Πώς μπορεί η ζάχαρη να μας προκαλέσει κούραση;Αν και οι ειδικοί μέχρι τώρα έλεγαν ότι η ζάχαρη, έστω και πρόσκαιρα, μας χαρίζει ενέργεια, νέα έρευνα ανατρέπει τα δεδομένα.

Συγκεκριμένα, η νέα έρευνα δείχνει πως η κατανάλωση ζάχαρης δεν βελτιώνει τη διάθεση, αλλά αντίθετα μπορεί να ελαττώσει την εγρήγορση και να αυξήσει το αίσθημα κόπωσης.

Για τους σκοπούς της ανάλυσης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 31 προηγούμενες μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν 1300 ενήλικες. Οι μελέτες που συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση, είχαν εξετάσει την επίδραση της κατανάλωσης ζάχαρης στη διάθεση, το θυμό, την εγρήγορση, τη θλίψη και την κόπωση.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «Neuroscience & Biobehavioral Reviews».

Συνολικά, η ζάχαρη δεν φάνηκε να επιδρά στη διάθεση, ανεξάρτητα από την ποσότητα που καταναλώνεται, αλλά και το είδος της δραστηριότητας που ακολουθεί. Αντίθετα, παρατηρήθηκε εντονότερη κόπωση και μικρότερη εγρήγορση μετά την κατανάλωση ζάχαρης.

Όπως σχολιάζουν οι ερευνητές, τα παραπάνω ευρήματα όχι μόνο δεν επιβεβαιώνουν τη φημολογούμενη «τονωτική» δράση της ζάχαρης, αλλά δείχνουν το ακριβώς αντίθετο. Κλείνοντας, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα σακχαρούχα ροφήματα και τα γλυκίσματα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως «τονωτική ένεση», ειδικά αν αναλογιστεί κανείς την αύξηση της συχνότητας εμφάνισης παχυσαρκίας, σακχαρώδη διαβήτη και μεταβολικού συνδρόμου που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.


Πηγή: healthview.gr