Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Είναι ωφέλιμη η προσθήκη καστανής ζάχαρης αντί της λευκής στη διατροφής μας;



Ολοένα και περισσότερο, ειδικά τα τελευταία χρόνια, οι ειδικοί συστήνουν τον περιορισμό της κατανάλωσης ζάχαρης, εξαιτίας, κυρίως, της παχυσαρκίας.

Η αντιπρόταση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την κατανάλωση της λιγότερο κατεργασμένης καστανής ζάχαρης.

Ποια, όμως, είναι τα πραγματικά οφέλη αυτής της αντικατάστασης;

Η ζάχαρη είναι ένα από τα λίγα προϊόντα που δεν λείπει από κανένα σπίτι. Καφές, ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι φαίνεται πως αποτελούν το κουαρτέτο στη βάση της ζαχαροπλαστικής και της μαγειρικής αντίστοιχα που δεν λείπει από κανένα ντουλάπι του κόσμου.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται πως ένας μέσος άνθρωπος καταναλώνει κάθε χρόνο 40 κιλά ζάχαρη, ενώ από αυτά τα 14 κιλά είναι υπό τη μορφή κρυσταλλικής (ή και άχνης) όπως αυτή χρησιμοποιείται για ροφήματα και κάθε λογής σκευάσματα. Φαίνεται πως στην Ελλάδα ξεπερνάμε το μέσο όρο της ΕΕ, που είναι 36 κιλά το χρόνο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά η ημερήσια κατανάλωση ζάχαρης να μην ξεπερνά το 10% της συνολικής κατανάλωσης τροφίμων σε ενέργεια. Αν σκεφτεί κανείς πως ένα μόνο κουταλάκι του γλυκού έχει 16 θερμίδες, αλλά και πόσα τρόφιμα, ακόμη και αλμυρά περιέχουν κρυμμένη ζάχαρη, τότε εύκολα γίνεται αντιληπτό πως η διατήρηση αυτού του ορίου δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Τίθεται το ερώτημα αν μπορούμε να συμβάλλουμε με κάποιο τρόπο σε αυτήν τη μείωση της κατανάλωσης με την αντικατάσταση της λευκής από καστανή ζάχαρη. Αν θέλαμε να απαντήσουμε με μονολεκτική απάντηση, τότε δυστυχώς η απάντηση είναι όχι. Η καστανή ζάχαρη περιλαμβάνει ακριβώς τις ίδιες θερμίδες με τη λευκή και ως εκ τούτου η αντικατάστασή της απλά, αν δεν συνοδευτεί από μείωση της ποσότητας, δεν προσφέρει κανένα πλεονέκτημα όσον αφορά την πρόσληψη θερμίδων. Οι διαιτολόγοι την συνιστούν απέναντι στη γνωστή λευκή για τον απλό λόγο ότι η καστανή ζάχαρη, που οφείλει το χρώμα της στην παρουσία μελάσας στη δομή της, έχει υποστεί λιγότερη επεξεργασία.

«Η καστανή ζάχαρη είναι λιγότερο κατεργασμένη, με αποτέλεσμα να μην αυξάνει τόσο απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αφού έχει σχετικά μικρότερο γλυκαιμικό δείκτη συγκριτικά με τη λευκή ζάχαρη» εξηγούν οι διαιτολόγοι.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο οργανισμός θα αφομοιώσει πιο ομαλά τα σάκχαρα αυτά, δεν θα υπάρξουν έντονες διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και έτσι θα μπορεί κανείς να ρυθμίσει αποτελεσματικότερα την όρεξή του, ενώ ο οργανισμός αποθηκεύει μικρότερες ποσότητες λίπους.

Ο γλυκαιμικός δείκτης δείχνει πόσο αυξάνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης μιας τροφής (που περιέχει υδατάνθρακες). Όσο υψηλότερη είναι η τιμή του δείκτη αυτού, τόσο αυξάνεται το σάκχαρο στο αίμα, με αποτέλεσμα έκκριση περισσότερης ινσουλίνης από τον οργανισμό και τέλος μεταφοράς του πλεονάζοντος σακχάρου στα κύτταρα, όπου μετατρέπεται σε λίπος. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να «ξεφύγει» λίγο αν αντί για λευκή, καταναλώσει καστανή ζάχαρη. Η καστανή ζάχαρη «έχει τις ίδιες θερμίδες με τη λευκή ζάχαρη και ακόμη και αν έχει σχετικά χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη εξακολουθεί να επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αυξάνει την προδιάθεση για παχυσαρκία» τονίζουν οι διαιτολόγοι.


Πηγή: itrofi.gr




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια