Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Το Πόρισμα για τη Μεγάλη Ανεξιχνίαστη Κλοπή Όπλων στην Κω

Το καλοκαίρι του 2002 ήταν πυρετικό, καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη η εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη. Όλη η Ελλάδα ήταν στημένη μπροστά στις τηλεοράσεις. Όταν αποκαλύφθηκε η μεγάλη κλοπή
οπλισμού στο στρατόπεδο της Κω, ο συνειρμός ήταν αβίαστος, ωστόσο καμία σύνδεση με τη 17Ν δεν αποδείχθηκε τα επόμενα χρόνια. Αντίθετα, η ΕΔΕ που έκαναν οι Ένοπλες Δυνάμεις για την υπόθεση αποκάλυψε κωμικοτραγικά λάθη και «τρύπες». Το ριφιφί στην Κω παραμένει έως σήμερα ανεξιχνίαστο, ενώ ο κλεμμένος οπλισμός δεν βρέθηκε. Το VICE παρουσιάζει το πόρισμα της εσωτερικής στρατιωτικής έρευνας. Με την υπόθεση της Λέρου ανοιχτή, φαίνεται ότι έκτοτε ελάχιστα πράγματα βελτιώθηκαν στην ασφάλεια των στρατοπέδων.
Τα ξημερώματα του Σαββάτου 3 Αυγούστου 2002, δύο φαντάροι που έκαναν περίπολο στο στρατόπεδο «Κωνσταντίνου Παλαιολόγου» στο Λινοτόπι της Κω, παρατήρησαν ότι το λουκέτο της πόρτας της αποθήκης ιματισμού ήταν κομμένο. Μπήκαν μέσα και είδαν στον τοίχο μια τρύπα 30Χ40 εκατοστών. Το άνοιγμα οδηγούσε στην διπλανή αποθήκη οπλισμού του 544 Τάγματος Εθνοφυλακής. Έλειπαν 17 πιστόλια των 45 χιλιοστών, τρία οπλοπολυβόλα ΗΚ-11 Α1 και τρία πολεμικά τυφέκια G3A3 – ένα τέταρτο όπλο βρέθηκε στο έδαφος και προφανώς είχε πέσει από τα χέρια των δραστών, που βιάζονταν να απομακρυνθούν.
Από το πόρισμα προκύπτει ότι η αποθήκη οπλισμού διέθετε σύστημα συναγερμού, που μπορούσε να ενεργοποιηθεί με το άνοιγμα της πόρτας. Υπήρχε επίσης ένας αισθητήρας χώρου, δίπλα στο σημείο που ανοίχτηκε η τρύπα. «Τη συγκεκριμένη περίοδο όμως, ο εν λόγω συναγερμός ήταν εκτός λειτουργίας, επειδή η μπαταρία, αξίας 100 ευρώ, από εξαμήνου περίπου είχε εξαντληθεί, δεν είχε όμως αντικατασταθεί λόγω ελλείψεως οικονομικών πόρων», σημειώνεται. Αυτοί που μπήκαν στο στρατόπεδο γνώριζαν την παραπάνω λεπτομέρεια. Δεν ήταν μόνο αυτό.
Στον εξωτερικό τοίχο του κτιρίου της αποθήκης υπήρχε μέσα σε κλειδωμένο μεταλλικό κουτί ένας διακόπτης που άνοιγε τον φωτισμό στον χώρο που βρίσκονταν τα όπλα. Ο διακόπτης ήταν μόνιμα τοποθετημένος στη θέση ΟΝ και άνοιγε κάθε βράδυ μαζί με τον γενικό διακόπτη φωτισμού του όρχου οχημάτων, με το φως στον εσωτερικό χώρο της αποθήκης οπλισμού να παραμένει ανοιχτό καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό συνέβαινε «αντίθετα με τη σχετική πάγια διαταγή, που προέβλεπε την αφή του φωτισμού μόνο στην περίπτωση που εργάζεται προσωπικό στο εσωτερικό της αποθήκης», όπως σημειώνεται στο πόρισμα. Έτσι, η λάμπα ήταν καμμένη και ο χώρος δεν φωτιζόταν, είτε κάποιος έμπαινε μέσα είτε όχι.
Η εσωτερική έρευνα έδειξε, επίσης, ότι στον ακάλυπτο χώρο πίσω από την αποθήκη δεν υπήρχε φωτισμός, λόγω εκκένωσης μέρους των εγκαταστάσεων του στρατοπέδου και της προοπτικής εκκένωσης και των υπολοίπων – υπήρχε μια αίσθηση προσωρινότητας, εξαιτίας του σχεδίου να μεταφερθουν άνθρωποι και εξοπλισμός από το βόρειο στο νότιο τμήμα του στρατοπέδου. «Η έλλειψη φωτισμού δυσχεραίνει τον οπτικό έλεγχο της περιοχής κατά τη νύχτα, αλλά και την κίνηση των περιπόλων, οι οποίες συνήθως απέφευγαν την κίνηση στο υπόψη σκοτεινό σημείο», σημειώνεται. «Ο συγκεκριμένος χώρος δεν εκαλύπτετο από σκοπό, λόγω της ελλείψεως προσωπικού, παρά μόνον με περίπολο και εφόδους, ως εκ τούτου στην περιοχή είχε δημιουργηθεί κενό ασφαλείας».
Την ίδια μέρα της αποκάλυψης της κλοπής του οπλισμού, ανακλήθηκαν όλες οι άδειες του μόνιμου προσωπικού και των φαντάρων, ενώ το στρατόπεδο «σφραγίστηκε», ότι δηλαδή συνέβη αυτήν την εβδομάδα στη Λέρο. Στη μονάδα της Κω απαγορεύτηκε σε όλους να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με άτομα εκτός στρατοπέδου, ενώ την επόμενη μέρα έγινε αναπαράσταση της κλοπής. Ζητήθηκε από στρατιώτες να ανοίξουν δεύτερη τρύπα στον εσωτερικό τοίχο της αποθήκης. Ο σκοπός ήταν να διαπιστωθεί αν ο φρουρός στη σκοπιά, που βρισκόταν σε απόσταση 50 μέτρων, μπορούσε να αντιληφθεί τον θόρυβο. Αποδείχθηκε ότι δεν θα μπορούσε να ακούσει τους «ποντικούς». Ο θόρυβος που έκαναν οι δράστες θεωρήθηκε κλειδί στην έρευνα κι αυτό διότι το κιβώτιο με τα 45άρια πιστόλια ήταν τσιμεντοποιημένο στο δάπεδο της αποθήκης, επομένως χρησιμοποιήθηκε καλέμι και σφυρί για να αφαιρεθεί. Επιπλέον, οι αξιωματικοί που έκαναν την αυτοψία ζήτησαν από τους άντρες του προσωπικού της μονάδας να περάσουν ένας-ένας από το άνοιγμα στον τοίχο, ώστε να αποκλειστούν όσοι δεν χωρούσαν να τρυπώσουν εκεί μέσα.
Η ΕΔΕ ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από μία εβδομάδα, χρόνος που είχε σχολιαστεί τότε στο στράτευμα. Το ΓΕΣ επέβαλε τελικά πολυήμερες ποινές παύσης σε έξι αξιωματικούς που ήταν υπεύθυνοι για την αποθήκη του στρατοπέδου της Κω. Αναλυτικά, επιβλήθηκαν οι παρακάτω ποινές: Αφαίρεση της διοίκησης και διοικητική ποινή φυλάκισης 20 ημερών στον ταξίαρχο-διοικητή της Nήσου Κω, απόλυση από τις Ένοπλες Δυνάμεις του αντισυνταγματάρχη-διοικητή του 544 Τάγματος Εθνοφυλακής και ποινή φυλάκισης 60 ημερών, ποινή φυλάκισης 30 ημερών στον αρχιλοχία αξιωματικό υπηρεσίας, ποινή φυλάκισης 20 ημερών στο διοικητή του 80ου ΛΑΤΕΘ, ποινή φυλάκισης 15 ημερών στο διοικητή του 282 Τάγματος Εθνοφυλακής, ποινή φυλάκισης 10 ημερών στον δόκιμο αξιωματικό που ήταν υπεύθυνος για τις περιπολίες.





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια