Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Εμβόλια ακριβείας: Ποια η χρήση τους και ποιους αφορούν;



Εμβόλια ακριβείας, τα οποία θα έχουν εξατομικευμένη δράση σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, αναμένεται να αναπτυχθούν και να κυκλοφορήσουν στο μέλλον.

Μέχρι, όμως, να κυκλοφορήσουν τα εμβόλια ακριβείας θα συνεχίζουν να γίνονται τα παραδοσιακά εμβόλια με τα οποία εμβολιάζονται όλες οι πληθυσμιακές ομάδες.

Ήδη γίνονται έρευνες για τη δημιουργία εμβολίων ακριβείας, αναφέρει ο καθηγητής Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας, Εμμανουήλ Ροηλίδης, μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο περιθώριο του Συνεδρίου «Παιδιατρικές Ημέρες 2019», της Γ' Παιδιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ και της Παιδιατρικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος που φέτος ήταν αφιερωμένο στις λοιμώξεις.

«Σήμερα, για παράδειγμα, το ίδιο εμβόλιο που κάνουμε σε ένα βρέφος, το κάνουμε και σε έναν ενήλικα 65 ετών. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι διαφορετικά αντιδρά ο οργανισμός ενός βρέφους και διαφορετικά ενός ενήλικα. Ένας Εσκιμώος που ζει στο Βόρειο Πόλο, δεν έχει το ίδιο ανοσοποιητικό σύστημα με έναν Αφρικανό που ζει σε υπερβολική ζέστη και επομένως μπορεί να έχει διαφορετική απόκριση στο εμβόλιο. Επίσης οι άνθρωποι στην Άπω Ανατολή έχουν διαφορετικά γονίδια από τους Καυκάσιους. Ακόμη και το φύλο (άνδρας-γυναίκαα, αγόρι-κορίτσι) έχει σχέση. Επίσης, ένας υγιής ξενιστής και ένας ανοσοκατεσταλμενος δεν έχουν την ίδια απάντηση στο ίδιο εμβόλιο», επισημαίνει ο κ. Ροηλίδης, αναφερόμενος στα προβλήματα που υπάρχουν με τα παραδοσιακά εμβόλια για την πρόληψη λοιμωδών νοσημάτων.

«Με τις διάφορες μοριακές και βιολογικές μεθόδους που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας και γνωρίζοντας τα παρόμοια χαρακτηριστικά διαφόρων ομάδων ανθρώπων, θα μπορούμε να πούμε ποιο εμβόλιο ακριβείας είναι κατάλληλο γι’ αυτούς. Γι’ αυτό και χαρακτηρίζονται ως εμβόλια ακρίβειας. Όλα αυτά συζητούνται σήμερα, ήδη γίνεται έρευνα και υποτίθεται ότι στο μέλλον θα βγουν εμβόλια ακριβείας. Κι αυτό δεν είναι κάτι που είναι φουτουριστικό», προσθέτει.

Στο ερώτημα εάν οι έρευνες για τα εμβόλια ακριβείας αφορούν κάποια συγκεκριμένα λοιμώδη νοσήματα, ο κ. Ροηλίδης απαντά ότι οι έρευνες προχωρούν με ταχύ ρυθμό και αναφέρει χαρακτηριστικά την έρευνα που γίνεται για εμβόλιο κατά της ελονοσίας, για την οποία ήδη υπάρχει τέτοιο εμβόλιο. Επίσης αναφέρει ότι γίνεται έρευνα για εμβόλιο κατά του ιού του Δυτικού Νείλου χωρίς να υπάρχει ακόμη εμβόλιο και επισημαίνει ότι έχει κυκλοφορήσει εμβόλιο για τον Έμπολα, το οποίο όμως δεν εφαρμόζεται σε όλους, παρά μόνο σε περιοχές που ενδημεί ο ιός Έμπολα.

Ο καθηγητής Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας επισημαίνει ότι σήμερα η ιατρική ακριβείας είναι μια τάση, τμήμα της οποίας αποτελούν τα φάρμακα ακριβείας και τα εμβόλια ακριβείας. «Πιθανότατα σύντομα θα έχουμε τέτοια εμβόλια. Μέχρι να κυκλοφορήσουν τα εμβόλια ακριβείας, πρέπει να κάνουμε τα παραδοσιακά σύμφωνα με το εθνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα», σημειώνει σχετικά.

Επισημαίνει, τέλος, ότι γίνεται μεγάλη έρευνα για τη δημιουργία εμβολίων για την πρόληψη διαφόρων παθήσεων, ενώ αναφέρει ως μεγάλη επιτυχία τα δύο εμβόλια κατά του καρκίνου που κυκλοφορούν εδώ και χρόνια, το εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Β, η οποία ευθύνεται για τον καρκίνο του ήπατος, και το εμβόλιο κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων, ο οποίος ενοχοποιείται κυρίως για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.


Πηγή: newsbeast.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια