φρουράς αυτοπυροβολήθηκε με το υπηρεσιακό του όπλο, μπροστά στα μάτια των συναδέλφων του. Μαζί με τα σχέδια για πάταξη της ανομίας και του εγκλήματος, καλό είναι η διοίκηση της ΕΛ.ΑΣ. να ανανεώσει  και τον καναπέ του ψυχολόγου της.


Γιάννης Σουλιώτης



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια