Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η κατάλληλη διατροφή για παιδιά και ενήλικες που πάσχουν από ΔΕΠΥ



Διάφορα τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα ενέργειας και συγκέντρωσης.

Επομένως, είναι λογικό ορισμένες επιλογές να είναι καλύτερες για άτομα με διαταραχή έλλειψης προσοχής/υπερκινητικότητας  (ΔΕΠΥ).

Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι συγκεκριμένες διατροφές -όπως η διατροφή Few Foods και η μεσογειακή διατροφή- θα μπορούσαν να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στη διαχείριση της ΔΕΠΥ.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε συγκεκριμένα τρόφιμα που θα μπορούσαν να βελτιώσουν ή να επιδεινώσουν τα συμπτώματα ΔΕΠΥ. Στη συνέχεια, μπορείτε να διαβάσετε τι λέει η έρευνα σχετικά με συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες και τη ΔΕΠΥ.

Μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα τα εξής:

Πλούσια σε πρωτεΐνες τρόφιμα

Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την υγεία του εγκεφάλου και παίζει βασικό ρόλο στην παραγωγή χημικών ουσιών σε αυτόν που ονομάζονται νευροδιαβιβαστές. Η πρωτεΐνη σε ένα γεύμα αποτρέπει την αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα. Αυτές οι αυξήσεις ίσως και να επηρεάζουν την υπερκινητικότητα.

Τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες είναι:
  1. Το κρέας και τα προϊόντα πουλερικών
  2. Ψάρια και οστρακοειδή
  3. Φασόλια και φακές
  4. Αβγά
  5. Ξηροί καρποί

Σύνθετοι υδατάνθρακες

Όπως οι πρωτεΐνες, έτσι και οι σύνθετοι υδατάνθρακες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της αυξημένης γλυκόζης. Επιπλέον, επειδή κάποιοι άνθρωποι τρώνε πριν από τον ύπνο, ίσως αυτά τα τρόφιμα να μπορούν να ενθαρρύνουν καλύτερο ύπνο.

Τα παρακάτω τρόφιμα περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες:
  1. Φρούτα
  2. Λαχανικά
  3. Ψωμί ολικής αλέσεως και ζυμαρικά
  4. Καστανό ρύζι
  5. Φασόλια και φακές


Βιταμίνες και μέταλλα

Μερικές μελέτες συνδέουν τη ΔΕΠΥ με χαμηλά επίπεδα συγκεκριμένων μικροθρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων του σιδήρου, του μαγνησίου, του ψευδαργύρου, της βιταμίνης Β-6 και της βιταμίνης D.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν αυτά τα χαμηλότερα επίπεδα οδηγούν στην ανάπτυξη της ΔΕΠΥ και εάν η κατανάλωση περισσότερων από αυτές τις θρεπτικές ουσίες μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα.

Παρ 'όλα αυτά, είναι όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στη διατροφή.

Μπορείτε να βρείτε αυτά τα θρεπτικά συστατικά στα ακόλουθα τρόφιμα:
  1. Σίδηρος: Βόειο κρέας, συκώτι, φασόλια και τόφου
  2. Ψευδάργυρος: Κρέας, οστρακοειδή, φασόλια και ξηροί καρποί
  3. Μαγνήσιο: Σπόροι κολοκύθας, αμύγδαλα, σπανάκι και φιστίκια
  4. Βιταμίνη Β-6: Αβγά, ψάρια, φιστίκια και πατάτες
  5. Βιταμίνη D: Λιπαρά ψάρια, συκώτι βοοειδών, κρόκοι αβγών και εμπλουτισμένα τρόφιμα
Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα λιπαρά που ένα άτομο πρέπει να πάρει από τη διατροφή του. Παίζουν ρόλο στην υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου.

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ μπορεί να έχουν μειωμένα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών. Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση περισσότερων ωμέγα-3 μπορεί να βοηθήσει σε μέτρια βελτίωση των συμπτωμάτων.

Σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα μη κερδοσκοπικών οργανώσεων που ονομάζεται Understood.org, τα ωμέγα-3 μπορούν να βελτιώσουν την προσοχή, την εστίαση, τα κίνητρα και τη μνήμη εργασίας σε παιδιά με ΔΕΠ-Υ.

Ωστόσο, προειδοποιούν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα και ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα δεν υποκαθιστούν τα φάρμακα για ΔΕΠΥ.

Ορισμένες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων περιλαμβάνουν:
  • Λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και ο τόνος
  • Καρύδια
  • Σπόροι chia
  • Λιναρόσπορος

Τρόφιμα που πρέπει να αποφύγετε

Οι ενήλικες και τα παιδιά με ΔΕΠΥ μπορεί να αισθάνονται καλύτερα εάν περιορίσουν ή αποφεύγουν τα ακόλουθα:

Ζάχαρη

Η κατανάλωση ζαχαρούχων τροφίμων μπορεί να προκαλέσει αύξηση γλυκόζης στο αίμα και να επηρεάσει τα επίπεδα ενέργειας. Ορισμένοι ερευνητές αναφέρουν σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ζάχαρης και της υπερδραστηριότητας σε παιδιά με ΔΕΠΥ.


Ακόμη και αν δεν βελτιώσει τα συμπτώματα ΔΕΠΥ, ο περιορισμός της πρόσληψης ζάχαρης είναι μια υγιεινή επιλογή για όλους, καθώς μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη, παχυσαρκίας και φθοράς των δοντιών.

Άλλοι απλοί υδατάνθρακες

Η ζάχαρη είναι ένας απλός -ή εξευγενισμένος- υδατάνθρακας. Άλλοι απλοί υδατάνθρακες μπορούν επίσης να συμβάλλουν στην ταχεία μεταβολή των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και θα πρέπει να καταναλώνονται μόνο με μετριοπάθεια.

Τα παρακάτω τρόφιμα περιέχουν απλούς υδατάνθρακες:
  • Γλυκά
  • Άσπρο ψωμί
  • Άσπρο ρύζι
  • Λευκά ζυμαρικά
  • Πατάτες χωρίς φλούδα
  • Τσιπς
  • Αναψυκτικά
  • Αθλητικά ποτά
  • Πατάτες τηγανητές

Καφεΐνη

Μικρές ποσότητες καφεΐνης μπορεί να ωφελήσουν μερικούς ανθρώπους με ΔΕΠΥ, ενώ μία έρευνα δείχνει ότι μπορεί να αυξήσει και τα επίπεδα συγκέντρωσης.

Ωστόσο, η καφεΐνη μπορεί να εντείνει τις επιπτώσεις ορισμένων φαρμάκων για τη ΔΕΠΥ, συμπεριλαμβανομένων τυχόν ανεπιθύμητων ενεργειών που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος.

Οι ενήλικες με ΔΕΠΥ θα πρέπει να περιορίζουν την πρόσληψη καφεΐνης, ειδικά εάν λαμβάνουν φάρμακα για ΔΕΠΥ. Τα παιδιά και οι έφηβοι πρέπει να αποφεύγουν εντελώς το τσάι, τον καφέ και την κόλα.

Τεχνητά πρόσθετα

Μερικά παιδιά με ΔΕΠΥ μπορούν να επωφεληθούν από την απομάκρυνση τεχνητών πρόσθετων από τη δίαιτά τους.


Πηγή: Κατερίνα Σπανού – iatronet.gr




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια