Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Φωτιές στη Νέα Μάκρη: Εβδομο «κρούσμα» σε εννέα μέρες


Σε εμπρησμό αποδίδεται η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες τα ξημερώματα στη Νέα Μάκρη. Ξεκίνησε από δύο διαφορετικά σημεία που απέχουν 500 μέτρα μεταξύ τους. Πρόκειται για το
έβδομο περιστατικό στη διάρκεια των τελευταίων εννέα ημερών, γεγονός που έχει θέσει σε συναγερμό τις Αρχές. Αρμόδιος κυβερνητικός αξιωματούχος αποκάλυψε χθες στην «Κ» ότι εκτός της Πυροσβεστικής, στην έρευνα για όσα συμβαίνουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην περιοχή συμμετέχει και η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της ΕΛ.ΑΣ. Η φωτιά ξεκίνησε στις 2.17 π.μ. στην περιοχή Λιβίσι και μερικά λεπτά αργότερα νέα εστία πυρκαγιάς εκδηλώθηκε σε απόσταση 500 μέτρων από την αρχική, στην οδό Περιπάτου. Στην πλήρη ανάπτυξή τους, στην επιχείρηση κατάσβεσης πήραν μέρος πάνω από 100 πυροσβέστες με 44 οχήματα, ενώ μετά τις 6.30 το πρωί συμμετείχαν ακόμα πέντε αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα. Χάρη και στην εξασθένηση των ανέμων η φωτιά στις 8 π.μ. είχε ουσιαστικά αντιμετωπιστεί. Πάντως, οι δυνάμεις παρέμεναν στο σημείο μέχρι αργά χθες το βράδυ αντιμετωπίζοντας κατά διαστήματα μικρές αναζωπυρώσεις. Δεν ενεργοποιήθηκε ο τριψήφιος αριθμός έκτακτης ανάγκης καθώς, σύμφωνα με πηγές από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η φωτιά δεν απείλησε μεγάλο αριθμό σπιτιών. 
«Οι κάτοικοί τους ειδοποιήθηκαν από αστυνομικούς και πυροσβέστες προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Δεν χρειάστηκε να εκκενώσουν τα σπίτια τους. Κάποιοι το έκαναν με δική τους πρωτοβουλία», δήλωσε στέλεχος της υπηρεσίας. Η καμένη έκταση υπολογίζεται στα 130 στρέμματα. Το πρώτο «κρούσμα» καταγράφηκε το μεσημέρι της 28ης Αυγούστου. Στις 2.06 μ.μ. ξέσπασε φωτιά στην οδό Ευάγγελου Παναγόπουλου, που ωστόσο αντιμετωπίστηκε άμεσα. Δύο ακόμα πυρκαγιές εκδηλώθηκαν την 31η Αυγούστου, άλλες δύο την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ ακόμα μία ξέσπασε τα ξημερώματα της 2ας Σεπτεμβρίου. Ερευνα για τα αίτια των πυρκαγιών πραγματοποιούν στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής, ενώ τα τελευταία εικοσιτετράωρα έλαβαν εντολή να συνδράμουν και αστυνομικοί της Ασφάλειας, όπως αποκάλυψε χθες στην «Κ» αρμόδιος κυβερνητικός αξιωματούχος. Ερωτηθείς σχετικά, ο νέος περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης επικαλέστηκε μαρτυρίες κατοίκων που κατήγγειλαν ότι πριν από την έναρξη της πυρκαγιάς είδαν δύο άτομα με μηχανάκι να κινούνται ύποπτα στην περιοχή. «Φαίνεται πως κάποιο ανθρώπινο χέρι έβαλε τη φωτιά», εκτίμησε. Διευκρίνισε ότι δεν απειλήθηκαν σπίτια και εξήρε τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής, της ΓΓΠΠ και των υπαλλήλων της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τονίζοντας ότι η χθεσινή ήταν η έβδομη πυρκαγιά στην περιοχή τις τελευταίες εννέα ημέρες, ενώ στο μέτωπο βρέθηκε και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. «Είχαμε φωτιά μέσα στη νύχτα που εξελίχθηκε σε δύο μέτωπα, καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό», δήλωσε, αφήνοντας και αυτός σαφή υπονοούμενα για δράση εμπρηστών.


Γιάννης Σουλιώτης



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια