Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τι είναι το σύνδρομο στοματικής αλλεργίας και πώς προκαλείται;



Αποτελεί μία αρκετά συχνή και συνηθισμένη τροφική αλλεργία στους ενήλικες.

Ωστόσο, λίγοι γνωρίζουν τις αιτίες που το προκαλούν, τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της Mayo Clinic, το πιο συχνό σύμπτωμα του συνδρόμου στοματικής αλλεργίας (ΣΣΑ) είναι το μούδιασμα στα χείλη ή πρήξιμο στη γλώσσα μετά από την κατανάλωση ενός φρέσκου προϊόντος, όπως, για παράδειγμα, ένα καρότο ή ένα ροδάκινο.

Το σύνδρομο εκδηλώνεται συνήθως σε άτομα με εποχικές αλλεργίες, ιδίως σε όσους έχουν αλλεργία σε συγκεκριμένους τύπους γύρης. Στα άτομα με διαπιστωμένη εποχική αλλεργία, ορισμένες τροφές αναγνωρίζονται από τον οργανισμό ως αλλεργιογόνα λόγω των πρωτεϊνών που περιέχουν.

Τέτοιες κατηγορίες είναι:
  • Η γύρη των δέντρων και το ακτινίδιο ή το καρύδι, η γύρη της χλόης και το πεπόνι ή η τομάτα.
  • Ορισμένα φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά, όπως τα νεκταρίνια, τα ροδάκινα, τα κεράσια, τα μήλα, το σέλινο, το καρότο και η πιπεριά είναι επίσης τροφές που προκαλούν συχνά κρίση του ΣΣΑ.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα του συνδρόμου είναι η φαγούρα και/ή το πρήξιμο στο λαιμό, στο στόμα, στη γλώσσα και στα χείλη και τυπικά εκδηλώνονται μέσα σε λίγα λεπτά από την κατανάλωση κάποιου από τα παραπάνω τρόφιμα.

Εάν υποψιάζεστε ότι πάσχετε από το σύνδρομο στοματικής αλλεργίας, συμβουλευτείτε αλλεργιολόγο ώστε να επιβεβαιωθεί η διάγνωση και να σχεδιαστεί ένα ολοκληρωμένο πλάνο διαχείρισης των συμπτωμάτων.


Πηγή: healthreport.gr




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια