Τεστ Amsler: Κάντε το τεστ και διαπιστώστε αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με τα μάτια σαςΤο συγκεκριμένο τεστ αποτελεί ένα εργαλείο που χρησιμοποιούν οι οφθαλμίατροι.

Η κύρια χρησιμότητά του είναι η ανίχνευση προβλημάτων όρασης που προκύπτουν από ενδεχόμενη βλάβη της ωχράς κηλίδας (το κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδούς), ή του οπτικού νεύρου.

Η βλάβη μπορεί να προκληθεί από εκφύλιση ωχράς κηλίδας ή από άλλες οφθαλμικές παθήσεις, οπότε το τεστ Amsler (γνωστό και ως πλέγμα Amsler) είναι χρήσιμο για να ανιχνεύσει αυτά τα προβλήματα.

Μια έγκαιρη διάγνωση σημαίνει έγκαιρη θεραπεία. Αυτό συμβάλει στον περιορισμό ή, τουλάχιστον, στην επιβράδυνση της απώλειας όρασης που αντιμετωπίζετε.

Αν κινδυνεύετε με εκφύλιση ωχράς κηλίδας ή άλλες οφθαλμικές παθήσεις, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το τεστ Amsler στο σπίτι για να ελέγξετε την όρασή σας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να παρακάμψετε τις τακτικές επισκέψεις στον οφθαλμίατρο. Αλλιώς μπορεί εύκολα να μην αντιληφθείτε σημάδια και συμπτώματα που μόνο ένας εκπαιδευμένος επαγγελματίας ματιών θα βρει.

Ο παρακάτω πίνακας είναι μια προσέγγιση του εκτυπωμένο διαγράμματος που χρησιμοποιούν οι οφθαλμίατροι. Για πιο ακριβή ανίχνευση βλάβης της ωχράς κηλίδας, θα χρειαστείτε πλήρη εξέταση ματιών.

Το πλέγμα Amsler


Το τεστ Amsler

Κατεβάστε το πλέγμα Amsler με ένα κλικ εδώ και εκτυπώστε το για να το κάνετε το σπίτι

Πώς να κάνετε το τεστ Amsler

Η εξέταση των ματιών σας με ένα πλέγμα Amsler είναι εύκολη και διαρκεί μόνο λίγα λεπτά. Αυτά είναι τα βασικά βήματα:

  1. Κάντε το τεστ με κανονικό φωτισμό δωματίου που χρησιμοποιείται για ανάγνωση.
  2. Φορέστε τα γυαλιά που φοράτε κανονικά για ανάγνωση.
  3. Εκτυπώστε το πλέγμα Amsler και τοποθετήστε το ευθεία μπροστά σας, περίπου 35-40 εκατοστά μακριά από τα μάτια σας.
  4. Ελέγξτε κάθε μάτι χωριστά: Καλύψτε με το χέρι σας το ένα μάτι, ενώ ελέγχετε το άλλο.
  5. Κρατήστε το μάτι σας εστιασμένο στην κουκίδα στο κέντρο του πλέγματος και απαντήστε σε αυτές τις ερωτήσεις:
·         Μήπως οποιαδήποτε από τις γραμμές στο πλέγμα εμφανίζεται κυματιστή, θολή ή παραμορφωμένη;
·         Όλα τα κουτιά στο πλέγμα φαίνονται τετράγωνα και έχουν το ίδιο μέγεθος;
·         Υπάρχουν «τρύπες» (λείπουν περιοχές) ή σκοτεινές περιοχές στο πλέγμα;
·         Μπορείτε να δείτε όλες τις γωνίες και τις πλευρές του πλέγματος (ενώ κρατάτε το μάτι σας στην κεντρική κουκκίδα);

Τώρα καλύψτε το άλλο μάτι και επαναλάβετε.


ΠΡΟΣΟΧΗ! Αναφέρετε αμέσως τυχόν παρατυπίες στον οφθαλμίατρό σας. Μαρκάρετε τις περιοχές του πλέγματος Amsler που δεν βλέπετε σωστά (εκτυπώστε δύο πλέγματα εάν παρατηρήσετε προβλήματα σε κάθε μάτι) και πάρτε μαζί σας το πλέγμα, όταν επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρό σας. Κάντε το τεστ Amsler τόσο συχνά, όσο συνιστά ο γιατρός σας ή όποτε παρατηρήσετε σημαντική αλλαγή στην όρασή σας.

Πηγές: allaboutvision.com, iatropedia.gr