Γιατί η υπόθεση της κλοπής στη Λέρο δεν “έκλεισε” χθες όπως πολλοί πίστευαν – Τι έχουν και τι δεν έχουν οι αρχές

Σ΄ όλα τα τηλεοπτικά κανάλια μεταδόθηκε η πληροφορία ότι “υπάρχει ομολογία ενός από τους τρεις υπόπτους” για την κλοπή του οπλισμού από τις αποθήκες της Ναυτικής Βάσης στη Λέρο
(ΥΝΤΕΛ). Η πληροφορία δεν ήταν ούτε δημιούργημα, ούτε “φαντασίωση” των δημοσιογράφων. Η διαρροή είχε προκύψει από το μεσημέρι, από αστυνομικές υποθέτουμε πηγές και όχι μόνο απ΄ αυτές.
Ακριβώς με την έναρξη των δελτίων ειδήσεων των 20.00 , στα e mail των δημοσιογράφων του αμυντικού ρεπορτάζ έφθανε η επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΝ , για την οποία κάποιοι -εκτός ΓΕΝ- είχαν δημιουργήσει την αίσθηση ότι θα ΄ναι κι αυτή που θα κλείνει την υπόθεση. Η ανακοίνωση του ΓΕΝ περιγράφει την κατάσταση ως έχει: οι έρευνες πάνε καλά, ύποπτοι υπάρχουν, αλλά η υπόθεση ακόμη δεν έχει κλείσει.
Γιατί;
Η ομολογία που υπάρχει, είναι η παραδοχή του αποθηκάριου που παρέδιδε αυτή τη περίοδο τα καθήκοντά του, ότι είχε εμπιστευθεί συνάδελφό του αξιωματικό εξ υπαξιωματικών και του είχε επιτρέψει την είσοδο στις αποθήκες. Μαζί με δύο βατραχανθρώπους όπως λένε οι πληροφορίες.
Ο αξιωματικός εξ υπαξιωματικών που υπηρετεί εδώ και μήνες εκτός Λέρου, κλήθηκε στο από προχθές στο νησί και αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή. Αντικρούει όσα λέει ο αποθηκάριος για την είσοδό του στις αποθήκες μαζί με τους βατραχανθρώπους, υποθέτουμε με την επιχειρηματολογία της ρουτίνας. Τις συγκεκριμένες αποθήκες τις χρησιμοποιούν στρατιωτικά τμήματα που κάνουν ασκήσεις στην περιοχή. Παίρνουν “υλικά” και επιστρέφουν όσα δεν χρησιμοποιηθούν. Είναι προφανές απ΄ όσα έχουν μέχρι στιγμής κατατεθεί ότι τα μέτρα ασφαλείας δεν τηρούνται με “ευλάβια” και ότι η “εμπιστοσύνη” μεταξύ συναδέλφων μάλλον ξεπερνούσε το πλέγμα ασφαλείας.
Συνεπώς η κατάθεση του αποθηκάριου από μόνη της δεν μπορεί να “κλείσει” την υπόθεση. Γι΄ αυτό και η ανακοίνωση του ΓΕΝ ήταν διαφορετική απ΄ αυτή που αναμενόταν.
Επαναλαμβάνουμε ότι οι έρευνες έχουν πάρει το δρόμο τους και οι ύποπτοι έχουν εντοπιστεί. Όμως για να “δέσουν” την υπόθεση οι αρχές χρειάζονται κάτι περισσότερο. Και βέβαια για να μπορούν όλοι να κοιμούνται ήρεμα θα πρέπει εκτός από τα πρόσωπα που ενεπλάκησαν σ΄ αυτή την υπόθεση να βρουν το πιο σημαντικό απ΄ όλα : τα όπλα. Σ΄ αυτό το θέμα θα επανέλθουμε.