Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για να «καθαρίσουν» τα Εξάρχεια - Στόχος η κανονικότητα στην περιοχή


Σε δύο στάδια αναμένεται να εξελιχθεί το σχέδιο της Ελληνικής Αστυνομίας και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την επιστροφή της ασφάλειας και της κανονικότητας στα
Εξάρχεια. Στόχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι να σταματήσει η δράση των κουκουλοφόρων, η διακίνηση ναρκωτικών και η πώληση λαθραίων τσιγάρων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», η πρώτη φάση, που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, εκτυλίσσεται με συνεχείς επιχειρήσεις της Δίωξης Ναρκωτικών κατά διακινητών με έδρα την πλατεία Εξαρχείων αλλά και εκκενώσεις υπό κατάληψη κτιρίων.
«Αρχικά έπρεπε να σταλεί το μήνυμα ότι τα Εξάρχεια δεν είναι κάτι ξεχωριστό από τις υπόλοιπες περιοχές του Κέντρου. Η Αστυνομία θα μονιμοποιήσει την παρουσία της εκεί. Από τα μέσα Ιουλίου μέχρι σήμερα έχουν γίνει οκτώ διαφορετικές επιχειρήσεις της Δίωξης Ναρκωτικών στην ‘‘καρδιά’’ των Εξαρχείων», εξηγεί πηγή της Λεωφόρου Κατεχάκη.
Οι πρώτες κινήσεις της ΕΛΑΣ έφεραν τη σύλληψη περίπου 15 διακινητών. Και μπορεί τα ηγετικά στελέχη των κυκλωμάτων να παραμένουν ελεύθερα, ωστόσο οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν ότι οι πρώτες συλλήψεις έχουν ιδιαίτερο συμβολισμό για τη στάση που θα κρατήσουν εφεξής οι Αρχές.
Μέχρι στιγμής, η πιο δυναμική παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. δεν έχει προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις από τον αναρχικό χώρο, χάρη και στο γεγονός πως πολλοί από αυτούς βρίσκονται σε… καλοκαιρινές διακοπές. Οι πιο έμπειροι αστυνομικοί εκτιμούν ότι οι αντιδράσεις θα φανούν το φθινόπωρο.
Παράλληλα, θα συνεχιστούν οι εκκενώσεις των υπό κατάληψη κτιρίων. Στα Εξάρχεια υπάρχουν συνολικά 18 καταλήψεις, με τις εισαγγελικές αρχές να έχουν δώσει παραγγελία για εκκένωση σε αρκετές από αυτές, οι οποίες θα εκτελεστούν το επόμενο διάστημα. Την περασμένη Δευτέρα εκκενώθηκαν τέσσερα κτίρια που τελούσαν υπό κατάληψη, δύο εκ των οποίων, μάλιστα, βρίσκονταν ακριβώς δίπλα από την πλατεία.
«Το να αδειάσεις ένα κτίριο είναι το εύκολο κομμάτι της υπόθεσης. Το δύσκολο είναι να βρεις τους χώρους που θα φιλοξενήσεις τον κόσμο. Ιδιαίτερα όταν ξέρεις ότι στις καταλήψεις των Εξαρχείων ζουν δεκάδες ή εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά» εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Η δεύτερη φάση του σχεδίου για τα Εξάρχεια περιλαμβάνει την ίδρυση μιας νέας μηχανοκίνητης ομάδας ταχείας επέμβασης, την ομάδα «Δέλτα». Η νέα μηχανοκίνητη ομάδα θα διατηρήσει το ίδιο όνομα με την υπηρεσία που καταργήθηκε από τον πρώην υπουργό Νίκο Τόσκα, με φόντο τις καταγγελίες για περιστατικά αστυνομικής βίας, παρά το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία έχει δεχτεί εισηγήσεις για αλλαγή του ονόματος.
Η ηγεσία επέλεξε να φτιάξει τη νέα υπηρεσία σε δεύτερο χρόνο για τρεις λόγους. Ο πρώτος είναι ότι δεν ήθελε να στείλει το μήνυμα της «κατασταλτικής αστυνόμευσης» από τους πρώτους μήνες ανάληψης των καθηκόντων της. Ο δεύτερος ότι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο συνήθως δεν λαμβάνουν χώρα επεισόδια στα Εξάρχεια και ο τρίτος ότι δεν υπήρχαν αστυνομικοί και εξοπλισμός για να επανδρωθεί η μηχανοκίνητη ομάδα.
Τον Νοέμβριο θα έχουν προσληφθεί 1.500 νέοι ειδικοί φρουροί, οι οποίοι θα διατεθούν για την επάνδρωση της ομάδας «Δέλτα», των ΜΑΤ και της Άμεσης Δράσης. Συνολικά εκτιμάται ότι η «Δέλτα» θα αριθμεί περίπου 250-300 άντρες.
Οι αρμόδιοι αξιωματικοί εξετάζουν αλλαγές στη δομή της ομάδας, προκειμένου να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα ατιμωρησίας, σε περίπτωση νέων κρουσμάτων αυθαιρεσίας και απειθαρχίας. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν εισηγήσεις η ομάδα «Δέλτα» να υπαχθεί στα ΜΑΤ και όχι στην Αμεση Δράση, η οποία ασχολείται με την εγκληματικότητα και όχι με τους κουκουλοφόρους. Την ίδια ώρα κινούνται οι διαδικασίες προκειμένου μέσα στο επόμενο δίμηνο να είναι έτοιμα τα μηχανάκια μικρού κυβισμού, που θα χρησιμοποιηθούν για τις περιπολίες της «Δέλτα».


Έθνος της Κυριακής, dikaiologitika.gr