Ποιο διαδεδομένο φυτό μπορεί να προκαλέσει τοξική δηλητηρίαση;Σας φαίνεται γνωστό το φυτό της φωτογραφίας; Αν δεν το έχετε στο σπίτι σας, τότε σίγουρα θα το έχετε δει σε κάποια γλάστρα στο σπίτι ενός γνωστού.

Η επιστημονική του ονομασία είναι «Diffenbachia» (Ντιφενμπάχια) και σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Δηλητηριάσεων, αυτό που ελάχιστοι γνωρίζουν είναι ότι αυτό το φυτό μπορεί να αποδειχτεί θανατηφόρο για τους ανθρώπους και ειδικά για τα μικρά παιδιά!

Η Ντιφενμπάχια είναι ένα είδος εσωτερικού φυτού σπίτι με μεγάλα, δίχρωμα φύλλα. Είναι πολύ τοξικό και η δηλητηρίαση στον άνθρωπο μπορεί να προκύψει αν μασουλήσει κανείς τα φύλλα, το μίσχο ή και τη ρίζα του φυτού. Γι’ αυτό και τα μικρά παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, αφού συνηθίζουν να βάζουν στο στόμα τους «ό,τι βρουν μπροστά τους».

Το συγκεκριμένο φυτό περιέχει ένα δηλητηριώδες συστατικό, μια πρωτεΐνη, την ασπαραγίνη. Αυτό το συστατικό μπορεί να προκαλέσει τοξική δηλητηρίαση και τα συμπτώματά της μπορεί να είναι:
 1. Κάψιμο στο στόμα ή στο λαιμό
 2. Βλάβη στον κερατοειδή χιτώνα του οφθαλμού
 3. Διάρροια
 4. Πόνος στο μάτι
 5. Βραχνή φωνή
 6. Ναυτία ή εμετός
 7. Πρήξιμο και φλύκταινες στο στόμα ή τη γλώσσα
 8. Φουσκάλες και οίδημα στο στόμα που μπορεί να είναι αρκετά σοβαρό ώστε να εμποδίζει την κανονική ομιλία, την εισπνοή και την κατάποση


Τι να κάνετε στο σπίτι αν πάθετε δηλητηρίαση από το φυτό Ντιφενμπάχια

Θα πρέπει άμεσα να σκουπίσετε το στόμα του ασθενή με ένα κρύο, υγρό πανί και να ξεπλύνετε καλά τα μάτια και μετά το δέρμα του προσώπου του, ειδικά αν έχει αγγίξει χυμούς από το φυτό, ενώ θα πρέπει να δώσετε στον ασθενή να πιει γάλα. Καλέστε το Κέντρο Δηλητηριάσεων για περισσότερη καθοδήγηση.

Πριν από την κλήση έκτακτης ανάγκης φροντίστε να γνωρίζετε τις ακόλουθες πληροφορίες:
 • Ηλικία, σωματικό βάρος και γενική κατάσταση του ασθενούς
 • Τα μέρη του φυτού που έφαγε
 • Το πότε συνέβη αυτό
 • Πόση ποσότητα κατάπιε

Εάν η επαφή με το στόμα του ασθενούς δεν είναι εκτεταμένη, τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν μέσα σε λίγες ημέρες. Για τους ασθενείς που έχουν σοβαρή επαφή με το φυτό, απαιτείται μεγαλύτερος χρόνος αποκατάστασης.

Πρόληψη

Μην αγγίζετε και μην τρώτε ποτέ οποιοδήποτε φυτό με το οποίο δεν είστε εξοικειωμένοι. Να πλένετε καλά τα χέρια σας πάντα μετά από εργασία στον κήπο.


Πηγή: iatropedia.gr